Plazma, LCD, HD, 3D? Je to vlastně ještě TV?

Televize tvoří nedílnou součást našich domovů. Nenahraditelnou roli hrají v obývacích pokojích, ale časem se přesouvají i do kuchyní, ložnic a dětských pokojů. Každá tato místnost má svá specifika a při výběru televize na ně musíme brát zřetel. Vyznat se ale v dnešní nabídce televizí se jeví jako téměř nadlidský úkon. LCD, Plazma, LED, k tomu ještě horká novinka – 3D televize… Nabídka je široká a výběr velký, záleží tedy jen na vašich přáních a cenových možnostech.

 

Nyní již jasně převažují ploché televize, které mají elegantní design a svými rozměry dokážou ušetřit spoustu prostoru. Jejich nespornou výhodou je i možnost zavěšení televize na zeď. Ani ploché televize nejsou identické – liší se nejen svou velikostí, ale hlavně technologií. Jistě už jste v obchodech či v letácích zaregistrovali slova či zkratky LED, LCD nebo Plazma. Jedná se o typy televizí, které se dělí podle toho, jak u nich dochází ke vzniku obrazu. V zásadě se dá říci, že ploché televize se dělí na dva druhy – plazmové televize a LCD televize. LED televize je technologicky vyspělejší LCD televize.

 

Každá technologie má své plusy a mínusy. Abyste mohli vybrat televizi vhodnou právě pro vás, je důležité porovnat všechny výhody a nevýhody daných typů.

 

Plazmové televize

Pokud sháníte opravdu velkou televizi, zaměřte se především na plasmové televize. Tento typ je nabízen se spíše většími úhlopříčkami (107 cm a více). Nabízí lepší pozorovací úhly, to znamená, že nemusíte sedět přímo před televizí, ale dobře uvidíte i ze stran. Plazmové televize nabízejí kontrastnější obraz – černá je zde opravdu černá a doplňují ji živé a syté barvy. Jejich nevýhodu představuje vyšší spotřeba a také větší výdej tepla.

 

 

LCD

LCD televize jsou obvykle trochu menší, ale s tím jde ruku v ruce také nižší cena. K tomu navíc můžete počítat s nižší spotřebou a velmi nízkou hmotností. Slabší stránkou může být ve srovnání s plazmou nižší barevný kontrast.

 

LED

LED televize je vylepšením LCD televize. Tento typ si ponechal výhody LCD televizí (nízká spotřeba, malá hmotnost), ale byl doplněn dalšími plusy – televize jsou opravdu tenké a vyznačují se skutečně kvalitním obrazem s příjemnými a velmi přirozenými barvami. Za to vše ale zaplatíte přeci jen o něco vyšší cenu.

 

3D

Horkou novinkou jsou 3D televize. 3D obraz zatím znáte pouze z kina, ale s touto revoluční televizí si můžete prostorový obraz užít i doma. 3D televize jsou LCD, LED i plazmy. Důležitým příslušenstvím této televize jsou 3D brýle, které umožní vidět rozmazaný obraz na obrazovce jasně a v prostoru. Jelikož se jedná opravdu o převratnou inovaci v oblasti domácí zábavy, jsou tyto televize zatím dražší. 3D technologii v tuto chvíli většina filmů na DVD, Blu-ray  či televizních stanic neposkytuje. Nemusíte mít ovšem strach, že by se vám mezitím na televizi doma prášilo. Při standardním vysílání funguje 3D televize jako klasická a i v tomto režimu vás překvapí velmi kvalitní obrazem s vysokým kontrastem a živými barvami.

 

HD

High-definition television (HDTV) označuje formát vysílání televizního signálu s výrazně vyšším rozlišením, než jaké umožňují tradiční formáty. Barvy tak vypadají realističtěji, obraz bude většinou bez chyby. Nikdy nebude zašuměný, vybledlý, různě posunutý nebo s tzv. "duchy" jako v případě zastaralých analogových televizních signálů.

 

Velikost úhlopříčky

Ať už zvolíte jakýkoliv typ televize, budete muset zapřemýšlet nad její velikostí. V tomto případě ne vždy platí, že větší znamená lepší. V malém pokoji vám velká televize bude prakticky k ničemu a zážitek z kvalitního obrazu si neodnesete. Pro snadnější orientaci se můžete řídit následujícími pravidly:

Úhlopříčka televize

Vzdálenost sezení od televize

66 cm

do 200 cm

82 cm

200-250 cm

102 cm

300 -400 cm

117 cm

400 -500 cm

132 cm

nad 500 cm

 

 

 

 

 

 

 

Nebo si zapamatujte pomůcku, že délka úhlopříčky by se měla rovnat přibližně čtvrtině pozorovací vzdálenosti.

 

Energetická náročnost

Jako u každého elektrospotřebiče je při výběru televize třeba sledovat energetickou spotřebu. Přibližně platí, že čím větší televize tím větší energetické nároky. Největšími „požírači“ elektrického proudu jsou plasmy. Výrobci se však snaží nároky na energii výrazně snižovat, a to buď:

·        snížením kontrastu obrazovky.

·        instalací tlačítka úplného vypnutí televize. Televize tak nezůstane v režimu stand-by, je úplně odpojena od elektrické sítě a nečerpá tak žádnou energii.

·        u moderních typů televizí možností nastavení přístroje na „EKO režim“. Přístroj tím automaticky upraví všechny vlastnosti ovlivňující spotřebu televize tak, aby byla spotřeba co nejnižší, a zároveň, aby nedošlo k výraznému zhoršení kvality obrazu.

 

Televizi nevybíráte na pár měsíců, přístroj by vám měl vydržet několik let. Než půjdete do obchodu, zodpovězte si proto následující otázky – do jaké místnosti chcete televizi umístit, z jaké vzdálenosti se na ni budete dívat, zda chcete ekologicky šetrný a úsporný spotřebič a kolik chcete do televize investovat. Na jakékoliv nejasnosti se nebojte zeptat obsluhy, která by vám měla fundovaně odpovědět. Dobře zvolený přístroj vám vhodně doplní obývací či dětský pokoj a přinese mnoho zábavy i poučení.

 

Zdroj: OKAY Elektrospotřebiče



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy