Saxo Bank (home.saxo)
Měny-forex  |  07.04.2011 11:46:56

FX Update: Konečně jsme se dočkali dne, který bude patřit ECB – naplní Trichet očekávání ?

Čilejší asijskou seanci, která se nesla ve znamení zveřejňovaných dat, odstartoval australský AiG index výkonů ve stavebnictví, který svou hodnotou 39,4 bodu, na niž spadl z předchozích 44,6 bodu, poněkud zklamal, ale ani to nezmařilo hvězdný vzestup AUD. Údaje týkající se australské zaměstnanosti byly oproti tomu velice příznivé, protože v březnu bylo vytvořeno 37,8 tis. nových pracovních míst valnou většinou v kategorii pracovních míst na plný úvazek. Míra nezaměstnanosti spadla na 4,9 % a ocitla se tak poprvé od ledna roku 2009 pod hranicí 5 %. K tomu se ještě přidal malý posun směrem nahoru u míry účasti na trhu práce, která se dostala na 65,8 %, takže celkový dojem byl velice příznivý a byl odměněn posílením AUDUSD od 50 bodů.

Japonská centrální banka (BoJ) ponechala úrokové sazby beze změny a neuchýlila se ani k dalším nákupům aktiv, jak tomu bylo v rámci opatření přijatých po zemětřesení. Firmám postiženým zemětřesením byly nabídnuty úvěry (v celkové výši až 1 bln. JPY), ovšem to už se proslýchalo dlouho předem, a BoJ v souladu s očekáváními snížila také svůj výhled na vývoj japonské ekonomiky. V rámci dnes očekávaného zvýšení úrokových sazeb, ke kterému by měla přistoupit ECB, během nočního obchodování také mírně posílilo EUR. Na posilování EUR se podepsaly rovněž německé podnikové objednávky, které přilily oleje do ohně. EURUSD vystoupal na svoji nejvyšší úroveň od ledna 2010 i přes to, že se šéf eurozóny J.-C. Juncker vyjádřil v tom smyslu, že směnný kurz eura je možná trochu nadhodnocený. Poté, co stávající prozatímní vláda zamítla nejnovější úsporné plány, se Portugalsko nakonec vzdalo a požádalo EU o záchranný balík v hodnotě cca 60-80 mld. EUR. Trh se ovšem rozhodl, že bude všechny širší dopady ignorovat a zareagoval jen jediným mírným a pomalým poklesem během asijské seance.

Ztroskotanci dne oproti tomu byly USD a JPY, neboť trh považuje v krátkodobém výhledu měnovou politiku příslušných centrálních bank za ultra uvolněnou (D. Lockhart z Fedu se v noci nechal slyšet, že Fed dokončí svůj program nákupu dluhopisů na konci června, jak bylo plánováno, a že v roce 2011 nevidí důvod ke zvyšování sazeb, neboť zotavení je příliš křehké). Po velmi vysokém indexu spotřebitelských cen vystřelil CHF nahoru, ovšem GBP oproti dobrým výsledkům z předchozího dne zase o něco oslabila, protože údaje o průmyslové výrobě byly zklamáním. Se stoupajícími cenami zlata a ropy vyskočily nahoru komoditní měny AUD a CAD; druhou uvedenou měnu podpořil také další vysoká zveřejněná hodnota indexu nákupních manažerů dle průzkumu Ivey.

Co se týče Evropy, na programu je netrpělivě očekávané zasedání ECB týkající se úrokových sazeb (právě tón tiskové konference J.-C. Tricheta z ECB určí další krátkodobé směřování EUR). Ve srovnání s tím bude zasedání měnového výboru Bank of England zřejmě naprosto nevýraznou událostí (zanedbatelná menšina stále mluví o možném zvýšení sazeb). Mezi další zveřejňované údaje patří švédská produkce ve službách a rozpočtová bilance a norská a německá průmyslová výroba. Severoamerická seance přinese počet vydaných stavebních povolení v Kanadě, týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti a Bloomberg index spotřebitelského komfortu v USA.

Více informací najdete na www.saxobank.cz.

Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688