Petr Hanisch (AliaWeb)
Alternativní investice  |  11.03.2011 09:52:43

Milovníci umění a především investoři do umění mají v březnu pré

Milovníci umění a především investoři mají v březnu pré. V tomto měsíci totiž pořádají hned 3 nejvýznamější aukční domy své dražby výtvarného umění. Pojďme se podívat co pro nás tedy připravily.

Vlastimil Beneš - Torcello

 

Již o tomto víkendu v sobotu 12.3. pořádá aukční dům a prodejní galerie Dorotheumsvou dražbu. 

 

Ačkoliv aukční katalog neobsahuje na první pohled tak lákavá a žádaná jména jakými jsou v poslední době asi nejprodávanější umělci Špála, Toyen, Štýrský nebo Kupka, na druhou stranu Dorotheum vsadilo na méně známé autory a také na současníky. K mání tak budou nejen autoři z první poloviny 20.století, ale i mladší autoři. Katalog obsahuje 437 položek výtvarného umění a starožitností. Nejdražší položku tvoří obraz Georgese Rouaulta "Muž s přilbou", který je v aukci za vyvolávací cenu 437.000 . Tento francouzský představitel fauvismu a expresionismu je ceněn především v zahraničí, kde se jeho obrazy draží za miliony dolarů. Od tohot obrazu si slibuje hodně i samotné Dorotheum, kterí předvídá zájemce i ze zahraničí a tak částka zřejmě vyšplhá hodně nad vyvolávací cenu. Mezi dalšími draženými autory najdeme Vlastimila Beneše či Jana Zrzavého. Z mladších autorů pak např. Michaela Rittsteina nebo Jiřího Načeradského. 

 

1.Art Consulting Brno-Praha svou dražbu připravilo na 23.3., v Topičově salonu na Národní třídě v Praze.Emil Filla - Zátiší s ovocem a mandolínou 1.Art Consulting Brno-Praha ve spolupráci s Adolf Loos Apartment and Gallery Praguenabízí výrazně atraktivnější jména. Aukční katalog sice obsahuje "jen" 50 položek, ale jedná se povětšinou o velice známé a investory vyhledávané autory, a tak pokud si uděláte cestu na tuto dražbu uvidíte obrazy takových mistrů Emil Filla, Toyen, Václav Špála, Mikuláš Medek, Jan Zrzavý, Jindřich Štýrský, Josef Čapek, Antonín Procházka..Nejdražší položkou, na kterou budou jistě směřovat oči všech zúčastněných je obraz malířky Toyen "Geometrická kompozice", která je v katalogu nabízena za vyvolávací cenu 11,5 mil . Její druhý obraz v aukci s názvem "Brázda v zrcadle" se nabízí za 6,5 mil . O obrazy Toyen je posledních několik let velký zájem, připomeňme, že v loňském roce se její obraz "Zbytek noci"  vydražil za více jak 15 mil a obraz "Cirque Conrado" za více jak 11 mil . Dá se tedy očekávat, že i následující aukce potvrdí, že Toyen patří mezi investory nejvyhledávanější a nejprodávanější autorku.

Dalším top autorem, o který bude jistě zájem je Emil Filla, který je v aukci zastoupen hned dvěma obrazy. První z nich obraz "Zátiší s nádobami, banánem a knihou" z roku 1927,  je v aukci za vyvolávací cenu 2,4 mil . Druhý obraz a druhé Fillovo zátiší "Zátiší s ovocem a mandolínou"  je za 3,7 mil

V aukci také uvidíme dílo česko-amerického výtvarníka a grafika Ladislava Sutnara, jehož nádherná "Černovlasá Venuše", která se bohužel nevydražila v lednu letošního roku Galerii Pictura. Sutnar má v březnové aukci obraz "Venuše", s vyvolávací cenou 1,05 mil .

Jan Zrzavý - Profil (Archanděl Gabriel)

Dlouho jsme neviděli v aukcích žádné dílo významného českého autora Jana Zrzavého. Nyní se v aukci objevují hned dva jeho obrazy - netradičně oba dva obrzy jsou portréty, každý pak za vyvolávací cenu 1,1 mil . 

Aukce je nabita zvučnými jmény a kvalitními obrazy. Ti, kdož si najdou cestu do Topičova salónu budou svědky jistě atraktivní a dramatické aukce. Pro ty, kteří se na aukci nechystají, mohu pak doporučit shlédnout nabízená díla na předaukční výstavě, která se koná od 14.3. tamtéž.

 

Poslední březnovou aukcí je pak dražba aukčního domu Meisnner&Neumann, která se uskuteční 27.března. O této připravované aukci vás budeme ještě podrobněji informovat.

Článek vám přinesl server: www.svet-umeni.cz

starší články:
Na Žofíně se opět dražil Špála

Chcete vidět van Goghovy Slunečnice, Botticelliho Venuši ještě dnes ?

Nejdražší obrazy vydražené na českých aukcích v roce 2010

Schikaneder v aukci rekordně


 


 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688