Dělení živých plotů

Živé ploty můžeme dělit hned podle několika hledisek. Například na stálozelené a opadavé, tvarované a volně rostoucí nebo vysoké a nízké. Na živý plot lze tedy použít keře listnaté i jehličnaté. Tvarované živé ploty jsou vhodné do rodinných zahrad, nízké plůtky se zase hodí do otevřených předzahrádek. Na oblibě v současnosti získávají i volně rostoucí živé ploty, u nich je třeba počítat s vyššími nároky na prostor. Jeden z možných přehledů nabízí následující tabulka. 

Nízké živé ploty

Mochna křovitá

·        Díky poměrně nízké výšce růstu lze tuto svítivě žlutou rostlinu stříhat také jako nízký živý plot, nejlépe se jí daří v polostínu

·        Výška: 60–150 cm

·       Počet rostlin / metr: 3–5

Zimostráz

·        Hodí se pro tvarovaný živý plot. Čím více a častěji stříháme, tím lépe – třeba v měsíčních intervalech. Nepotřebuje příliš slunečního záření, daří se mu ve stínu pod vzrostlými stromy a je odolný vůči mrazu.

·        Výška: 1,5 m

·        Počet rostlin / metr: 6-8

 

Jehličnaté živé ploty

Cypřišek hrachonosný

·        Cypřišek má raději slunné místo, ale zvládne i zčásti zastíněné stanoviště. Vyžaduje dostatečnou zálivku a kvalitní půdu, nejlépe se zapracovaným kompostem.

·        Výška: 1,2 m

·        Počet rostlin / metr: 3

Cypřišovec Leylandův

·        Cypřišovec je základem pro vysoké živé ploty. Je poměrně odolný i k znečištěnému městskému ovzduší. Ke svému zdravému růstu nepotřebuje kvalitní půdu a v zimě nezhnědne. Roste velmi rychle, až o 1 m za rok!

·        Výška: až 20 m

·        Počet rostlin / metr: 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stále zelené živé ploty

Stále zelené živé ploty

Bobkotřešeň

·        Bobkotřešeň je zajímavá svým růstem a lesklými listy. Vysazuje se zejména v polostínu.

·        Výška: 2–5 m

·       Počet rostlin/metr: 3–5

Zeravec

·        Zeravec má raději slunná místa, je robustní a snadno se stříhá. Dobrá vizuální ochrana a ochrana proti větru.

·        Zeravec

·        Výška: 2–5 m

·        Počet rostlin / metr: 2

Rododendron

·        Vyhovují mu polostinná až stinná stanoviště a je poměrně náročný na kvalitu půdy a dostatečnou zálivku, proto je lepší při výsadbě zeminu zcela vyměnit za kyselou s přídavkem rašeliny.

·        Výška: 2 m

·        Počet rostlin / metr: 1 keř na 2 m

Cesmína (ilex)

·        Jako solitér, ale i jako živý plot lze sestříhat do rozmanitých tvarů. Hodí se do podrostu pod vyšší stromy a v zimě je potřeba chránit její listy před přímým sluncem například netkanou textilií.

·        Výška: 2 m

·        Počet rostlin / metr: 3

 

Opadavé listnaté živé ploty

Habr a buk obecný, javor babyka a hloh obecný patří k opadavým listnatým živým plotům. U listnatých živých plotů je důležité dbát v prvních letech na dostatečné zalévání vodou.

Habr a buk obecný

 

·        Výška: 1,5–3 m

·        Počet rostlin / metr: 3

Javor babyka

 

·        Výška: 1,5–4 m

·        Počet rostlin / metr: 3

Hloh

·        Výška: 1,5–3 m

·        Počet rostlin / metr: 3–4

 

Kvetoucí přírodní živý plot

Ostružiny, habr, líska, rybíz, ptačí zob, buk obecný, černý bez, rakytník, trnka, jalovec, hloh obecný, psí víno

·        Kvetoucí živý plot je životním prostorem zejména pro ptáky a ježky. Funguje pro ně jako zdroj potravy, hnízdiště nebo úkryt.

·       Potřebuje více místa, ale vyžaduje méně ošetřování než stříhaný živý plot.

Ovocná hradba plná chutí

Pokud vám živý plot nebude sloužit jako štít proti prachu a špíně ze silnice a pokud se nestane prostorem pro psí značkování, můžete uvažovat o živém plotu z ovocných stromů. Proč si nevypěstovat svou jedlou stěnu?

K vytvoření ovocného plotu se hodí pouze některé stromy, především pak určité druhy jabloní a hrušní. V každém případě je nutností půda bez plevelů a škůdců, kteří by mohli stromy napadnout, a bez trav, které by stromům ubíraly potřebnou vláhu a živiny. Ovocný plot ale není příliš náročný na údržbu ani na prostor, pokud nezapomenete včas odstraňovat shnilé nebo červivé plody a stromek pravidelně sestřihávat a vyvazovat mu větve. Stromky sázíme asi metr od sebe.

!TIP!

vhodnými odrůdami jabloní jsou například: Idaret, Otava, Rosana, Topaz

vhodnými odrůdami hrušní jsou například: Pařížanka, Madame Verté, Diana, Clappova

Zimostráz - tradiční i trendy

Výbornou dekorativní rostlinou, která se snadno ošetřuje, je zimostráz – nenáročný na prostor a ideální k sestříhání do libovolných tvarů. Díky svým přednostem se pěstuje už po staletí a na popularitě rozhodně neztrácí. Zimostrázové živé ploty zdobily římské dvory a venkovské statky již v antice a v současnosti je zimostráz jednou z nejpopulárnějších zahradních dřevin v západní Evropě vůbec. U nás dříve patřil k typickému obrázku selských zahrad. Jeho nízké druhy sloužily k ohraničování záhonů, vyšší oddělovaly jako živý plot květinovou zahradu od zeleninové.

Tvarované dřeviny, jako je zimostráz, správně vyniknou teprve stříháním. Díky němu docílíme nejen pěkného vzhledu rostlin, ale také hustějšího růstu.

Zatímco kouli nebo kužel vymodeluje ze zimostrázu s trochou trpělivosti skoro každý. Skutečnou výzvou jsou figury. Práci na sestříhávání a modelování vám pomůže usnadnit malý trik. V OBI jsou k dostání hotové drátěné formy. Špičky, které prorostou, stříhejte, dokud nebude forma plná. A pokud toužíte po tvaru, který v nabídce prodejců nenaleznete, vytvořte si z hustého pletiva formu sami.

Zdroj: OBI



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada