Josef Trnka (TPS)
Z domova  |  13.03.2011 11:58:38

Holobrádci řídí strany i stát



Není to žádný převratný objev. Péči o strany a stát postupně přebírají persony, které se nikdy nedostali do styku s běžným životem, které o skutečné práci mají jen zmatené představy, které se mezi normální populaci dostávají jen na předvolebních mítincích, ale o opravdových starostech občanů toho vědí hodně málo. O místo na špici ČSSD se shodou okolností přetahují dva podobně zkušení pánové. Pravda, Michal Hašek je o malounko mladší, přesto již má jisté zkušeností i z členství v představenstvu, resp. dozorčí radě soukromé firmy.  Před Bohuslavem Sobotkou má též výhodu v tom, že ač absolvent téže právnické fakulty, již úspěšně složil rigorózní zkoušku a pyšní se titulem JUDr. Dnes v Partii dostal přednost sok, jehož dosavadní kariéra v politice se zase vyznačuje přehršlí parlamentních a vládních funkcí, na jejichž výčet by nestačily prsty levé ruky. Jestli je to výhoda, nelze s jistotou prohlásit, protože diváci nehlasují a delegáti sjezdu jsou zřejmě již rozhodnuti. Hejtman Hašek, tíhnoucí více doprava, jemuž nepokrytě fandí například host dnešních Otázek Vít Bárta, může teoreticky dostat příležitost o týden později, v době konání sjezdu. 

Sobotka to již ve třiceti letech dotáhl na ministra financí a dokonce místopředsedu vlády. Po dlouhé období je druhým mužem ve straně, výkonným předsedou se stal po rezignaci  Jiřího Paroubka, v historii ČSSD to však nebylo poprvé. Vyniká plynulým, kultivovaným projevem, intelektuálně nemá problémy v debatách s kýmkoli, povětšinou však působí málo emotivně, tak nějak, jako suchar. Ani Jan Punčochář nepatří mezi klauny, ostatně od něj se to ani neočekává. Dnešní debata proto probíhala poklidně, bez vzruchů, možná i proto, že na stole se neocitla "tsunami" v České televizi. To co bylo představitelné před "listopadem" a co Jakub Železný připsal armádám Varšavské smlouvy,  se stalo znovu nyní, dvě desítky let po sametové. Vnucuje se otázka, zda stát je ještě státem nebo si konkurenční mafie jen tak vyřizují své záležitosti na půdě (ne)svobodného, veřejnoprávního média. I tady je třeba ptát na schopnosti, kompetenci, potažmo autoritu politiků, bezvousých i oholených. Co je platné, že Alexandr Vondra ext post  odpovědné představitele Vojenské policie dočasně postaví mimo službu a Petr Nečas mu to schválí. Co se stalo, nedá se odestát, pověst Česka se propadá, důvěra občanů na nule, jak mají vědět zda náhodou nejde jen o nějakou žertovnou mystifikaci. Hašek mediálně reagoval bleskově, vyzval ministra obrany k omluvě televizi a občanům za totální selhání jeho podřízených a k následnému odeslání rezignace na hrad. 
Sobotka nicméně v dnešní Partii  tuto příležitost k "vyniknutí" nedostal, moderátor poněkud překvapivě na poslední události nereagoval a začal důchodovou reformou, kteréžto téma udržoval téměř po celý pořad. Pan poslanec v předmětné materii nadále kritizuje absenci úprav rozpočtu na příjmové straně a trend růstu dph započatý za Topolánka, což je sice příjmová část, ale důsledky opatření postihují střední třídu nad únosnou mez. Pokud jde o financování důchodové reformy, tak je v souladu s vládní koalicí proti dalšímu zdaňování práce, zdroje by však hledal např. v  progresivním zdanění příjmů,  zdanění hazardu a do financování by zapojil i příjmy z distribuce tabáku a lihu. Vládní přístup považuje v každém případě za bezkoncepční, když v průběhu jednoho týdne se plánované zdroje i jejich hodnoty mohly změnit v řádu desítek miliard korun. Konkrétními čísly představ ČSSD ovšem příliš nehýřil, opakovaně odkazoval na přípravné práce socialistických expertů. Je proti myšlence rovného důchodu a jeho úroveň v rámci pokračující diferenciace by viděl na čtyřiceti procentech příjmu z výdělečné činnosti. Pléduje pro parametrické změny, nicméně věk odchodu do penze tam nezahrnuje. Jinak příliš chutí do specifikace úprav parametrů ovšem viditelně neměl. Na naléhání Punčocháře nakonec připustil zvýšení sazby na důchodové pojištění s poukazem na srovnatelně nízký podíl dph. Důchodové spoření shledává na dobrovolné bázi životným s tím, že je žádoucí motivovat firmy k finanční participaci. 

Když měl nastínit záměry, které by měl přinést blížící se sjezd, tak akcentoval potřebu zajištění konsenzu na zpětném převedení některých komodit do snížené dph, vyhraje-li ČSSD příští volby. Konkrétně zmínil léky, potraviny, knihy. Na sjezd jde klidný, opoziční politika má být pro futuro zaměřena na kritiku zásadních kroků a programových prohlášení vlády, personální útoky jsou kontraproduktivní. Ten samý postoj uplatňoval i v okamžiku, kdy se měl osobně vymezit vůči Michalu Haškovi.


Další informace zde, třeba vzpomínka na poválečné značky cigaret, nebo nápady z cizích webů a chatů...


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688