Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  08.06.2011 10:55:25

Patria: Koment k nezaměstnanosti a mzdám

Nezaměstnanost pokračuje v poklesu. V květnu se počet nezaměstnaných snížil pod půl milionu, když dosáhl 490 tisíc osob. Míra nezaměstnanosti spolu s tím klesla na 8,2 procenta z předchozích 8,6 procenta. Čísla jsou v podobném duchu jako minulý měsíc, i když zlepšení než tak výrazné, jako jsme viděli v dubnovém reportu. Podmínky na trhu práce stále zlepšují sezónní faktory díky tomu, že práce ve stavebnictví, zemědělství i službách jsou v plném proudu. Česká ekonomika navíc pokračuje v expanzi tažena průmyslem a i v tomto sektoru poslední data ukazují růst zaměstnanosti.

 

Propouštění se v české ekonomice dál pozvolna snižuje, zatímco počet lidí, kteří našli práci, zůstává slušný. Dobou zprávou je také pokračující růst počtu volných míst, který vytváří prostor pro zlepšování čísel i v dalších měsících. Ještě před prázdninami by proto nezaměstnanost měla klesnout dál k 8procentní hranici, než se dostaví přechodný letní nárůst.

 

V prvním pololetí už nezaměstnanost výrazně klesla, dokonce více než v první půli minulého roku. Domácí poptávce přesto trh práce nedává výraznou podporu. Důvodem jsou mzdy, jejichž růst zůstává relativně slabý. V prvním čtvrtletí se reálná mzda zvýšila jen o 0,4 procenta. Celkový objem mezd se meziročně zvýšil o 2,2 procenta, což ale také není o mnoho nad 1,7procentní inflací. Tento vývoj tak nadále hovoří spíše ve prospěch pomalého zlepšování poptávky domácností.

 

Tomáš Vlk, Patria Finance



Průměrná mzda v české ekonomice se v 1. čtvrtletí letošního roku meziročně zvýšila o 2,1 procenta, reálné zlepšení však činí pouhých 0,4 procenta.

 

Výsledek negativně ovlivnily zejména úspory ve veřejném sektoru, kde rozpočtové úspory vedly k poklesu průměrné mzdy o 1,7 procenta, reálně o 3,3 procenta. V této oblasti klesají reálné mzdy již 4 kvartály v řadě. Zjednodušeně by se dalo říci, že se státní zaměstnanci stali jednou z prvních obětí fiskální konsolidace. Snižovat rozpočtové schodky bezbolestně nejde a je politickým rozhodnutím, kde to bude "bolet". Nejvýrazněji v 1. čtvrtletí klesly reálně mzdy učitelům (-7,9 procenta).

 

Nijak slavné to není ani ve firemní sféře, kde průměrná mzda stoupla o 3,0 procenta, reálně tedy o 1,3 procenta. Nejrychleji mzdy rostly v zemědělství (+7,7 procenta), naopak ve finančním sektoru se mzdy snížily o 3,5 procenta. Ukazuje se, že firmy zůstávají opatrné ve své mzdové politice a snaží se držet náklady pod pokličkou. Nezaměstnanost sice klesá, stále je však natolik vysoká, že nedává prostor k tlaku na růst mezd. Jak mzdová, tak cenová inflace kvůli tomu zůstávají nízké.

 

Vývoj zaměstnanosti a mezd limitují růst spotřebních výdajů domácností, a tedy i příspěvek této části ekonomiky k růstu HDP. Absence poptávkových inflačních tlaků zároveň umožňuje centrální bance pokračovat v politice nízkých úrokových sazeb.

 

David Marek, Patria Finance

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

10.10.2011Patria - komentáře k inflaci a nezaměstnanosti Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
06.06.2011Patria - koment k průmyslu a zahraničnímu obchodu v dubnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
16.05.2011Patria - koment k dubnovým výrobním cenám Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
13.05.2011Patria: Koment k vývoji HDP v 1Q Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688