TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  09.06.2011 09:35:07

Škoda Auto hodlá posílit výrobu vozů Yeti, chystá investice za miliony eur (9.6.2011)

Mediafax

KVASINY/MLADÁ BOLESLAV (MEDIAFAX) - Škoda Auto chystá v nejbližších měsících značné investice do rozšíření výroby vozu Yeti v Kvasinách. Píše o tom čtvrteční vydání týdeníku Škodovácký odborář.

Podle vyjádření nového vedoucího tamního závodu Pavla Richtera se v Kvasinách vyrobilo už přes milion automobilů. "Teď se však dynamika výroby zvyšuje, loni se vyrobilo přes 149 tisíc vozů a každá pátá škodovka byla z Kvasin," uvedl Richter pro Škodováckého odboráře.

V dlouhodobém horizontu se podle něj počítá s rozšířením závodu, což bude znamenat vykoupení sousedních pozemků, protože pozemková kapacita továrny je vyčerpána. V krátkodobém horizontu pak přijdou investice pro rychlejší zvýšení kapacity výroby současných produktů.

Automobilka vyrobila za dva roky už 100 tisíc vozů Yeti. Mimo Kvasin se od poloviny loňského roku vyrábí Yeti i v indickém Aurangabadu a montuje se i v ruské Kaluze. Vedení automobilky si Yetiho nemůže vynachválit, s takovým úspěchem se prý původně nepočítalo.

"Yeti je pro značku Škoda velkým úspěchem. Skutečnost, že jsme už po dvou letech výroby prolomili hranici 100 tisíc vyrobených vozů, to působivě podtrhuje. V podobě vozu Yeti máme v oblíbeném segmentu kompaktních středních užitkových vozů jednu z nejlepších nabídek na trhu. Yeti hraje důležitou roli v naší růstové strategii. Proto jsme se rozhodli tento model od roku 2013 vyrábět také v Číně. S výrobou v Šanghaji dostane Yeti další impuls a podstatným způsobem přispěje k internacionalizaci společnosti Škoda," uvedl člen představenstva Škody Auto za oblast výroby Michael Oeljeklaus.

Velká část vozů ze závodu putuje po železnici. Její podíl se dále zvyšuje. "Chceme se dostat až na 60 procent transportů vozů po železnici. V nejbližší době nás čekají dva nové projekty 18směnný pracovní systém a dále projekt Yeti sto tisíc. Ten si klade za cíl zvýšit kapacitu výroby na 100 tisíc vozů Yeti ročně," upozornil pro týdeník Richter.

To si podle něj vyžádá investici kolem 20 milionů eur a povede to ke zvýšení produkce ve svařovně, lakovně i montáži. Investice se mají dotknout všech provozů. Většina prací má být uskutečněna hlavně o hromadné dovolené. Už začala i výstavba nové geostanice pro Yetiho i nového přepravníku pro tento model.

Podle člena představenstva automobilky odpovědného za personál Bohdana Wojnara přispělo vyjednávání o vícesměnném režimu k podpoře principu spolurozhodování ve smyslu odpovědnosti za dodávky vozů zákazníkům s ohledem na pracovní i sociální podmínky a výhody zaměstnanců.

"Uzavřená dohoda je jednoznačným posunem v celé věci dopředu," sdělil týdeníku Škodovácký odborář Wojnar a dodal: "V letošním roce by měl závod vyrobit na 180 tisíc vozů. Dostaneme se na hranici čtyř tisíc zaměstnanců."

Jubilejní stotisící model Yeti sjel z pásu v českém závodě v Kvasinách začátkem června. Od svého uvedení na trh v roce 2009 slaví Yeti na světových trzích velké úspěchy, nabídku modelů značky Škoda trvale posílil a rozšířil. Jen v prvních čtyřech měsících tohoto roku vzrostly prodeje oproti roku loňskému o 34 procent na 22 100 vozů.

V roce 2010 dodala značka zákazníkům 52 600 vozů Yeti. Vůz lze pořídit v provedení 4x4 i s pohonem předních kol. Škoda Yeti kromě toho existuje i v ekologické verzi GreenLine. Při evropských bariérových testech Euro NCAP získal Škoda Yeti nejvyšší hodnocení v podobě pěti hvězdiček.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688