Finmag (Finmag)
Finance  |  16.04.2011 14:25:09

Anketa: Co si myslíte o propojení politiky a byznysu?

Politici na luxusních jachtách a ve vilách v Toskánsku, které patří významným finančním skupinám. Koňské pólo v Tatrách, lyžařské závody ve Špindlerově Mlýně, večírky ve Žlutých lázních a mnoho dalších honosných akcí, kterých se společně účastní přední politici, lobisté a zástupci silných ekonomických subjektů. Tak na první pohled vnímá společnost spojení lidí z byznysu a politiky.

Českou politickou scénou v poslední době otřásá jeden skandál za druhým. Vše vyvrcholilo vládní krizí, kterou zapříčinily údajné úplatky ministra dopravy Víta Bárty, z čehož ho obvinili někteří poslanci z jeho vlastní politické strany Věci veřejné. Existují však také názory, že šlo jen o předem promyšlený tah určitých mocenských skupin, které chtěly zamést pod stůl své vlastní aféry, a navíc se přitom mohly snadno zbavit nepohodlných politických rivalů.

Ať už je však v této složité aféře pravda na jakékoli straně, po určité době se zase v médiích začíná řešit nezdravé propojení soukromého sektoru a politiky. Nikdo, kdo se zajímá o politické a ekonomické dění, jistě nežije v naivní představě, že se politické špičky nesetkávají na jednáních s předními byznysmeny. Přesto ale v českém prostředí až příliš často vidíme propojení osob, které vzbuzují nejvyšší pochybnosti.

Na příkladu politické strany Věci veřejné se v současné době ukazuje možná provázanost sféry byznysu s předními politiky. Uniklá nahrávka ze sjezdu vedení bezpečnostní agentury ABL z roku 2008 ukázala, jaké ambice vedly Víta Bártu ke vstupu do politiky. Politologové připomínají, že rozhodně nejde o žádný ojedinělý jev. Bárta, jak podotkl ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, napsal jen to, co si mnoho ostatních myslí a čím se pak také v politice řídí.

Česká politika je prodchnuta množstvím podivných zakázek již od samého počátku svého demokratického fungování. Zájmové skupiny a soukromé firmy si zajišťují stamilionové příjmy díky blízkým kontaktům s politiky. Ti pak zase po skončení své politické dráhy někdy disponují majetkem, ke kterému by si těžko přišli ze svého poslaneckého či ministerského platu. Policii se za posledních dvacet let nepodařilo vyřešit téměř žádnou z korupčních kauz. Přestože každá vláda v ČR po volbách slibuje, že boj proti korupci bude jedním z jejích hlavních cílů, většinou se ale brzy ukáže, že ve skutečnosti to nebude tak žhavé. Vždy se najdou nějací obětní beránci nebo osoby, které svým počínáním vzbuzovaly nežádanou pozornost, a tak musely jít z kola ven, na neprůhledném kolotoči plném korupce se však nic nemění.

Mnoho lidí argumentuje tím, že úzké propojení byznysu a politiků je všude ve světě běžným jevem, druzí však namítají, že v rozvinutých zemích západního světa rozhodně nejsou finanční úniky a podivné veřejné zakázky tak do očí bijící a snaha potírat korupci tak malá, jako je tomu v České republice.

Co si o spojení byznysu a politických špiček v ČR myslí námi oslovení experti? Dochází podle jejich názoru k privatizaci politického sektoru mocenskými skupinami?

Pokračování článku najdete na http://www.finmag.cz/cs/finmag/anketa/co-si-myslite-o-propojeni-politiky-a-byznysu/

Tyto zprávy pro vás vytváří Finmag.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688