Saxo Bank (home.saxo)
Finance  |  28.03.2011 11:28:27

Japonsko, Libye a celý svět – VŠECHNO SOUVISÍ SE VŠÍM!

Poslední nervový záchvat, kterým si globální kapitálové trhy prošly, byl způsoben tím, že si investoři uvědomili, že havárie v jaderné elektrárně Fukušima začíná mít dopady, které přesahují pouhý výpadek výroby v důsledku nedostatečných dodávek energie.  Bezprostředně poté, co bylo Japonsko postiženo přírodní katastrofou, opomněly trhy vzít v úvahu problémy jako např. narušení dodavatelského řetězce, a jejich dopad na světové výrobce, automobilky a akcie technologických firem.  Narušený dodavatelský řetězec ale v poslední době začal podkopávat výkony firem působících nejen v Japonsku, ale i v zahraničí.  Jaký je rozsah tohoto negativního vlivu, zjistíme brzy.

Kromě krizeJaponsku ovlivňují světové kapitálové trhy a především energetický sektor nadále také nepokoje na Blízkém východě a v Severní Africe.  Pojďme se podívat na několik sektorů a typů aktiv a pokusme se zhodnotit, jaký je lokální i globální dopad uvedených událostí na ně a jaké investiční příležitosti se zde nabízejí.

CELOSVĚTOVÝ RŮST INFLACE

ovlivní ZEMĚDĚLSKÉ KOMODITY a způsobí jejich RŮST

Ceny zemědělských komodit zůstávají vysoké, přičemž cena kukuřice se blíží historickému maximu, na které vystoupala během potravinové krize v letech 2007-2008. Analytici i obchodníci se obávají, že by se ceny zemědělských komodit mohly v dohledné budoucnosti dále pohybovat vzhůru, což by způsobilo celosvětový nárůst inflace.

- výsledným efektem budou ROSTOUCÍ CENY POTRAVIN

Dobrou příležitostí pro dlouhodobou investici by mohly být společnosti působící v potravinářském sektoru.  Svůj vstup na trh však prosím pečlivě zvažte.  Před nákupem jakéhokoli titulu je nutné provést podrobný průzkum: seznámit se s historickým vývojem daného titulu, provést technickou analýzu, přihlédnout k názoru analytiků, atd. Budete muset pečlivě prostudovat tabulky a grafy, abyste určili maxima a minima daného titulu a zjistili, jaké důvody za těmito pohyby stály. Takto získáte kvalifikovanou analýzu, která vás může ve správném čase nasměrovat ke správnému investičnímu rozhodnutí.


POLITICKÉ NEPOKOJE NA BLÍZKÉM VÝCHODĚ + JAPONSKÁ KRIZE JADERNÉ ENERGETIKY


ovlivní ENERGIE a způsobí jejich RŮST

Politické nepokoje na Blízkém východě ve spojení s vlnou odporu proti jaderné energeticeJaponsku a Evropě způsobí dlouhodobý nárůst poptávky po energiích exportovaných z Ruska, především plynu. Vzhledem k výše uvedenému nijak nepřekvapuje, že se ruský akciový trh, který v loňském roce zaostával za celkovým oživením rozvíjejících se trhů, nyní blíží k nejvyšším hodnotám dosaženým za posledního 2,5 roku

- výsledným efektem budou ROSTOUCÍ CENY AKCIÍ RUSKÝCH ENERGETICKÝCH FIREM

Investování na ruském akciovém trhu by mohlo přinést zajímavé příležitosti.  „Máme tu Blízký východ a Severní Afriku, které jsou

příčinou tlaku na nárůst cen energií. Potom je tu také Japonsko, které do hry zapojuje ještě jadernou energetiku. V konečném důsledku to znamená, že na trhu s energiemi poklesne nabídka,“ uvedl minulý týden v rozhovoru pro televizní stanici CNBC Steen Jacobsen, investiční ředitel společnosti Saxo Bank.

S. Jacobsen tvrdí, že odklon od jaderné energetiky v kombinaci s nepokoji na Blízkém východě zvýší poptávku po dalších zdrojích energie.  Výsledkem bude zvýšený zájem o zemní plyn z Ruska.


