Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  06.06.2011 09:04:42

ČS - koment 6.6. - týdenní restart

Hlavní trhy

O       Makro data: Tento týden bude z hlediska zveřejňovaných údajů značně poklidný. Dat bude poměrně málo a žádná z nich nebudou mít potenciál k zásadnějšímu ovlivnění nálady na trhu. Tu bude ovlivňovat především dění kolem dluhové krize v EMU a v jejím rámci především vývoj kolem Řecka. Hodně pozornosti se bude upírat také na zasedání bankovní rady ECB. Očekává se de facto ohlášení dalšího zvýšení sazeb v červenci, podle nás jsou ovšem tržní očekávání poněkud přehnaná. V podstatě jediným důvodem pro růst sazeb je aktuální výše růstu celkové inflace, ekonomické úvahy mluví spíše proti utahování měnové politiky. Samotná ECB připouští, že meziroční růst celkové inflace bude ve druhém pololetí klesat, významný podíl na tom bude mít efekt základny (cena ropy rostla od konce loňského srpna). Také konec kvantitativního uvolňování v USA by měl globálně zmírnit inflační tlaky. Důležitým argumentem proti utahování měnové politiky je také stále slabá finální poptávka v EMU. Uvidíme, jestli přetrvá chuť zvyšovat sazby skoro za každou cenu nebo přijde více ke slovu ekonomické uvažování. Béžová kniha Fedu jako vždy poskytne alternativní pohled na vývoj americké ekonomiky. Tentokrát bude ještě zajímavější než obvykle, protože by mohla vrhnout více světla na příčiny zpomalování americké ekonomiky (především zda jde o vliv výpadku subdodávek z Japonska nebo spíše něco šířeji založeného). Z dat budou nejzajímavější tovární zakázky v Německu, které ukáží, jestli neslábne také dynamika německého průmyslu.

O       FX a FI: Dolar se opět vydal na slabší úrovně, příčinou je momentálně vyšší důvěra trhu v poskytnutí další pomoci Řecku. V tomto směru lze čekat další informace, které mohou významně ovlivnit náladu trhu a tedy i směr vývoje kurzu. Jak ukazuje nedávný vývoj není nic neobyčejného když se kurz v rámci jednoho dne posune o dva centy, takže rozmezí možností pro vývoj kurzu je značně široké. Slabá dataUSA přispěla k dalšímu poklesu výnosů, nálada na trhu naznačuje, že by pokles v nejbližších týdnech měl pokračovat. Jeho tempo by však mělo být relativně velmi pomalé. Komodity se stále drží, daří se především zlatu, které těží z nejistoty kolem dluhové krize v EMU. Ostatní komodity spíše stagnují, stále si myslíme, že v souvislosti s koncem kvantitativního uvolňování a pomalejší světovou ekonomikou hrozí znatelnější pokles cen. 

 

 

CEE region

O       Makro data: Tento týden nás čeká další zasedání centrální banky, které bude hodně sledováno i kvůli tomu, jestli měnový výbor bude pokračovat tempem posledních měsíců a jestli naznačí něco použitelné pro odhad dalšího vývoje sazeb. Prozatím banka dodala již 3 hiky, což je to, co jsme očekávali pro celý rok. Díky vyšší inflaci, silnější domácí poptávce a nadále slabému zlaťáku se nám jeví ještě jeden hike jako odůvodnitelný a šance, že jej NBP dodá tento týden jsou nezanedbatelné. Pak již by ale měla následovat stabilita a to kvůli očekávanému zvolnění inflace ve 2H a plánované fiskální konsolidaci – nakonec, banka již hiků dostala celkem dost a ono to chvíli trvá, než se to v ekonomice projeví. V ČR příští týden nejdůležitější data za inflaci a finální data za HDP. Inflace je důležitá z pohledu ČNB. Zde čekáme, že zůstane stále pod cílem ČNB, pokud by byla nižší než trh čeká, může dále klesnout krátký konec křivky – i když zde už trh trochu přestřeluje. Finální HDP za 1Q/11 je důležité z hlediska struktury – nejvíc jsme zvědaví na to, jak se vyvíjejí fixní investice, od nichž po poklesech v letech 2008,2009 i 2010 a pod vlivem lepšící se situace v reálné ekonomice čekáme v letošním roce růst. Vévodit růstu by stále měl export, poptávka domácností v 1Q/11 pod vlivem fiskální restrikce asi q/q klesla, otázkou je o kolik – maloobchod v 1Q/11 slabý nebyl, zaměstnanost se v 1Q/11 také zlepšila, na druhé straně ale spotřebitelská důvěra je 10 bodů pod úrovní z léta 2010.

O       FI a FX: U koruny bude dominovat zahraniční vývoj, dobré zprávy ohledně dluhové krize (ochota Německa dále financovat Řecko) mírní tlak proti CZK. U sazeb – jak už jsme psali – bude dominovat inflace za květen. Překvapení směrem dolů (tj. pod 0,3% mm) môže krátký konec posunout ještě o něco níž.

 

Ľuboš Mokráš
Česká spořitelna

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

27.06.2011ČS - koment 27.6. - týdenní restart: Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
28.06.2010ČS - koment 28.6. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
07.06.2010ČS - koment 7.6. - týdenní restart: Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
06.04.2010ČS - koment 6.4. - týdenní přehled Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
29.06.2009ČS - koment 26.6. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688