Tiskové zprávy  |  06.06.2011 14:47:16

Bezpečné investice. Existují vůbec?

I několik let po finanční krizi panuje na finančních trzích stále vysoká nejistota budoucího vývoje. Stále častěji se objevují zprávy o problémech vybraných zemí eurozóny, ve vzduchu visí strach z rostoucí míry inflace a bezpečný přístav v podobě drahých kovů již také utrpěl své první rány v podobě nedávného propadu ceny stříbra. V nejistých časech se investoři často obrací ke konzervativním až garantovaných investičním produktům. Jaké produkty však lze právě v těchto časech označit jako opravdu bezpečné?

Dluhopisové fondy

Právě dluhopisové fondy obsahující převážně státní dluhopisy a dluhopisy firem s nejvyšším ratingem byly investory vnímány jako velmi bezpečná investice s výnosem přesahujícím výnos z běžných termínovaných účtů. Jak dnes však najít vhodné kandidáty pro investici v této třídě aktiv? Mnoho států se dnes potýká s obrovskými dluhovými problémy a pokud ne, jsou úrokové sazby na jejich dluhopisech na tak žalostných úrovních, že se již skoro vyplatí nechat peníze ležet na běžném spořícím účtu u banky. Je proto nejspíš na čase poohlédnout se po lepší alternativě, která by svými výnosy překonala běžné bankovní produkty s přiměřenou mírou podstupovaného rizika.

Garantované podílové fondy

Pokud hledáme opravdu bezpečnou investici, není pochyb, že by se naše pohledy měli upírat směrem k produktům garantujícím návratnost vložené investice. Problematika garantovaných fondů je velice široká, obecně však zde více než kde jinde platí, že garance těchto produktů není zadarmo. Už vstupní poplatek dosahující v některých případech až 3 % z vložené částky společně s manažerským poplatkem, pohybujícím se ve většině případů okolo 1,5 % ročně činí tuto investici značně nákladnou. Za příznivého vývoje podkladového aktiva fondu je sice možnost dosáhnout zajímavějších zisků, než v případě spořících produktů, ovšem tyto zisky představují pouze zlomek výnosu, který by investor obdržel v případě přímé investice do podkladového aktiva fondu. Z pohledu riziko-výnosového profilu se tak nyní opět jeví některé spořící účty jako dar z čistého nebe.

Garantované investiční certifikáty

Tato poměrně nová skupina finančních produktů byla navržena tak, aby eliminovala většinu zmíněných nedostatků podílových fondů. Investiční certifikáty představují dluhový cenný papír, emitovaný některou z předních bank, jehož cena se stanovuje na základě předem daných podmínek stanovených při jeho emisi. Podkladem pro vývoj ceny investičního certifikátu může být cokoliv, například akciový index, koš komodit, nebo portfolio dluhopisů určitých zemí. Výhodou investičních certifikátů jsou nulové vstupní, jakožto i výstupní poplatky a možnost kdykoliv svojí investici bez sankce ukončit. Jednou ze skupin investičních certifikátů jsou také certifikáty garantované. Ty nabízí stejně jako garantované fondy návratnost investované částky s možností podílet se na vývoji podkladového aktiva certifikátu a to společně se všemi výhodami, které certifikáty oproti podílovým fondům nabízejí. Zmíněná participace na vývoji podkladového aktiva pak nemusí být nutně pouze zlomkem participace v případě jeho přímého držení. Příkladem může být garantovaný investiční certifikát od RBS, s nímž investoři participují na rostoucí míře inflace v eurozóně. Certifikát vyplatí v březnu 2012 fixní kupon ve výši pěti procent a poté každý rok 1,6násobek aktuální míry inflace v eurozóně měřené indexem HICP, a to až do své splatnosti v březnu 2016. I na současných úrovních inflace by tak vzhledem k minimálnímu riziku vyplatil certifikát poměrně zajímavý kupon. Se zvyšující se inflací se pak tento výnos dostane na vysoce atraktivní úrovně hravě přesahující výnos 7 % p.a. To vše přitom s plnou kapitálovou garancí při splatnosti certifikátuCertifikát je však třeba nakoupit včas, dokud je jeho cena ještě poměrně nízko.

Speciální opční strategie

Příležitosti, jak si zajistit zajímavý výnos s minimálním rizikem se vyskytují jen zřídka a většinou jsou odhalovány pouze zkušenými investory. Čas od času takovou příležitost nabízí například speciální opční strategie založená na kombinaci dvou investičních nástrojů, discount certifikátu a put warrantu. Jejich vhodnou kombinací lze uzamknout pevně stanovený garantovaný výnos, který postupně nabývá do splatnosti obou nástrojů, nezávisle na vývoji finančních trhů.

Jak na realizaci

Obdchodování s moderními investičními instrumenty, jako jsou investiční certifikáty či opce, vyžaduje vždy jistou míru znalostí a zkušeností. Pokud si na tyto instrumenty netroufáte sami, lze své peníze svěřit některé ze společností, které se na tento typ investic specializují. V České republice je to například společnost Best Buy Investments a.s., která si za své služby účtuje 20 % z čistého zisku klienta. Minimální investice do moderních investičních nástrojů, jako jsou právě investiční certifikáty či opční strategie pak začíná na 500 000 .

Více informací naleznete na internetových stránkách www.bbi.cz



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688