ZEMĚTŘESENÍ V JAPONSKU

ovlivní AKCIE TĚŽEBNÍCH SPOLEČNOSTÍ a způsobí jejich RŮST

V očekávání poptávky související se zahájením prací na obnově Japonska a optimismem ohledně globálního ekonomického oživení získávají půdu pod nohama akcie těžebních společností.

- výsledným efektem budou ROSTOUCÍ AKCIE TĚŽEBNÍCH A DŮLNÍCH SPOLEČNOSTÍ

Australský index S&P/ASX 200 vzrostl ve čtvrtek o 1,1 % v naději, že práce na obnově Japonska povzbudí poptávku po surovinách.

Investice do australských těžebních a důlních společností by mohla být zajímavou příležitostí.  Abyste mohli učinit co možná nejinformovanější investiční rozhodnutí, nahlédněte prosím do sekce Stock Screener, v níž najdete další informace o příslušných australských společnostech.  Stock Screener je k dispozici v online obchodních platformách SaxoTrader a SaxoWebTrader.


ZEMĚTŘESENÍ V JAPONSKU

ovlivní AKCIE TECHNOLOGICKÝCH SPOLEČNOSTÍ a způsobí jejich POKLES

Japonské technologické společnosti byly postiženy nedostatkem paliv po celé zemi a výpadky energie v oblasti Tokia, což mělo dopad na výrobu, distribuci a schopnost zaměstnanců dojíždět za prací.

- výsledným efektem budou ROSTOUCÍ AKCIE KOREJSKÝCH SPOLEČNOSTÍ

Poté, co zahraniční kupci soustředili svou pozornost na technologické tituly, vzrostla ve čtvrtek cena akcií jihokorejské společnosti Kospi o 1,2 %.

 

ZEMĚTŘESENÍ V JAPONSKU

ovlivní AKCIE AUTOMOBILEK (mimo Japonsko) a způsobí jejich RŮST

Zatímco japonští výrobci automobilů se potýkají s výpadky ve výrobě, akcie nadnárodních automobilek stoupají v očekávání většího podílu na trhu. Pozastavení výroby ve společnosti Toyota Motor Corporation způsobilo podle odhadů od 11. do 26. března výrobní ztrátu rovnající se 140 000 vozů.

- výsledným efektem budou ROSTOUCÍ AKCIE NADNÁRODNÍCH AUTOMOBILEK

I když mnoho nadnárodních výrobců automobilů jako Ford Motor Co nedávno oznámilo, že v důsledku zemětřesení v Japonsku u nich nedošlo k žádnému bezprostřednímu dopadu nebo přerušení výroby, doporučujeme tento sektor před jakýmkoli vstupem na trh bedlivě sledovat,

protože dopady japonského zemětřesení se na produkci nadnárodních automobilek mohou projevit až v nadcházejících týdnech.

Negativní události také představují zajímavé příležitosti ke vstupu do krátkých pozic u titulů, u kterých se v nadcházejících dnech očekává pokles.  Sledujte prosím stránku www.tradingfloor.com/equities, kde najdete čerstvé informace o mezinárodních akciových trzích.


Mnozí komentátoři tvrdí, že býčí trhroku 2009 má ještě dost síly na další růst a že oživující se světová ekonomika se již promítla do zlepšující se psychologie trhu.  To znamená, že příležitosti na mezinárodních akciových trzích nejsou ještě zdaleka vyčerpány.

Prostřednictvím akciové platformy Saxo Bank mohou investoři sledovat všechny výše uvedené sektory (technologické, surovinové a energetické), utvářet si názor na možnosti investování a přijímat rozhodnutí týkající se investičního portfolia.   Data, analýzy, prognózy, zprávy a tipy týkající se akciových titulů najdete v sekcích Stock Screener a Research Centre. Objektivní názory, zkušenosti a tipy obchodníků s akciemi najdete také v EuroInvestor Forum (k dispozici v rámci nové Equity Platform).  Čtěte naše informace a vytěžte toho z dramatických událostí, které postihly globální kapitálové trhy, co nejvíc!

 

www.saxobank.cz                                                                                            www.saxobank.sk        

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688