TNBiz (TN.cz)
Finance  |  07.06.2011 21:05:07

Malé a střední podnikání je pro rezort průmyslu prioritou, uvádí zpráva pro vládu

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Klíčovou prioritou ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) je rozvoj malého a středního podnikání, pro který pomohlo v loňském roce zprostředkovat miliardy korun. Uvádí to zpráva o vývoji malého a středního podnikání, kterou ve středu posoudí vláda.

"MPO poskytlo malým a středním podnikatelům v minulém roce nejvýznamnější podporu prostřednictvím Operačního programu Podnikání a inovace. Z něj si podnikatelé rozdělili přes 13,5 miliardy korun," napsal v dokumentu ministr Martin Kocourek (ODS) a dodal: "Rok 2010 byl také pokračováním v úsilí snížit administrativní zátěž podnikatelů a dalšími kroky kultivovat podnikatelské prostředí v České republice."

Podle statistiky MPO podnikalo ke konci loňského roku v Česku 1 021 280 právnických a fyzických osob, z toho bylo 1 019 595 malých a středních podniků. Podíl malých a středních podniků na celkovém počtu aktivních podnikatelských subjektů tak byl 99,84 procenta.

Počet vydaných živnostenských oprávnění se meziročně zvýšil o necelá čtyři procenta, k 31. prosinci 2010 jich bylo evidováno 3 009 443. Ke stejnému datu získalo živnostenské oprávnění 2 233 474 podnikatelů a oproti roku 2009 se počet podnikatelů s živnostenským oprávněním zvýšil zhruba o tři procenta.

MPO podpořilo v loňském roce více než 500 projektů předložených malými a středními podniky, které tak získaly 1,65 miliardy korun.

Zpráva uvádí, že ve prospěch podnikatelů se činilo i ministerstvo práce a sociálních věcí, když vynaložilo v rámci aktivní politiky zaměstnanosti více než šest miliard korun. Téměř půl miliardy z toho bylo v rámci investičních pobídek, přes 5,5 miliardy korun šlo skrz aktivní politiku zaměstnanosti realizované úřady práce. Většinu z této částky zajistil Evropský sociální fond.

Více než miliardovou částku zajistilo podnikatelům také ministerstvo zemědělství. Plných 545 malých a středních podniků to v rámci Programu rozvoje venkova získalo dotaci v celkové výši 1,65 miliardy korun.

MPO se v dokumentu chválí také za realizovaná protikrizová opatření. Na základě národního programu Záruka získalo téměř 1500 podnikatelů úvěry ve výši přes devět miliard korun pro provozní nebo investiční akce.

Česká exportní banka začala nově poskytovat přímé záruky komerčním bankám za úvěry poskytnuté malým a středním podnikům. Pojistná kapacita Exportní garanční a pojišťovací společnosti byla v roce 2010 navýšena meziročně o 50 miliard na 200 miliard korun.

Ministr Kocourek uvedl také, že se v roce 2010 rozběhla příprava nového programovacího období pro roky 2014 až 2020. I v těchto letech chce MPO podnikání v Česku dál pomáhat. "Mezi naše priority bude patřit podpora inovací, spolupráce podnikatelů s výzkumnou sférou, snižování energetické náročnosti nebo rozumná podpora obnovitelných zdrojů energie," uzavřel ministr průmyslu a obchodu.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688