TNBiz (TN.cz)
Finance  |  15.06.2011 19:45:07

Vláda dala zelenou sestavení expertního týmu na řešení arbitráží ve fotovoltaice

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Vidina mezinárodních arbitrážních sporů v řádech desítek miliard korun kvůli přiškrcení podpory solárním elektrárnám přiměla vládu ve středu odsouhlasit vznik týmu expertů z oblasti ekonomiky a práva. Agentuře Mediafax rozhodnutí potvrdil zdroj obeznámený s jednáním kabinetu.

Sestavení týmu iniciovalo ministerstvo financí, podle kterého si Česká republika musí pro spory rychle vybudovat dostatečnou obrannou základnu. Vláda se jím zabývala už na svém minulém jednání, tehdy ale bod přerušila. Premiér Petr Nečas (ODS) vysvětloval týdenní odklad dolaďováním právních analýz.

Tým odborníků má mít na starosti vytváření obecné strategie pro arbitrážní spory a současně bude Česko zastupovat ve sporech, které už začaly.

Tzv. energetické novely jsou účinné od 1. ledna letošního roku. Část z nich napadla už na začátku března skupina senátorů podáním ústavní stížnosti u Ústavního soudu.

O měsíc později obdrželo ministerstvo financí podání stížnosti dvou podnikatelů, kteří tvrdí, že česká strana poškodila investici, kterou dotyční údajně do projektu, jehož náplň představovala výroba elektrické energie fotovoltaickou cestou, vložili.

Podle ministerstva financí se jedná o počátek vlny arbitrážních sporů, která podle jejich názoru dosáhne bezprecedentních rozměrů vzhledem k rozsáhlé medializaci problému i faktickému rozsahu investic do fotovoltaického průmyslu v České republice.

"Přesný odhad celkového počtu těchto podání prozatím neexistuje, nicméně lze konstatovat, že petici proti novele zákona o obnovitelných zdrojích, která zavádí 26procentní odvod z výkupní ceny či zeleného bonusu stanovených zákonem, podepsalo k listopadu loňského roku celkem 581 subjektů, z nichž všechny mohou potenciálně představovat riziko hrozícího sporu," upřesňuje ministerstvo financí.

Pokud by energetické novely nebyly schválené, pro Česko by to znamenalo masivní a nekontrolovaný nárůst výroby elektřiny ve fotovoltaických elektrárnách a související cenové dopady by ohrožovaly základní zájmy Česka na energetické bezpečnosti a stabilitě energetické sítě, tvrdí ministerstvo financí. Ohrožené by byly podle rezortu i základní zájmy na zachování konkurenceschopnosti společností a podniků působících na území Česka.

Petra Hrubá, Jan Kálal, hruba@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688