Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  26.04.2011 09:11:09

ČS - koment 26.4. - týdenní restart

Hlavní trhy

O       Makro data: Kromě bohaté nadílky dat se tento týden koná také zasedání FOMC. Sazby zůstanou téměř jistě beze změny, pozornost se soustředí na prohlášení po zasedání. Podle našeho názoru by se nic nemělo změnit. Kvantitativní uvolňování by mělo doběhnout podle plánu, jeho další kolo by se už nemělo konat a k zahájení růstu sazeb by mělo dojít nejdříve ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku. Z dat bude nejzajímavější první odhad amerického HDP za první čtvrtletí. Čeká se výrazné zpomalení, což souvisí především se vývojem zahraničněobchodní bilance. Trh to nepotěší, lze čekat negativní reakci. Spotřebitelská důvěra (jak Conference Board tak Michigan) v USA by se měla držet na poměrně nízké úrovni primárně kvůli vysoké ceně benzínu. U objednávek zboží dlouhodobé spotřeby (stále USA) se čeká výrazné zotavení, což by mohlo trh povzbudit. Důležitá bude také struktura, zejména objednávky investičního zboží bez vojenské a dopravní techniky. Osobní příjmy a výdaje (ještě stále USA) by měly pokračovat v solidním růstu, opět by mělo trhu zvednout náladu. Konečně (poslední z USA) Chicagský PMI by měl potvrdit solidní expanzi výrobního sektoru. V Evropě bude kvůli ECB důležitý předběžný CPI za EMU a Německo. Zajímavé budou také konjunkturální indikátory, které by měly potvrdit poměrně solidní stav ekonomiky.

O       FX, FI a komodity: Dolar pravděpodobně zůstane pod tlakem, tempo jeho oslabování však je podle našeho názoru přehnané a lehko může přijít korekce (například kvůli dluhovým problémům EMU). U dluhopisů celkem stabilní situace – jak V USA tak v EMU drift nahoru přerušovaný mírnými korekcemi. Podobný vývoj čekáme i nadále, tempo růstu výnosů by mělo být poměrně pomalé. U komodit se stále skvěle daří zlatu, což podle nás může vydržet v horizontu týdnů, v horizontu měsíců už sotva. Ropa se drží nad 120 USD/brl přes ujištění Saudské Arábie, že je jí na trhu více než dost ji trvaleji na nižší cenové úrovně nedostalo. Dokud se nevyřeší situace v Libyi lze jen těžko čekat výraznější pokles, naopak komplikace v regionu by ji mohly vystřelit na podstatně vyšší úrovně.

 

CEE region

O       Makro data: V regionu klidný týden, téměř bez dat. Polské datatrhu práce i maloobchodu budou důležité pro centrální bankéře. U nezaměstnanosti, se čeká  mírný pokles, i 13,1% by stále bylo nad hodnotou z loňského roku – a tudíž by nesignalizovalo žádné dramatické zlepšování situace, které by mohlo indikovat pro-inflační tlaky. Maloobchod před měsícem, výrazně překvapil, myslíme si, ale, že šlo o jednorázový výkyv a růst teď znovu zmírní. Pokud tudíž nedojde k výraznému překvapení, neměla by data moc zamíchat rozložením sil v měnové radě (z vyjádření to vypadá, že je momentálně dost těsné – nedávné vyjádření MinFinu o plánu pravidelně zaměňovat eurofondy přímo na trhu, což bude dobré jak pro zlotý tak i pro inflaci, by mělo na květnovém zasedání strhnout většinu na stranu neměnných sazeb).

O       FI a FX: Pro měny bude nadále nejdůležitější vývoj rizikové averze na globálních trzích, negativní dopady na zlotý by mohla v nadcházejícím období mírnit informace, že MinFin je připraven v případě potřeby měnit eura. Forint by se také mohl udržet silnější, díky dalším úsporám, ke kterým se odhodlala minulý vláda. U koruny čekáme stabilitu.

Jana Krajčová
Česká spořitelna, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

26.09.2011ČS - koment 26.9. - týdenní restart - množství dat Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
18.04.2011ČS - koment 18.4. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
12.04.2010ČS - koment 12.4. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
26.10.2009ČS - koment 26.10. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688