X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Komodity  |  05.04.2011 20:23:22

Většina zemědělských komodit USA v březnu oslabila

Termínové futures kukuřice v pondělí zdolaly nejvyšší úrovně v historii. Páteční odhad USDA srazil čtvrtletní zásobu na čtyřleté minimum, což zvyšuje obavy o stav konečných zásob, jenž v současnosti dosahuje nejnižší úroveň od roku 1995. Býčí fundamenty prozatím převyšují medvědí. Čínské dovozy mají letos dosáhnout nejvyšší úrovně v historii, rostou spekulace, že kontaminace potravin kvůli úniku radiace z elektrárny ve Fukushima zvýší exportní poptávku z Japonska. Mezi medvědí faktory lze zahrnout druhý největší odhad osetých ploch v USA od konce II. světové války (+5%Y/Y, 92,17 mil akrů) a mírné navýšení celosvětových zásob na 123,1 mil tun. Kukuřice s dodáním v květnu uzavřela v pondělí na parketu CBOT o 24 ¼ centů výš na $7,60 ¼ centů za bušl, cena předčila předchozí maximum $7,54 ¾ z června 2008. V březnu kukuřice přesto oslabila o 5,4%.

Soja zpomalila cenový růst v reakci na zprávy o zlepšení pěstitelských podmínek v Jižní Americe, což limituje globální poptávku po soji z USA. Pokles zaznamenaly nejbližší kontraktní měsíce, zatímco futures nové sklizně byly stabilní a byly konkurenční s cenami kukuřice před nastávající sezónou. Mezi růstové faktory jednoznačně patří nižší odhad osetých ploch pro letošní rok (-1% Y/Y, 76,6 mil akrů), slabší než očekávaná úroveň čtvrtletních zásob, rekordní objem dovozu ze strany Číny (až 60 mil t) a spekulace, že kontaminace potravin v Japonsku povede k nárůstu dovozu soji z USA. Opačné faktory zastupuje rekordní sklizeň v Brazílii a Argentině a dlouhodobá předpověď počasí v USA od NARM, která predikuje mokré počasí na středozápadě, což přiměje farmáře osít více ploch sojou na úkor kukuřice. Květnový kontrakt v pondělí na CBOT oslabil o 9 ¾ centů na $13,84 za bušl, v závěru měsíce vyskočil na 1,5 -měsíční vrchol $14,31. V průběhu měsíce března soja dokázala posílit o 3,3%.

Ceny americké pšenice v pondělí posilovaly v tandemu s kukuřicí, protože suché a neobvykle teplé počasí na Velkých rovinách stále ohrožuje výstup ozimé pšenice. (První odhad o stavu obilovin vyjde dnes). Býčí sentiment ve čtvrtek ochladil USDA, jež meziročně navýšil letošní projekci osetých ploch v USA o 8% na 58 mil akrů, současně výrazně zvedl odhad konečných světových zásob na 181,9 mil tun. OSN letos navíc předpovídá nárůst celosvětové produkce o 3,4% na 676 mil tun. Mezi býčí faktory patří zákaz vývozu pšenice z Ruska až do nové sklizně (září-říjen), dále nečekaná nákupní aktivita ze strany Číny (největší týdenní objem od roku 2005) a spekulace, že nepřízeň počasí v Austrálii, Číně a USA omezí globální výstup.
Nejaktivnější květnový futures pšenice v pondělí na CBOT posílil o 30 ½ centů až na měsíční maximum $7,90 za bušl. Stejný kontrakt ozimé pšenice vylétl na KCBT o 41 ½ centů na úroveň dvouměsíčního maxima $9,48 , jarní pšenice na burze MGE vzrostla o 39 centů na $9,61 ½ za bušl. V měsíci březen pšenice oslabila o 7,0% a byla nejztrátovější obilovinou.

Cena rýže nenásledovala rally soji a kukuřice v závěru týdne, přestože USDA razantně snížila oseté plochy v USA o 17%. Ve sklizňovém roce 2010/11 výstup v USA vzrostl o 10,5%. Ve světě dosahovala celosvětová produkce rekordní výstup 451,5 mil tun, úroveň globálních zásob byla navýšena téměř na 99 mil tun, což byl meziroční nárůst 5%. Rýže prozatím postrádá býčí sentiment. Futures s dodáním v květnu uzavíral na CBOT se ziskem 10 ½ centů na $13,91 za metrák, výrazně pod úrovní 2,5- letého maxima $16,30 z února letošního roku. V březnu cena rýže oslabila o 1,6%.
 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688