Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Finance  |  07.06.2011 12:05:22

Sucho, hlad, přírodní katastrofy. I na tom lze bohužel vydělat


Colosseum

V posledních letech jsme svědky stále se zhoršujícího počasí, resp. negativních klimatických změn v důsledku globálního oteplování, které se chtě nechtě staly součástí našeho života (ať jsou příčiny pouze přírodního charakteru nebo vlivem průmyslového znečištění).

 

Čína zažívá nejhorší sucha za posledních 50 let, což nemá decimující vliv pouze na zemědělskou úrodu, ale také na chov dobytka. Více než 4,3 milionu lidí zde má aktuálně potíže najít pitnou vodu. To, že má Čína zásadní problém s vodou přímo nastínil i jeden z nejznámějších investorů, Jim Rogers. „Není to válka, epidemie, panika, deprese, je to vodní krize. Jestli Čína nevyřeší svoje problémy s vodou je to její konec“, prohlásil nedávno v rozhovoru pro BBC.

 

A abychom nechodili daleko, tak Evropa se v průměru nachází uprostřed nejhoršího sucha za posledních 44 let. Střední Evropa je 40% pod dlouhodobým průměrem srážek. Farmy v Německu snížily svůj odhad výnosu o 7,2%, Francii čeká v průměru pokles o 13%. S očekávaným dlouhodobým negativním vývojem se v příštích letech můžeme připravit na mnohem horší údaje.

 

USA nedávno, při povodni století, zničila Mississippi miliony hektarů zemědělských plodin. Naopak oblasti, které nebyly zaplaveny prožívají paradoxně období sucha. Podle U.S. Department of Agriculture je v USA až 45% pšenice špatné stavu.

 

Suchem trpí i Jižní Amerika. V Kolumbii a Venezuele je vážně ohrožena letošní úroda kakaa. Pokud by však vlivem extrémních teplot došlo v některých oblastech k úhynu kakaového porostu, bude to mít podstatný vliv i na sklizeň v příštím roce (v roce 2010 podlehly extrémně vysokým teplotám i některé oblasti deštného pralesa). Podle Pittsburské university je teplota na vzestupu právě v severní polokouli a je pravděpodobné, že monzunové oblasti musí počítat s častějšími výpadky srážek.

 

Snad jediným pozitivem zůstává fakt, že existují možnosti jak z těchto smutných a deprimujících informací profitovat. Z konzervativnějšího hlediska tak přichází v úvahu např. ETF: DBA, MOO nebo CRBA. DBA je složeno z futurem kontraktů na některé z nejlikvidnějších komodit jako je kukuřice, pšenice, sojové boby nebo cukr. MOO se snaží kopírovat cenu DAX Global Agribusiness Indexu. CRBA nabízí investice do společností zabývající se výrobou a distribucí zemědělských produktů, včetně obilí, dobytka, hnojiva, chemikálií,semen nebo vybavení.

 

Jako konkrétní společnosti pak lze uvést:  Potash Corp. (POT), Mosiac (MOS), Agrium (AGU), CF Industries (CF), Syngenta (SYT), Intrepid Potash (IPI), Bunge Limited (BG), Terra Nitrogen (TNH), CVR Partners (UAN), Deere (DE), Agco (AGCO), CNH Global (CNH), Monsanto (MON), DuPont (DD), Brasil Foods (BRFS), Cresud (CRESY), Adecoagro (AGRO) a Cosan (CZZ), The Mosaic Company (MOS).

 

Souhrnný seznam všech dostupných ETF naleznete zde

www.akcieatrhy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688