Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Finance  |  14.03.2011 10:55:54

Býčí náladou mezi investičními profesonály zatím neotřese ani tsunami


Investiční web se ve spolupráci s týdeníkem Profit zeptal deseti investičních profesionálů, zda bude býčí trh na akciových trzích, který minulý týden oslavil druhé narozeniny, pokračovat. Většina respondentů má stále býčí (optimistickou) náladu a věří, že býčí trh oslaví i třetí narozeniny, i když cesta k dalšímu růstu bude určitě klikatější. Hlavními nástrahami budou pro býky inflace, růst úrokových sazeb, pokračování dluhové krize v Evropě a konec druhé vlny kvantitativního uvolňování.

Milan Vaníček, hlavní analytik, Atlantik FT

Domnívám se, že letos budou vyšší rizika pro růst než v uplynulých letech. Nadále jsem lehkým optimistou a očekávám růst o 5 až 10 % v ročním vyjádření.

Na druhou stranu vnímám rizika, například evropský dluh, nepokoje v arabském světě, rostoucí inflaci s potenciálně negativním scénářem do oživování světové ekonomiky.

Radim Kolmaš, investiční ředitel, Brevia finance

Předpovídání směru vývoje trhů je věštění z křišťálové koule, neboť jsou momentální hodnota i budoucí očekávání trhem reflektovány a vyjadřovány v podobě aktuální ceny. Proto považuji za poněkud vachrlaté tvrdit, že jsou trhy podhodnocené nebo nadhodnocené. Ačkoli mnozí renomovaní ekonomové v současnosti hovoří o "stále levných" akciích, nebyl bych příliš optimistický.

Důvodem jsou rizika, která spatřuji v několika oblastech. Na finančních trzích je velkým tématem růst cen komodit a z něj plynoucí hrozba inflace. V kombinaci s odporem některých centrálních bankéřů zvyšovat úrokové sazby může tento aspekt zvyšovat nervozitu investorů v podobné míře jako problémy v arabském světě a riziko jejich rozšíření do zemí Perského zálivu. Neutuchající problémy na Korejském poloostrově nebo slábnoucí růst dosud "neotřesitelné" Číny – i to mohou být faktory zvyšující tržní volatilitu, jež mnohdy vede ke změnám ve vnímání reálných hodnot trhů. 

Mark Robinson, ředitel analytického oddělení, Wood & Company

Býčí trh má více než 50% šanci se dožít třetích narozenin. Vyspělé světové ekonomiky rostou poměrně výrazně, o solidním stavu firem svědčí jejich zisky. Firmy mají dostatek hotovosti, což naznačuje možnost zvyšování dividend a zpětných odkupů akcií.

Hlavní rizika vidím v rostoucí inflaci, problémech zadlužené eurozóny, Spojeného království a Spojených států. Důležitý bude i vývoj bankovního sektoru, kromě výše zmíněných i v Číně.

Petr Čermák, burzovní analytik, Colosseum

Globální ekonomika zažívá významné oživení, které je již patrné i v rozvinutých zemích. Růst bude pravděpodobně pokračovat i letos. Zisky i tržby firem se zvyšují. Zhodnocení akciových indexů bylo v posledních dvou letech opravdu mimořádné a z historického pohledu se jedná o jeden z největších dvouletých růstů od Velké deprese. Nelze očekávat, že by podobné tempo pokračovalo i v budoucnu. V průběhu roku bychom se mohli dočkat "oddechové fáze", kdy budou indexy stagnovat či mírně růst.

Svět se nadále bude potýkat s řadou nevyřešených problémů, které na finančních trzích mohou způsobit nemalé turbulence. Mezi potenciální problémy je bezpochyby nutné zařadit potíže předlužené Evropy, zadlužené státy v rámci USA, zvyšující se dluh celé země, inflační tlaky způsobené růstem cen komodit, růst úrokových sazeb a další. Ve výčtu by bylo možné pokračovat.

Milan Tomášek, investiční stratég, ČP Invest

Jsem toho názoru, že se "třetí narozeniny" slavit budou, ale nepůjde o nijak bujaré oslavy. Proč? Pokud se podíváme na historické chování akciových trhů od roku 1928 (sledováno na indexu S&P 500), které zaznamenaly během dvou let podobný vývoj, tedy posílení o zhruba 100 % a více, zjistíme, že je spíše důvod k opatrnosti. Z 24 pozorování bylo pouze 7 takových, kdy v dalším roce akcie opět posílily. Sice jednotkovým tempem, ale posílily.

Takže nejpravděpodobnější je scénář od stagnace až po pokles do 20 %. Ale kdo ví, třeba nám centrální banky opět přichystají překvapení, například v podobě nově napumpovaných peněz do ekonomiky.

Pokračování ankety naleznete na serveru Investicniweb.cz, a to konkrétně ZDE



Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

09.03.2017Býčí nálada na trzích se dotýká hvězd Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
19.01.2017Býčí nálada dosahuje extrémních hodnot Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688