Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  12.04.2011 10:40:15

TUV: Německý obchod s automobily očekává zvýšení tržeb a vyšší ceny

Význam obchodu s ojetými vozy ve srovnání s prodejem nových automobilů roste, německý obchod s automobily navíc čeká v roce 2011 růst prodejů i cen ojetých vozů. Klíčovou hnací silou prodeje ojetých vozů  je využívání internetu jako prodejního kanálu. Tyto výsledky  přinesl  reprezentativní průzkum 406 autosalónů  a autodílen  v celém Německu, který v březnu provedl institut pro průzkum trhu Technomar pro společnost TÜV SÜD. 
 
Jaká jsou tržní očekávání sektoru prodeje a servisu vozidel, co se týče trhu s ojetými  auty? Jaké prodejní kanály se v oblasti obchodu s ojetými vozy používají především? Jaký typ řídicích systémů používá obchod s automobily na podporu prodeje ojetých vozů? Tyto tři a další aspekty byly zkoumány v reprezentativním průzkumu trhu s ojetými auty v roce 2011, který nedávno provedl institut pro výzkum trhu Technomar pro společnost TÜV SÜD. Průzkum zahrnoval 406 prodejců automobilů z celého Německa. „Získané výsledky  v podstatě potvrzují  to, co naši odborníci už dlouho  říkají:  trh s ojetými automobily by měl  růst na významu  - zvláště u novějších ojetých vozů,“ zdůraznil Bernhard Kerscher,
generální ředitel TÜV SÜD Auto Service GmbH.

Podle  vlastních  odhadů  automobilového průmyslu musí letos řidiči očekávat růst cen ojetých vozů, zejména u malé a střední kategorie. Více než 42% dotazovaných obchodníků očekává, že ceny v roce 2011 porostou, zatímco pouze 16% předpovídá pokles cen. Tento odhad se odráží v tvrzeních ohledně prodejů ojetých vozů, kde 50% respondentů očekává růst prodejů a jen 17% předpovídá pokles tržeb.
„Můžeme potvrdit očekávání prodejců automobilů a domníváme se, že trh s ojetými vozy se do značné míry  stabilizuje  –  a  umožní obchodníkům zlepšit jejich provozní výsledky,“  potvrdil Christof Gerhard, který má na starosti strategii pro ojeté vozy v TÜV SÜD.

Co se týče předpovědi zisku, dotazovaní obchodníci jsou opatrní. I přes pozitivní trendy v prodeji a cenách se pouze 35% prodejců automobilů těší na zvýšení hrubých zisků, zatímco téměř 25% předpokládá, že zisky budou klesat. Průzkum ale také poskytuje možnou odpověď na tento pesimismus:  „Náš průzkum ukazuje, že pouze 65% prodejců automobilů má systém řízení, který optimalizuje jejich čas věnovaný obchodu, odhady zůstatkové hodnoty a hrubé zisky. To tedy znamená, že 35%  obchodníků svůj obchod s ojetými auty z praktického hlediska stále provozuje více či méně jako vedlejší s nedostatkem transparentnosti ve všech obchodních procesech, přičemž transparentnost
se v současnosti stala v sektoru nových aut i autoservisu samozřejmostí. V podstatě jim utíkají peníze,“ uzavírá Gerhard.

Internet využívají pro nákup ojetých německých vozů také Češi

Studie zdůrazňuje obrovský význam internetu při obchodu s ojetými vozy: 93% respondentů používá internet jako prodejní platformu a 51,5% provozuje svůj vlastní internetový obchod. Důvod k tomu podtrhuje jiný aspekt, kterým se průzkum zabývá: 41% prodejců uvádí, že pomocí internetu získávají zákazníky ze zahraničí  (často právě z České republiky) a 64,2% získává zákazníky v rámci Německa. Větší akční rádius, který  internet  nabízí, se odráží také v absolutních číslech, kde  více než 40% prodejců ojetých aut oslovili potenciální zákazníci prostřednictvím internetu. Téměř 15% dotazovaných
obchodníků generuje 75% svých tržeb z prodeje automobilů před internet. Význam internetu evidentně obchodníky přiměl, aby zde rozšířili svou škálu aktivit: 19,4% respondentů potvrdilo, že využívají kanály sociálních médií. „Náš průzkum zdůrazňuje, že  trh s ojetými automobily  je velmi dynamický a že si  to obchod jako celek uvědomuje. Nicméně v mnoha případech se pro maximální využití potenciálu plně nevyužívají řídící procesy," komentuje Bernhard Kerscher.

Kateřina Ječmínková
PR Specialista 
TÜV SÜD Czech
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688