Saxo Bank (home.saxo)
Měny-forex  |  07.06.2011 12:04:25

FX Update: RBA ponechala sazby beze změny, v prohlášeních se přiklonila k holubičímu tónu

Na prvním ze zasedání centrálních bank, která nás tento týden čekají, ponechala Reserve Bank of Australia sazby podle očekávání beze změny na 4,75 %, nicméně tón některých výroků průvodního prohlášení byl holubičí více, než se předpokládalo. V hrubých rysech se toto prohlášení od předchozích verzí nelišilo, avšak zazněla zmínka, že došlo k mírnému poklesu cen komodit, předstihové ukazatele naznačují horší podmínky pro zaměstnanost a nejistota ohledně dluhu v eurozóně narůstá. Zdá se, že potenciální zvyšování sazeb se prozatím odsunuje, což se projevilo příslušnou reakcí AUD.

Již před komentářem RBA se zjevné známky oslabování ekonomiky objevily v květnovém AiG indexu výkonů ve stavebnictví, který sice oproti dubnu mírně posílil, ani tak však vzhledem k mohutnému propadu u bytových domů a komerčních nemovitostí nevybředl z hlubin pod hladinou 50, kde se drží již dvanáctý měsíc v řadě.

Vypadá to, že bez královské svatby a velikonočních svátků by britští spotřebitelé ani neměli důvod k utrácení, neboť BRC tržby ve srovnatelných obchodech poklesly meziročně o 2,1 % na rozdíl od dubnového nárůstu o 5,2 %. Je zjevné, že obavy z ekonomického vývoje a nezaměstnanosti spolu s vysokou inflací a pomalým růstem mezd mají svůj vliv. Výroční analýza MMF uvádí, že britská ekonomika je pro rok 2011 na „správné cestě“ k 1,5% růstu a střednědobě k dosažení 2,5% růstu, ačkoli tento vývoj není bezrizikový. Zpráva také dodává, že pro případ vývoje růstu podle těchto předpovědí nastoupila Bank of England správný kurs.

Evropě nás čeká míra nezaměstnanostiNorsku, index spotřebitelských cen ve Švýcarsku, maloobchodní tržbyeurozóně a německé podnikové objednávky. V průběhu americké seance jsou pak na programu IBD/TIPP index ekonomického optimismu a JOLTs nové pracovní pozice.

Nervozita – to je nejlepší charakteristika nočního dění. Kocovina z pátečních katastrofálních čísel o zaměstnanosti mimo zemědělství jen přispěla ke stále menší chuti riskovat. Na jistotě nepřidaly ani nejednotné zprávy o situaci v Řecku a varování německého ministra financí, že poskytnutí druhého záchranného balíku zatím vůbec není jisté. Pesimistický komentář L. Bini Smaghiho z ECB a bídný výsledek důvěry investorů v eurozóně Sentix stáhly EUR až pod úroveň 1,46. Dalšímu tlaku pak euro vystavil šéf ministrů financí EU J.-C. Juncker svým komentářem, že je tato měna vůči svým protějškům „objektivně nadhodnocená“. Na druhou stranu J.-C. Trichet hovořil o „riziku zvyšující se inflace“, což by naznačovalo, že výraz „obezřetnost“ bude na čtvrteční tiskové konferenci ECB znovu v permanenci. Jedny z nejhorších výsledků zaznamenala GBP poté, co MMF snížil výhled Velké Británie na růst a vyslovil otázku, zda pokračující slabý růst s přetrvávající vysokou inflací nebudou vyžadovat přehodnocení celkového přístupu.

USA přes noc nedorazila žádná zásadní makrodata, z Kanady jsme se dočkali všehochuti – na jedné straně naprosto neodhadnutý propad u stavebních povolení (-21,1% m-m proti očekávaným -7,5 %, nicméně v obrovském kontrastu k +16,8 % z minulého měsíce), na straně druhé pak jeden z celosvětově nejlepších výsledků Ivey indexu nákupních manažerů na úrovni 69,1 po předchozí hodnotě 57,7. Poklesem na dvouapůlměsíční minimum zaznamenala Wall Street čtvrtou ztrátu v řadě, když kocovina z pátečních údajů o zaměstnanosti i nadále srážela sentiment do hlubin.

 

Více informací naleznete na www.saxobank.cz.

Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688