Pomocníci s péčí o trávník

Krásný a upravený trávník anglického střihu může být ozdobou zahrádky i předzahrádky každého domu. Ale s kosou a srpem požadovaného vzhledu dosáhnete jen stěží. Efektivnější a méně náročná varianta je použití motorové sekačky. Na výběr máte zpravidla elektrickou nebo benzínovou.

Elektrická sekačka

Snadnější ovladatelnost, nižší nároky na údržbu a poměrně nízká hlučnost – to jsou hlavní přednosti elektrické sekačky. Určitou nevýhodou je závislost na zdroji energie. Po celou dobu sekání za sebou táhnete kabel, takže není vhodné si elektrickou sekačku kupovat, máte-li velkou zahradu nebo louku.

Benzínová sekačka

Benzínová sekačka je výkonnější a silnější než elektrická. Velkou výhodou je nezávislost na zdroji elektrické energie. Přesto, že její údržba je už náročnější, na velkých a hustě travnatých plochách vám bude nejlepším pomocníkem. Sekání velkých ploch výrazně usnadní sekačky s pojezdem, jejichž motor nepohání pouze sekací nože, ale i kola samotné sekačky. Při sekání s takovou sekačkou není třeba vyvíjet žádnou sílu pro vlastní pohyb sekačky vpřed a sekání trávy se stává mnohem snadnější činností.

 

Elektrická sekačka

Benzínová sekačka

Výhody

·        snadná ovladatelnost

·        nízké nároky na údržbu

·        nižší hlučnost

Výhody

·        výkonnější a silnější

·        nezávislost na zdroji energie

·        ideální pro velké a hustě zarostlé plochy

·        možnost varianty s pojezdem, která výrazně usnadňuje těžkou práci

Nevýhody

·        závislost na zdroji energie – kabel, který musíte táhnout za sebou

·        nevhodná pro zahrady velkých rozměrů nebo louky

Nevýhody

·        náročnější údržba

·        větší hlučnost

Zahradní traktůrky

Tip odborníka:

„Potřebujete-li pečovat o skutečně rozlehlý pozemek, pořiďte si zahradní traktůrek. Využijete ho při sekání trávy, jejím provzdušňování, převozu materiálu nebo po připojení radlice na zimní údržbu chodníků,“ doporučuje Otto Bezděk z olomouckého OBI marketu

Zahradní traktůrky plně využijte na plochách nad 1500 metrů čtverečních. Zahradní traktůrky lze dělit na traktory se žacím ústrojím mezi osami, které zvládnou kromě sekání i připojení nejrůznějších nástavců, adaptérů a vozíků, a ridery, které jsou levnější a také menší, takže se hodí pro sekání těsně kolem stromů nebo keřů.

Jaký traktůrek vybrat

Zdaleka ne všechny zahrady jsou úplně rovné, členitost a náročnost terénů je jedním z důležitých hledisek při výběru vhodného stroje. Pro zvlášť náročné plochy s množstvím nerovností a stoupáním se vyplatí uvažovat o náhonu na všechna čtyři kola. Díky němu není veškerý záběr soustředěn pouze na přední nápravu, takže nedochází k prokluzu kol a smýkání stroje. Máte-li členitou zahradu s množstvím keřů a stromů, poohlédněte se raději po rideru s menším poloměrem otáčení. Ridery jsou levnější než klasické traktory a díky minimální šířce projedou i zahradními vrátky. To vám zaručí lepší a přesnější ovladatelnost a manévrovatelnou stroje na menší ploše. Naproti tomu zahradní traktory jsou asi nejpohodlnějším způsobem, jak se starat o svoji zahradu. Díky většímu záběru nabízejí rychlejší a kvalitnější sečení, výkonné stroje zvládnou za hodinu i plochu fotbalového hřiště. Většina traktorů umožňuje připojení dalších nástavců, jako jsou radlice, hrábě nebo přívěsné vozíky. A dražší typy vybavené náhonovým hřídelem umožňují připojit i aktivní příslušenství, například provzdušňovač, vertikutátor nebo rozmetač hnojiv.

Fréza

Kompletní péči o trávník vám poskytne travní fréza, se kterou můžete jak frézovat, tak provzdušňovat. Frézovací válec sami snadno vyměníte za válec provzdušňovací a dopřejete tak vašemu trávníku dokonalou péči jediným přístrojem. Hloubku provzdušňování lze nastavit přímo na stroji. Po použití travní frézy bude váš trávník opět dýchat a budou se k němu dostávat živiny, kterým bránil mech, plevele a jiné nečistoty. Například OBI nabízí travní frézu Combi Care, která má všechny tyto výhody.

Zdroj: OBI



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada