Saxo Bank (home.saxo)
Komodity  |  17.05.2011 11:51:42

Obchodníci s komoditami se obávají třetí vlny

V květnu hodně investorů z trhu odešlo, ale jestli ho opustili úplně nebo jen stojí stranou a vyčkávají, to se teprve uvidí. Akciové trhy byly v první polovině května, kdy došlo k masakru na komoditách, poměrně odolné. Trhy se dostávají k důležitým úrovním podpory a pod hrozbou rostoucí inflace a snížení růstu tak může dojít k další vlně snižování rizika.

Výprodej napříč trhem

Index Reuters Jeffries CRB ztratil za minulý týden 1,8 procent a od začátku roku je níže o 1,6 procent. Výprodejům se nevyhnul žádný sektor. Z fundamentálního pohledu dávají investice do komodit stále smysl, ale na druhou stranu je v porovnání s větší likviditou na akciových nebo dluhopisových trzích hezky vidět, co se stane když se na poměrně malém trhu hodně investorů rozhodne ve spěchu trh opustit.

Snížení spekulativních pozic o 11 procent

Dopad nepříznivého vývoje na komoditních trzích v minulých týdnech ještě podtrhl týdenní report z Commitment od Traders, který vydává Commodity Futures Trading Commision. Hedgeové fondy a velcí investoři stáhli minulé úterý pozice ve futures napříč americkými komoditními trhy o 11%, na 1,359 milionů lotů. To je nejnižší hodnota od srpna 2010. Došlo tak k redukci pozic, které byly otevřeny během druhé vlny kvantitativního uvolňování, které bylo doprovázeno růstem cen.

Během uplynulých šesti měsíců byla populární strategie spekulovat na pokles dolaru a na růst komodit. Některé komodity jako měď, cukr a rýže dosáhly cenového vrcholu již v únoru, ale jakmile se v květnu dostavila korekce na ropě, byly opět zasaženy vlnou snižování rizika.

Energetika se soustředí na poptávku

Nedávná data ukazují, že spotřebitelé začali reagovat na rostoucí životní náklady, zejména na růst cen energií. Pozornost se tak přesunula od nevyřešených problémů v Libyi na straně nabídky na stranu poptávky. Mezinárodní energetické agentura minulý týden varovala, že vysoké ceny ropy začaly zpomalovat růst poptávky a snížila předpověď jejího růstu pro rok 2011 na 1,5 procent z původně uváděných 3,3 procent.

Z fundamentálního pohledu by ceny energií měly najít brzy podporu, protože nabídka mimo OPEC zpomaluje také. Poptávka s nabídkou by se měla již brzy vyrovnat, což podpoří ceny, jakmile bude vlna rizikové averze za námi.

Benzín má za sebou druhou vlnu prodejů

Energetické trhy zažily v uplynulých dvou týdnech dvě vlny prodejů. Tu druhou spustila překvapivá zpráva z Amerického ministerstva pro energetiku, která místo očekávaného poklesu zásob benzínu potvrdila růst o 1,27 milionu barelů, což byl dvanáctý pokles v řadě.

Benzín byl až do teď motorem růstu a dokonce se přiblížil k maximům z roku 2008, do kterých mu chybělo už jen 5 procent. Pro koncové zákazníky dosáhla cena benzínu průměru 3,98 dolaru za galon, přiblížila se tak psychologické hranici 4 dolarů, což by mohlo vést k růstu politickému tlaku.

Po poklesu ropy o 21 dolarů během 48 hodin většina analytiků nabyla dojmu, že to by mělo stačit k odstranění přebytečných spekulativních pozic a cena by se mohla vrátit zpět na předchozí úrovně. U benzínu nebyl minulý týden pokles tak prudký jako první, přesto potenciální kupci zůstali mimo trh a čekají, zda přijde případná třetí vlna prodejů.

První vlnu spustila 20% redukce dlouhých spekulativních pozic na ropě WTI, v dubnu tvořily maximum ve výši 243 tisíc lotů Vzhledem k poklesu ceny se jednalo o malou redukci a dá se z toho vyvodit, že pod hranicí 100 dolarů se našlo dost kupců, kteří tuto cenu považovali za atraktivní. Na trhu je tak stále dost prostoru pro snižování dlouhých pozic, jak jsme viděli minulý týden.

Zlato překonalo stříbro

Extrémní zpětný pohyb, kterým si stříbro prošlo během několika týdnů, nahrálo investicím do zlata. To je méně volatilní a lépe se obchoduje. Investoři es vraceli zpět do zlata, aby  se zajistili proti finančním rizikům, která stále trvají. A zatímco stříbro chytilo “tulipánovou” mánii, jak směrem nahoru, tak dolů, korekce na zlatě byla menší než předchozí tři.

Vzájemný vývoj lze nejlépe vidět na poměru mezi těmito dvěma kovy. Před několika týdny stále unce zlata 32 uncí stříbra, nyní je to téměř 44 uncí. Vzhledem k tomu, že průměr za posledních 10 let je zhruba 61, má zlato ještě prostor k růstu.

Zemědělský sektor se soustředí na počasí

Ceny zemědělských komodit zůstaly uprostřed tendence snižovat riziko a neutrální až lehce medvědí zprávou Amerického ministerstva zemědělství a mezi obavami o vývoj počasí během setby. Na americkém Středozápadě vládne vlhké počasí, na jihu země pak převládá sucho, které zpozdí setbu kukuřice, pšenice a sojových bobů, a které tlačí zespodu na ceny.

Průmyslové kovy od února klesají

Průmyslové kovy s vyjímkou hliníku dosáhly vrcholu v únoru. Na vině je pokračující utahování měnové politiky v Číně, protože trh věří, že výsledkem bude snížená poptávka tohoto největšího světového spotřebitele.

Více informací naleznete na www.saxobank.cz

Ole S Hansen, Senior Manager, Saxo Bank

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 16:09  Cocoa na rekordních maximech X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:10  Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 16:32  Rally zlata v duchu chameleona Research (eToro)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688