Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  09.05.2011 09:07:29

ČS - koment 9.5. - týdenní restart

Hlavní trhy

O       Makro data: Hlavním tématem týden bude HDPEU. Údaje budou vypadat dobře za celek a sever EMU (tj. hlavně Německo). Na jihu to bude slabé. Trh by mohl reagovat na případné slabší údaje dalším snížením očekávání růstu sazeb ECB. V USA se budou hodně sledovat maloobchodní tržby. Čeká se solidní růst, ale velkou roli bude asi hrát růst ceny benzínu. Trh by mohl silně reagovat na případné zklamání, které by vyvolalo oprávněné obavy o výkonnost americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí. Americká inflace bude pokračovat ve zrychlování. Klíčovou roli bude hrát ropa. Jádro by mělo pomalu vzlínat nahoru, ale meziroční jádrová inflace je a ještě dlouho bude nízká. Promluví celkem slušná várka mluvčích Fedu a bude se konat Čínsko – Americký ekonomický dialog.

O       FX a FI: Dolaru podstatně pomohl prezident ECB Trichet, který (k zjevnému velkému překvapení části trhu) nenaznačil růst sazeb ECB v červnu. Prudká reakce asi souvisela se zavíráním přehnaných spekulativních pozic zaměřených na další oslabení dolaru. Podle našeho názoru to však neznamená konec tlaku proti dolaru. A se trh vyčistí, měl by se tlak obnovit. Dramaticky reagovaly i výnosy (člověku by skoro měl pocit, že Trichet další růst sazeb odpískal...). I zde čekáme návrat k pozvolnému růstu výnosů po vyčištění trhu. V USA se vytvořil na výnosech státních dluhopisů klesající trend. Vzhledem ke stavu zadlužení a blížícímu se konci kvantitativního uvolňování e to dost bizarní. Může to souviset s růstem rizikové averze kvůli obavám o vývoj světové a americké ekonomiky ve druhém pololetí. V každém případě může v krátkodobém horizontu pokračovat mírný pokles výnosů, i když je to zjevně nerozumné. U komodit minulému týdnu vévodil kolaps ceny stříbra po zvýšení marží na spekulativní obchody. Jde o pěknou ukázku důsledku přehřátosti komodit a toho, jak to může dopadnou i s dalšími včetně zlata. Komodity obecně na tento signál reagovaly zřetelnými poklesy. Také zde by po vyčištění trhu ještě mělo dojít k dočasnému obnovení nákupních tlaků, ale podle našeho názoru se čas nadprůměrné výkonnosti komodit pomalu ale jistě chýlí k definitivnímu konci. Katem by mu měl být především přechod k růstu sazebUSA.

 

CEE region

O       Makro data: V Maďarsku se pozornost soustředí na zveřejnění HDP za první kvartál, které by mělo ukázat jak pokračuje oživení. Očekáváme hlavně zlepšení na straně domácí poptávky, která byla v závěru loňského roku slabá. Na straně nabídky je nadále tahounem růstu průmysl. Celkově by data měla ukázat silnější q/q dynamiku. V Polsku zasedá centrální banka, ani my ani trh nečekáme změnu sazeb, hlasování však může být poměrně těsné své můžou sehrát i očekávání inflace (ta bude v pátek a čeká se další zrychlení). Obecně však očekávané fiskální utahování, probíhající postupná záměna EU fondů na trhu MinFinem i ECB prozatím v klidovém stavu zatím dle nás netlačí NBP do dalšího rychlého zvedání. Inflace sice dělá měnové radě vrásky, nadále jsou však hlavní faktory externího charakteru. Dle nás tedy v květnu klid, další hike pak spíše v červnu, s novou prognózou. V druhé polovině roku již bude prostor pro další zvedání sazeb omezen, ještě jeden hike by mohl být vyvolán dalším růstem sazeb ECB. Z české ekonomiky důležitá data ohledně inflace a růstu za 1Q/11. Dle nás inflace zůstane pod 2%, poptávková zůstane stále záporná. Na růst hladiny by měly působit hlavně paliva, tabák. Růst čekáme 0,5% q/q, potáhne ho zřejmě čistý export a (s ohledem na vývoj maloobchodu) i poptávka domácností.  Z dalších dat by trh nemělo překvapit nic –průmysl poroste znovu nad 10%, nezaměstnanost kvůli najímání v průmyslu a sezónnosti poklesne, meziroční zlepšení zde bude 0,5 p.b. Pro ČNB stále důvod k klidu.

FI a FX: Případné zvýšení sazeb NBP by se projevilo pozitivně na zlotém a to by mohl potáhnout i ostatní regionální měny. Veškerá data by měla potvrdit solidní výkonnost průmyslu a obecnou slabost a jenom pomalé zlepšování  ve zbytku ekonomiky. Trh už svůj pohled na CNB přehodnotil, sazby (FRA, krátké swapy) by tak už reagovat neměly, čekáme mírnou korekci a pomalý posun nahoru (krátký konec spadl snad až příliš).

 

Jana Krajčová
Česká spořitelna, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

26.09.2011ČS - koment 26.9. - týdenní restart - množství dat Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
12.09.2011ČS - koment 12.9. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
23.05.2011ČS - koment 23.5. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
02.05.2011ČS - koment 2.5. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
20.09.2010ČS - koment 20.9. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688