Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Finance  |  16.04.2011 08:15:15

Portugalsko - další vepř na porážku?


Dluhová krize eurozóny pokračuje, a tak nebylo žádným překvapením, že Portugalsko minulý týden muselo požádat Evropskou unii o finanční pomoc. Země a její vláda zůstávají pod tlakem již několik měsíců. Pro Portugalsko bylo v poslední době stále těžší získávat peníze na mezinárodních trzích za přijatelnou cenu. S ohledem na hromady dluhů se splatností v průběhu roku bylo téměř jisté, že Lisabon nebude mít jinou možnost, než využít peněz ze záchranného fondu EU.

José Sócrates

Budoucnost eurozóny

Trvající dluhové problémy vyvolávají vážné otázky o ekonomické budoucnosti eurozóny a o schopnosti evropských špiček tuto svízelnou situaci řešit. Portugalsko je jen dalším signálem o selhání Bruselu ve snaze dluhovou krizi zastavit.

Portugalsko je třetí zemí ze 17 členů eurozóny, která se uchýlila k využití pomoci, a to ani ne rok poté, co tak před ním učinily Řecko a Irsko.

Problém je v tom, že investoři stále nedůvěřují tomu, že by aktuálně nastavená politika eurozóny mohla vést ke zmírnění dluhového zatížení slabých států, nebo aspoň určitým způsobem zjednodušovala vládám možnost splácet dluhy.

Kvůli značnému německému odporu byly návrhy na komplexní řešení dluhové krize zatlačeny do pozadí, takže břemeno teď leží na samotných postižených ekonomikách. Portugalsko čeká podobný osud jako Řecko a Irsko. Na oplátku za poskytnutí prostředků ze záchranného fondu bude eurozóna v čele s Německem trvat na zavedení přísných úsporných opatření.

Teorie vs. praxe

Teoreticky má tento krok poskytnout Lisabonu čas k nápravě svých financí a postupně obnovit důvěru investorů. Prakticky však zařazuje tuto nejzápadnější jižní ekonomiku mezi nejchudší země Evropské unie a odsuzuje ji k bolestivě pomalému růstu, který Portugalsku sotva zajistí lepší postavení pro snadnější splácení dluhů v budoucnosti.

Premiér José Sócrates odstoupil před dvěma týdny poté, co nedokázal úsporná opatření protlačit parlamentem. Zůstává otázkou, podobně jako u Irska a Řecka, zda je vůbec politicky uskutečnitelné závažné fiskální reformy umožňující restrukturalizaci vládních financí provést.

Dokud takové pochybnosti budou přetrvávat, bude na základě stávajícího záchranného systému pro Portugalsko a ostatní "zachráněné" ekonomiky nemožné obnovit důvěru investorů. Přízrak restrukturalizace dluhu, která se nakonec stane jediným možným řešením a přenese ztráty na držitele bondů, pronásleduje evropské dluhopisové trhy již přes rok. Tvrdá realita je navíc potvrzována degradujícím hodnocením ratingových agentur, a to u Řecka a Irska i poté, co obdržely prostředky ze záchranného fondu.

Záchranné balíčky samy o sobě nejsou skutečným řešením dluhových problémů PIIGS a investoři si toho jsou vědomi, oklamat se nenechají.

Jaké je konkurenceschopnost zemí PIIGS, kdo je další na řadě a skončí "evropské přátelství"? Pokračování článku najdete ZDE:


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688