Czechwealth (Czechwealth)
Akcie v ČR  |  26.04.2011 09:29:02

Orco versus ECM – kdo vyjde jako investiční vítěz?


Podívejme a srovnejme si developerské společnosti ORCO a ECM. Obě společnosti velmi tvrdě zasáhla finanční krize, která málem zapříčinila krach obou společností.

V Orcu vidíme a dlouhodobě upozorňujeme na vysoký růstový potenciál čítající desítky, spíše však stovky procent.(samozřejmě vše záleží i na dalším vývoji fundamentu společnosti) U ECM již v ceně akcie jsou započteny i neveselé varianty proto je cena velmi nízko. V případě, že by se z problému dostala, tak zhodnocení bude astronomické, ale šance je malá, proto do případné ultrarizikové investice bychom volili pouze malinké procento z celkového kapitálu.

Srovnáme-li si obě společnosti podrobněji, zjistíme, že prvopočátek problémů nastal u obou společností v přemrštěném financování projektů. Společnosti neměly dostatek rezervní finanční hotovosti, aby překlenuly zlé časy. S příchodem krize zamrznul trh s nemovitostmi a banky odmítly nadále financovat některé velkolepé developerské projekty. Trh výrazně poklesl, banky na to reagovaly změnou podmínek u úvěrů.

Další linka, kde společnosti získávaly finanční prostředky, byl dluhopisový trh. Ve své době půjčování peněz prostřednictvím tohoto instrumentu bylo výhodnější, než když žádaly v bance o úvěr. A to se málem společnostem stalo osudné. Obě dvě developerské společnosti trápil pokles zájmu o nemovitosti, což vedlo k poklesu příjmů a s poklesem cen nemovitostí výrazně klesalo NAV na akcii. Společnosti se propadly do velikých ztrát.
Firmám hrozilo nucené předčasné zaplacení dluhopisů, ECM na základě porušení smluvních podmínek dluhopisů (zadluženost 81 % vs. max. smluvně 65 %) a u ORCA mohlo dojít k výrazné obměně orgánů na valné hromadě společnosti (záměr některých akcionářů) a to by otevřelo cestu dluhopisovým vlastníkům, kteří by podle podmínek mohli požadovat předčasné splacení.

A zde právě nastává zásadní zlom, management společnosti ORCA si uvědomil vážnost situace a začal ji řešit, požádal o ochranu před věřiteli, aby získal čas na přípravu restrukturalizace společnosti, začal také jednat aktivně se všemi dluhopisovými věřiteli a bankami o refinancování dluhové zátěže. Management společnosti také vyjednával s novými investory, kteří navýšili základní jmění společnosti a načerpali hotovost do společnosti. Soud nakonec schválil restrukturalizační plán i proti vůli malé skupiny dluhopisových věřitelů, kteří se snažili nepřátelsky ovládnout společnost, s cílem poškodit menšinové akcionáře, neboť sledovali pouze své zájmy.

Naproti tomu ECM s postupem času méně a méně komunikovala se svými věřiteli a management si neuvědomoval vážnost krize, a přestože společnost vlastnila několik lukrativních nemovitostí, které generovaly slušné zisky, rozhodla se je odprodat, aby zvýšila hotovost, neboť se obávala žádosti ze strany věřitelů o splacení veškerých dluhů. Management se vůbec nepokusil restrukturalizovat dluhové zatížení jako společnost ORCO způsobem, že by prodloužila splatnost dluhopisů a v prvních letech se snížila splátky jistiny. Těmito nekoncepčními kroky se společnost připravila o nejcennější nemovitosti a zároveň i o příjmy z pronájmu. To nadále vedlo k tomu, že ECM již není schopna splácet své dluhy a následně věřitelé přistupují k podání insolventního návrhu na společnost.

Celkově však můžeme říci, že ORCO projde restrukturalizací úspěšně a v dalších letech má šanci výrazně posílit, neboť momentálně je vidět, že se management poučil z předchozích chyb. Bohužel ECM pomalu a jistě spěje k bankrotu, neboť management včas nereagoval na krizi, která zasáhla nemovitostní trh.

Pro úplnou názornost ještě grafy s důležitými úrovněmi a potenciálem.

Graf1: Orco


Graf2: ECM

 


Tyto zprávy pro Vás připravuje společnost Czechwealth






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688