Josef Trnka (TPS)
Z domova  |  10.04.2011 11:54:34

Vanitas vanitatis


Věci veřejné šly do voleb jako lovecká výprava na dinosaury. Když po volbách narazily na na prvního veleještěra, tak prozřely a jako mávnutím kouzelného proutku se proměnily v misi poutníků, vplynuvší do mohutného křížového tažení proti rozmařilosti a plýtvání, které  šíří dobrodiní do všech světových stran a koutů zanedbané země. Na korouhvi se náhle objevilo heslo reforma reforem a po necelém roce tv Prima konstatuje: Nejmenší vládní strana - Věci veřejné je před rozpadem. A ptá se: Rozpadne se kvůli ní i současná vláda, nebo poslepuje většinu z véčkařských odpadlíků? K zodpovězení této otázky si do partie pozve místopředsedy dvou (zatím) nejsilnějších politických stran, ODS a ČSSD, Jiřího Pospíšila a Jiřího Dienstbiera. Persony, které sice provází pověst velmi solidních politiků, avšak jejichž názory nejsou až tak docela považovány za reprezentativní.

Z hlediska obecných nálad ve společnosti je opravdu pozoruhodné, že ačkoli se vesměs nepochybuje o "podnikatelském záměru" Víta Bárty, tak se přesto najde hodně hlasů, které akcentují třeba to, že Vít Bárta svým dává ze svého, zatímco jiné strany své vyvolené financují ze společného rozdáváním trafik. Stejně pozoruhodné je třeba to, že se nenajde moc takových, kteří by považovali Radka Johna za kompetentního ministra vnitra, na druhé straně si pár lidí už všimlo, že Ivan Langer se oficiálně vrátil do stranické politiky jako člen odborného týmu pro bezpečnostní politiku. Shodou okolností tým pracuje pod vedením ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Připravuje podklady k bezpečnostním otázkám, podílí se na tvorbě programu ODS a formuluje stanoviska strany k návrhům koaličních partnerů a opozice. To jen na okraj, situace je v každém případě velmi nepřehledná a jeden z možných pohledů je takový, že Bárta je natolik "šikovný," že začal ohrožovat již vykolíkovaná teritoria zavedených stran. Ty najednou zjišťují co věděly už na počátku. Argumentují něčím, co dávno už měla signalizovat BIS. Z ničeho nic je ABL zlo určené k vykořenění a padni komu padni se odkládá na příště. Marnost nad marnost, zvyk je železná košile, nějaký přeběhlík se zase najde, a též hlavní opoziční strana ví kam se má vrtnout.

Podle Pospíšila vadí ODS prorůstání ABL do politiky, což platí i o "maskotovi" Johnovi, Dienstbier by byl pro odchod celé vlády, minimálně pro rozpuštění VV. Otázka moderátora, proč se muselo čekat až na článek v Mladé frontě, zůstala, jak jinak, bez logické odpovědi, navíc místopředseda ČSSD se přimlouval pro seriózní ověření všech tam uvedených skutečností. Pospíšil se v debatě ukázal jako zkušenější politik, doufající ve zdravé jádro dvojvéček, nicméně jeho munice (zjm. v případě ProMoPro) nebyla tak kvalitní, aby oponenta mohla nějakým způsobem ohrozit. Dienstbier připomenul  lanaření Melčáka a Pohanky a doporučil, aby po příkladném překreslení základny VV, vláda požádala znovu o důvěru

Moderátor si na závěr dovolil poznámku k dalšímu vývoji, že vše ukáže čas a Nečas, možná mohl dodat, pokud Dnes a Kmenta pomohou. Celá beseda totiž vyzněla tak, že nebýt článku v uvedeném periodiku, tak vše zůstalo při starém!? 


Další informace zde


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688