Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  19.04.2011 15:02:16

Equity Update: Odpálila S&P ve finančním systému bombu ?

Evropské akciové trhy otevřou na stejných úrovních, protože ochota riskovat se včera propadla poté, co ratingová agentura Standard & Poor’s změnila z důvodu obav z rostoucího deficitu a zadlužení svůj výhled týkající se amerických dlouhodobých úvěrů na negativní.

Futures na index FTSE 100 jsou nyní před otevřením akciových trhů o 0,1 % výše. Investoři se dnes dočkají kompozitního indexu nákupních manažerů v eurozóně za měsíc duben (8:00 GMT), který by měl ve srovnání s březnovými 57,6 dosáhnout 57,0 bodů, což je mírné zpomalení, ale v tomto hospodářském regionu stále celkově zdravá expanze.

Velmi významnou zprávou byla včera změna výhledu agentury S&P ohledně dlouhodobých úvěrů USA na negativní, což mezi investory vzbudilo obavy, zda to nebude mít dopad na globální oživení. Agentura S&P k tomu uvedla: „…hrozí vážné riziko, že se američtí politici možná nedohodnou na tom, jak do roku 2013 vyřešit střednědobé a dlouhodobé rozpočtové problémy“ Odpálila tato ratingová agentura ve finančním systému bombu, která by se mohla stát spouštěcím mechanismem, jenž zvrátí osud křehkého ekonomického oživení? I když revize amerického dlouhodobého úvěrového výhledu vyhlíží na první pohled nepříznivě, je stále ještě příliš brzy hodnotit její důsledky. Je jasné, že pokud to bude pro americkou vládu znamenat podstatně vyšší náklady na financování, pak to bude mít určitý dopad na hospodářský růst, ale v tuto chvíli jsou to všechno jen spekulace.

Na snížení ratingu ze strany S&P reagovaly evropské úvěrové trhy razantně. Výnosy řeckých dvouletých dluhopisů poslaly nad 20 % (dnes ráno 19,1 %) a portugalské dvouleté dluhopisy nad 10 % (dnes ráno 9,5 %). Právě vývoj na evropských úvěrových trzích bude pro dnešní seanci rozhodující.

Sezóna zveřejňování výsledků dnes pokračuje důležitými informacemi od společností Johnson & Johnson (11:45 GMT), Goldman Sachs (12:00 GMT), Intel (20:15 GMT), IBM (20:30 GMT) a CSX Corp (po skončení obchodování).

V USA jsme včera zaznamenaly dva důležité hospodářské výsledky.

Společnost Texas Instruments oznámila zisk na akcii za první čtvrtletí ve výši 0,55 USD (oproti očekávaným 0,58 USD; pokles byl způsoben nižší poptávkou po čipech). Ve druhém čtvrtletí očekává společnost zisk na akcii v rozpětí 0,52 až 0,60 USD (analytici očekávají 0,63 USD). Společnost Texas Instruments tvrdí, že poptávka po čipech klesá od chvíle, kdy bylo Japonsko zasaženo zemětřesením a vlnami tsunami, což je doprovázeno problémy s výrobou v jejích závodech. Společnost ovšem nebude schopna posoudit celý rozsah škod dříve než na konci druhého čtvrtletí.

V případě společnosti Citigroup dosáhl zisk na akcii za první čtvrtletí 0,10 USD. Analytici očekávali 0,09 USD, neboť společnost ve svém výkazu hospodářských výsledků uvolnila rezervy na ztrátové úvěry. Očistíme-li čistý zisk o účetní položky, dospějeme ke zjištění, že společnost ve skutečnosti utrpěla ztrátu. Vzhledem k agresivnímu uvolňování rezerv na ztrátové úvěry to není právě přesvědčivý hospodářský výsledek. Banka ovšem do jisté míry začíná stabilizovat různé oblasti své obchodní činnosti. Investory výsledky vcelku potěšily a akcie při intradenním obchodování překonaly index S&P 500.

http://www.saxobank.cz/

Peter Garnry, Equity Strategist, Saxo Bank
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688