TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  10.06.2011 08:00:49

Senát odmítl vládní konvergenční program (10.6.2011)

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Senát na svém čtvrtečním zasedání v rámci červnové schůze odmítl vládní konvergenční program České republiky, který počítá se snížením rozpočtového schodku na 1,9 procenta hrubého domácího produktu v roce 2014. Materiál se nezamlouval opoziční ČSSD, která drží v horní komoře většinu křesel.

Vláda schválila návrh aktualizovaného konvergenčního programu ČR na léta 2010 až 2014 v květnu. Dokument předpokládá, že všechny příjmy získané zvýšením nižší sazby DPH půjdou na snížení rozpočtového schodku. Konvergenční program (KP) byl poprvé zpracovaný a předložený podle nových evropských pravidel, která mají prohloubit a posílit vícestranný rozpočtový dohled a koordinaci fiskálních politik v EU.

Plán na zlepšení svého hospodaření musí povinně předkládat všechny nové členské státy EU, které ještě nepřijaly euro. Letos byl termín stanovený do konce dubna, což umožnilo například Česku sladit závěry dokumentu s přípravou státního rozpočtu na rok 2012.

Horní komora nesouhlasila také s návrhem na rozšíření pravomocí celního úřadu. Novelu, podle které mohou celníci odebrat zboží, u kterého mají podezření, že jde o padělek, vrátila zpátky poslancům.

K prezidentovi naopak míří novela takzvaného energetického zákona. Podle té budou mít odběratelé elektřiny či plynu možnost do tří měsíců odstoupit od smlouvy o dodávkách energie bez udání důvodu, pokud jejich dodavatel změní cenu nebo jiné smluvní podmínky.

Pouze prezidentův podpis chybí pod novelou devizového zákona, který umožňuje prodej půdy cizincům. Senát normu ve čtvrtek odmítl schválit, zároveň ji ale nechal projít horní komorou bez usnesení. Novela tak míří k prezidentovi. Legislativní úprava počítá s tím, že zemědělskou půdu a lesy v ČR budou moci nakupovat i cizinci. I bez příslušné změny devizového zákona by již však nebylo možné cizincům v nákupu půdy, nakazuje to totiž Akt o podmínkách přistoupení ČR k Evropské unii.

Opačným směrem do Poslanecké sněmovny Poslanci míří novela zákona o dani z nemovitostí, která má řešit spory o to, zda se zpevněné plochy daní stejně jako pozemek nebo stavba.

Už ve středu také senátoři vrátili do sněmovny vládní malou důchodovou reformou a návrh na zvýšení soudních poplatků.

Zmírnění se dočkal takzvaný náhubkový zákon. Novela zachovává zvýšenou ochranu zvlášť zranitelných obětí trestných činů před zveřejněním, zároveň ale dovoluje médiím zveřejnit informace, pokud veřejný zájem převáží nad právem osoby na ochranu jejího soukromí.

Zelenou dostal od zákonodárců také návrh na změnu v systému odškodnění obětí trestných činů. Nově se nebudou muset oběti dožadující se nemajetkové morální újmy obracet na civilní soudy. Novela trestního řádu počítá s tím, že by se poškození mohli dočkat peněz už v průběhu trestního řízení.

Tomáš Paták, patak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

30.04.2020Konvergenční program České republiky (duben 2020) MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
01.05.2018Konvergenční program České republiky (duben 2018) MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
17.06.2011Jak obchodovala Amerika 16. 6. 2011 (17.6.2011) Grant Capital (Grant Capital)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688