Josef Trnka (TPS)
Z domova  |  27.03.2011 11:58:12

Vondra se špatně omluvil



Hosty diskusního pořadu tv Prima byla Karolína Peake, místopředsedkyně Věcí veřejných a Marek Benda, místopředseda Poslaneckého klubu ODS. Peake se vnořila do vysoké politiky přesně ve stylu dvojvéček, tedy "z ničehož nic," ačkoli jisté zkušenosti z komunální úrovně jí nelze upřít. V Poslanecké sněmovně vykonává funkci předsedkyně ústavně právního výboru, působí v mandátovém a imunitním, organizačním a činná je i ve volební komisi a Stálé komisi pro rodinu a rovné příležitosti. Je absolventkou Právnické fakulty UK a na rozdíl od debatního kolegy nejsou známy žádné aféry spojené s jejím studiem. O Bendovi by se dalo říci, že je věčným studentem a převážnou část polistopadového období profesionálním poslancem, spoluzakládal KDS, v roce 1996 vstoupil do ODS. S moderátorem Partie, Janem Punčochářem, si měli oba hosté popovídat o případném odchodu ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) a kauze ProMoPro, o situaci ve vládní kolalici a také o pokračování reforem. To se v podstatě splnilo, plánovaná témata se na pořad dostala, dokonce i "nevydání" poslance Humla k trestnímu stíhání, a to za vydatné pomoci zastupitelů zvolených za Věci veřejné. To je ale asi tak všechno, co by zasloužilo zmínku.  Kdo by snad hledal nějakou pověstnou přidanou informační hodnotu, najde spíše záporné znaménko.

Pokud jde o samotného Vondru, je naprosto nepochybné, že na pozadí celé causy se odehrává boj o Obranu s velkým "O," a tím i zakázky vůči kterým se přeplacené služby ProMoPro jeví jako blecha v medvědím kožichu. Ministr financí je ovšem více než zdatný soupeř a jeho ofenzíva nepostrádá propracovanost. Je plná čísel a náznaků, zatím ovšem postrádá patřičné vyvrcholení. Nikdo totiž zatím Vondrovi nedokázal, že se obohatil a lze vyjádřit odůvodněnou obavu, že by k něčemu takovému vůbec mohlo dojít. Komparativně nahlíženo, pak nedávný Kalouskův "test" žurnalistické obce je objektivně možná větším politickým problémem. Zde se v plné nahotě projevuje slabost současné ODS, jejího předsedy, resp. obava z přímé konfrontace, kdy razantní vystoupení vůči  (místo)předsedovi TOP 09 by mohlo ve svém důsledku znamenat další ztrátu ODS u veřejnosti, protože její současní čelní představitelé nejsou dobří rétoři, postrádají potřebné "mediální charisma".

Nicméně manažerské selhání pana ministra Vondry je neoddiskutovatelné a když vzpomeneme třeba na Entropu, tak zjišťujeme, že není první. (Požadavek na objektivitu nám ovšem ukládá nepominout jisté nešťastné rozdělení některých kompetencí s Úřadem vlády, které posuzování celé záležitosti zamlžuje.)  V každém případě ale jsme u problému celé polistopadové éry, kdy se politici permanentně zaštiťují odpovědností, ale její realizaci spatřují ve čtyřročním cyklu. Nestydí se ext post tvrdit, že žádný učený z nebe nespadl a ohodnocení své práce situují do období voleb. To je samozřejmě pohodlné a zároveň iluzorní, protože prvotní "ohodnocení" provádějí stranické sekretariáty. Na celém příběhu je proto signifikantní jeden moment: V závěru týdne se ukázalo, že zdaleka nejde o to, jestli Vondra udělal chybu a jak závažnou, nýbrž o to, že se neuměl za ní omluvit (přiznat se) tak, jak by si zbývající členové koalice představovali. Stoosmnáctku je však třeba udržet kdyby čert na koze jezdil, takže ať se třeba historicky znemožníme, hlavně, že prosadíme "reformy," o jejichž obrysech máme jen matné představy.
Vlastní debata, jak již řečeno, pokrok nepřinesla. Peake se točila v již známém kruhu kritiky kombinované s pochopením, podle Bendy dokonce finančně analytický útvar MF porušil zákon, protože se zabývá něčím, k čemu nebyl zřízen, důsledně odkazoval na úlohu orgánů činných v trestním řízení a jinak zaujal pozici, kterou se charakterizuje tzv. mrtvý brouk. Oba však svorně trvali na nutnosti dodržení koaliční smlouvy. Punčochář tradičně svým hostům nešel na ruku, málo platné, větší úspěch by určitě měl s házením hrachu na zeď. A to platí i o části věnované situaci ve vládní koalici a pokračování reforem. Hustý plevel v řídké mlze.


Další informace zde, mimo jiné stručná informace o průběhu Otázek Václava Moravce


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

28.03. 12:01  Názor - bolševici (bolševník velkokvětý)
27.03. 19:48  Názor (bolševník velkolepý)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688