Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  02.05.2011 10:46:00

ČS - koment 2.5. - týdenní restart

Hlavní trhy

O       Makro data: Týdnu bude z událostí vévodit zasedání ECB. Sazby zůstanou velmi pravděpodobně beze změny, pozornost se soustředí na tiskovku. Sledovat se bude hlavně to, zda bude prezident ECB Trichet signalizovat další růst sazeb ať už na červnovém nebo některém dalším relativně blízké zasedání. Podle našeho názoru by ECB v červnu nebo červenci mohla sazby zvýšit. Pro trh by bylo překvapením spíše kdyby byl Trichet holubičí a naznačoval delší období nezměněných sazeb. Z dat si bude trh nejvíce všímat trh práce na konci týdne. Čeká se pokračování solidního růstu. Za poněkud pravděpodobnější pokládáme zklamání než pozitivní překvapení a tedy negativní reakci trhu. Svůj význam budou mít údaje z trhu práce i pro odhad dalšího vývoje měnové politiky Fedu. Trh budou určitě zajímat také ISM indexy u kterých se čeká udržení solidní úrovně expanze. V Evropě budou zajímavé především německé tovární zakázky a průmyslová výroba a evropské maloobchodní tržby.

O       FX, FI a komodity: Dolar pravděpodobně zůstane v blízké budoucnosti pod tlakem, i když podle našeho názoru trh začíná stále více přestřelovat. Překvapivě holubičí Trichet by mohl odstartovat výraznou korekci. Slabší dataUSA (ISM nebo trh práce) by trend k oslabování dolaru podpořila kvůli očekávání delšího období velmi uvolněné měnové politiky. Jak v Evropě tak v USA se výnosy státních dluhopisů stabilizovaly a trh prochází obdobím konsolidace, po kterém by měl následovat další růst. Slabší dataUSA by měla znamenat poněkud hlubší korekci, Evropa se bude řídit podle Tricheta. Zlatu se stále daří extrémně dobře, vypadá to, že trend teď bude žít nějakou dobu vlastním životem, takže lze čekat další růst. Ropu podpořil slabší dolar, měla by se nadále držet nad 120 USD/brl (Brent), přinejmenším dokud se nezačne zřetelně zklidňovat situace v Libyi a dalších státech regionu. 

 

CEE region

O       Makro data: V regionu nejdůležitějším zasedání ČNB, změnu sazeb nečekáme (a čeká ji jenom menšina pozorovatelů), nová prognóza však dle nás kvůli lepším vyhlídkám do budoucna, vyšším cenám ropy a vyšší trajektorii sazeb ECB posune první zvýšení sazeb z konce roku blíž (my stále čekáme 3Q/11). Proti okamžitému zvýšení stále mluví o něco silnější koruna a záporná poptávková inflace. Na druhé straně ale - maloobchod se z minuloroční stagnace již začíná pomalu zvedat a trh práce už je také z nejhoršího venku (pokračuje najímaní v průmyslu vs. odeznívání fiskální konsolidace, t.j. už se nepropouští), vyhlídky na další rok jsou pro ekonomiku rovněž lepší, vláda chce zvednout DPH. To vše jisté utažení letos odůvodňuje.

O       FI a FX: Kačka bude sledovat zasedání, pokud by byla prognóza nebo tiskovka jestřábí, nejspíš by zlomila 24 CZK/EUR. Swapy i FRA jsou po dlouhé době akorát (2Y swap ), po zasedání můžou lehce vyrůst protože ČNB asi naznačí, že růst sazeb se blíží. 

 

 

Ľuboš Mokráš
Česká spořitelna

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

23.05.2011ČS - koment 23.5. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
09.05.2011ČS - koment 9.5. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
07.02.2011ČS - koment 7.2. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
17.05.2010ČS - koment 17.5. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
03.05.2010ČS - koment 3.5. - týdenní restart: Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688