TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  09.06.2011 08:01:03

Vláda se postavila negativně k zákonu, který měl zprůhlednit financování politických stran

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Novou úpravu sankcí za porušení povinností politické strany, ale i výdajové limity stran při volebních kampaních obsahuje návrh novely zákona o sdružování v politických stranách a hnutích, k němuž vláda ve středu zaujala negativní stanovisko. Mediafaxu to uvedl zdroj obeznámený s jednáním vlády.

"Navrhovaná úprava vede k udržení ekonomické stability stran a hnutí a zpřehledňuje financování volebních kampaní," uvádí předkladatelé v důvodové zprávě.

Návrh má stanovit limity výdajů na volební kampaně a předloha v některých svých ustanoveních upravuje i jejich samotnou kontrolu.

K dosažení cíle mají podle předkladatelů sloužit povinně zřizované zvláštní účty pro příjmy a výdaje související s volební kampaní, strany mají rovněž povinnost zpracovávat a předkládat finanční zprávy o příjmech a výdajích spojených s volební kampaní.

Strany a hnutí musí podle předlohy nejpozději do 30 dnů ode dne konání voleb zaslat sněmovně finanční zprávu o příjmech a výdajích spojených s volební kampaní a současně ji zveřejnit na svých internetových stránkách po dobu nejméně šesti měsíců. Sněmovna následně ve lhůtě tří měsíců finanční zprávu vyhodnotí a do jednoho týdne pak o svých zjištěních informuje rezort financí.

Pokud sněmovna při kontrole zjistí porušení zákona, ministerstvo financí pak straně či hnutí uloží sankci. Ta se může vyšplhat až do výše 200 tisíc korun.

Materiál rovněž upravuje ustanovení zákona týkající se peněžitých darů získaných v rozporu se zákonem.

"Podle předkladatelů je situace spojená s výdajovou otázkou stran a hnutí na volební kampaně dále neudržitelná, zejména pak z hlediska ekonomického, kdy se strany a hnutí neúměrně zadlužují. Je tedy nezbytné přijmout konkrétní opatření včetně sankcí za jejich nedodržení," uvádějí komunističtí poslanci v důvodové zprávě.

V rámci mezirezortního připomínkového řízení však klíčová ministerstva kvůli řadě legislativně technických nedostatků a kvůli neprovázanosti s platnou právní úpravou vyslovila k návrhu z dílny komunistických poslanců řadu připomínek.

Petra Hrubá, hruba@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688