Saxo Bank (home.saxo)
Komodity  |  24.05.2011 10:44:09

Týdenní souhrn komodit: Dluhová krize v Eurozóně opět na scéně

Stále nekončící krize v Eurozóně, posilují dolar a obavy, že globální ekonomický růst nebude tak silný, jak se čekalo, přiměly investory snižovat v komoditách své pozice. 

 

V pátek zveřejněná zpráva Amerického výboru pro obchodování s futures potvrdila, že hedgeové fondy a velcí investoři v USA snižovali dlouhé pozice napříč komoditním trhem již šestým týdnem v řadě na úroveň, kterou jsme naposledy viděli v červenci 2010.

 

Hlavní komoditní trhy se po té, co trhy zažily na začátku května perné chvilky, chovaly po většinu minulého týdně relativně klidně a snažily se ustálit. Až do pátku se pozornost soustředila především na obilniny, protože na trhu rostou díky nepříznivému počasí jak v Evropě tak v USA pochybnosti o výši sklizně.

 

Euro se po zprávách, že se Řecku nedaří plnit ekonomické reformy podle plánu, dostalo proti dolaru na dvouměsíční minimum.  Další platba ze záchranného fondu EU a MMF ve prospěch Řecka se díky tomu může opozdit, případně zablokovat.

 

Index Reuters Jeffries CRB skončil poprvé od začátku výprodejů v plusu a přidal jedno procento. Jasným vítězem byly obilniny. Jak bylo již zmíněno, nepříznivý vývoj počasí ohrožuje výši zásob od USA přes Evropu po Čínu.

 

 


Poměrně klidný týden mají za sebou energetické komodity a kovy. Po propadu, který prodělaly během uplynulých tří týdnů, se snaží najít dno. Pro krátkodobý vývoj cen energetických komodit bude v nejbližších dnech rozhodující korelace mezi dolarem a ropou, která byla v uplynulých dnech skutečně silná.

 

Ropa se ustálila v pásmu mezi 95 a 102 dolary. Investoři ale věnují zvýšenou pozornost vývoji dolaru, jehož další posilování by mohlo na ceně ropy vést k prolomení podpory. Stále je to trh, kde je objem dlouhých spekulativních pozic ve srovnání s nedávnou historií stále vysoký. Sázky na růst jsou po dalším i když mírnějším poklesu,  na tříměsíčních minimech a kritickou úroveň podpory tvoří rostoucí trendová linie z května 2009, která se nachází těsně pod 90 dolary.

 


 

Na trh měla v uplynulých dvou týdnech vliv především výše amerických zásob. Trh se snažil odhadnout, jak velký dopad měl nedávný růst ceny na soukromou i průmyslovou poptávku. Slabší ekonomická data z USA tak jen zvýšila obavy, že poptávka největších světových spotřebitelů může klesnout. Japonsko, třetí největší světový spotřebitel ropy, spadlo po březnovém zemětřesení během prvního čtvrtletí do recese. Čína naproti tomu navzdory klesajícímu růstu nadále zaznamenává silnou poptávku . To by mohlo ve spojení se stále trvajícím napětím na Střením východě vyústit v problémy na straně nabídky a poskytnout trhu podporu.

 

Svého prvního setkání členů OPEC se 8. června ve Vídni zúčastní íránský prezident, který převzal Íránské ropné ministerstvo. Vzhledem k jeho emocionálním vystoupením na podobných akcích lze čekat velmi politicky motivované setkání, které se bude snažit vymanit z nátlaku. Mezinárodní energetická agentura se snažila OPEC přimět v období zvýšené sezónní poptávky ke zvýšení produkce, ale nedávný pokles ceny a potřeba členských států OPEC financovat vyššími cenami ropy své rozpočtové deficity, takovým krokům pravděpodobně zabrání.

 

Po té, co se na scénu opět dostaly dluhové problémy Eurozóny, které převážily ostatní faktory jako je například silnější dolar, se cena zlata opět dostala nad 1500 dolarů za unci. Vliv krize na vývoj ceny zlata byl potvrzen poté, co zlato v eurovém vyjádření překonalo svůj rekord z loňského prosince.

 

K růstu ceny došlo navzdory dalším odlivům kapitálu ze zlatých, stříbrných a platinových ETF fondů. George Soros, který prohlásil, že na zlatě je jednoznačná bublina, na sebe upozornil oznámením, že prodal 99% svých pozic ve zlatě. Další velký investor, Paulson&Co, který v ETF fondu na zlato drží pozici v objemu 4,6 miliard dolarů, svoji pozici během poslední korekce nesnížil.

 

Další podporu poskytl ceně zlata World Gold Council, podle něhož poptávka během prvního čtvrtletí silně rostla a silnou ji čeká i pro zbytek roku 2011. Čína předběhla v poptávce Indii, světovou jedničku v nákupech tohoto kovu. Tyto dvě země dohromady mají nyní na svědomí 63% světových nákupů. Centrální banky během prvního kvartálu nakoupily 129 tun, za celý rok 2010 to bylo 87 tun.

 

Trhy s obilninami mají za sebou týden silného růstu. V některých státech USA mají farmáři díky vytrvalým dešťů zpoždění s osevem, další státy se potýkají s výraznými suchy, které snižují úrodu zimní pšenice.

 

Podobný scénář jsme viděli také v Evropě, kde Francii, Německo a Anglii trápí sucho, přičemž Francie snížila odhad úrody o 10 procent. Cena mlynářské pšenice na burze v Paříži díky tomu dosáhla nové rekordní výše 251 euro za tunu, před rokem stále 150 euro.

 

Spekulanti během nedávné rally future kontrakty na pšenici na burze CME prodávali a ty se tak poprvé za šest měsíců dostaly do negativního pásma. Celkové pozice na burzách v Kansasu a Minneapolis, kde se obchoduje kvalitnější pšenice, jsou však stále pozitivní a díky tomu je celková pozice v pšenici stále dlouhá.

 

Mezi obilninami si od začátku roku vede nejlépe kukuřice, která je v plusu. Následuje ji pšenice a sojové boby, které by farmáři mohli nakonec zasít na větší plochy.

 



Ole S. Hansen, Senior Manager 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Pá 12:49  Ropa vymazala zisky přes noc (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Pá 11:39  COCOA vyskočilo o 5 % po údajích v Severní Americe X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688