Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  09.03.2011 11:22:52

D&B již podruhé za šest měsíců zvýšila rating Německa

Analýzy D&B také reagují na politické turbulence v severní Africe – výrazné snížení ratingu Egypta a upgrade pro Tunis

 

Nejpříznivější investiční klimaEvropěNěmecko a Švýcarsko, následované Norskem

 

Praha, 9. březen 2011 – Již podruhé za posledních šest měsíců zvýšila poradenská společnosti Dun & Bradstreet (D&B - NYSE:DNB) rating Německu. V rámci Evropy má tak podle hodnocení D&B aktuálně Německo nejpříznivější investiční klima. V březnu D&B dále zvýšila rating Tunisu a Kambodže, ke snížení přistoupila v případě Albánie, Řecka, Egyptu, Ugandy a Vietnamu. Svými politickými, ekonomickými a obchodními analýzami, které D&B zpracovává pro 134 zemí světa, upozorňuje na rizika plynoucí z obchodního styku.

 

Poprvé od začátku letošního roku poradenská společnost Dun & Bradstreet přistoupila v rámci Evropské unie ke zvýšení ratingu. Německo se posunulo v kategorie nejnižšího rizika návratnosti investice z DB1d na DB1c, a aktuálně je spolu se Švýcarskem nelépe hodnocenou zemí v Evropě. Za ním následuje Norsko s ratingem DB1d.

 

„Rating Německa jsme zvýšili již podruhé za posledních šest měsíců. Zlepšující se kondice a vyhlídky německé ekonomiky, našeho největšího obchodního partnera, stejně jako i zlepšení platební morálky německých firem, která se již pomalu dostává na úroveň před krizí, se příznivě odrazí i na českém trhu,“ říká ředitelka D&B pro Českou republiku a Slovensko, Alena Seoud.

 

Příznivý vývoj v roce 2010 byl tažen hlavně silným růstem vývozu, oživením podnikatelských investic a fiskálními stimulačními opatřeními vlády jako například úspěšné implementace systému zkrácení pracovní doby jako podpory trhu práce nebo investic do dopravní infrastruktury. Další růst tamní ekonomiky podpoří spotřebitelské výdaje díky pozitivním zprávám z trhu práce, stejně jako silná podnikatelská důvěra,“ dodala Alena Seoud s tím, že D&B i v následujících letech očekává silný hospodářský růst, o 3,0 % v roce 2011 a 2,4 % v roce 2012. „I přes celkově optimistický výhled německé ekonomiky upozorňujeme na možná rizika jako jsou rostoucí ceny vstupů odrážející globální vyšší ceny energií a potravin, které by mohly snížit firemní zisky a domácí poptávku, nebo riziko inflace. Domácí poptávku by také mohly ohrozit opatření týkající se vládní konsolidace rozpočtu za účelem snížení jeho deficitu,“ uzavřela ředitelka D&B.

 

Analýzy Dun & Bradstreet také reagují na politické turbulence v severní Africe. V březnu došlo ke zvýšení ratingu Tuniské republiky v kategorii vysokého rizika návratnosti investice (z DB5c na DB5b), a takék výraznému snížení ratingu Egypta o dva stupně z mírného na vysoké riziko návratnosti investice (z DB3c na DB5c). „V případě Tuniska jsme zlepšili naše hodnocení z důvodu stabilnějšího politického výhledu a pomalu se zotavující ekonomiky, zatímco všeobecná nejistota, nepřehledná politická situace a přerušení podnikatelských aktivit nás vedly v prudkému snížení ratingu Egypta a našim klientům doporučujeme omezení obchodních aktivit na místním trhu,“ komentuje situaci v severní Africe Alena Seoud z D&B.

 

Česká republika a Polsko jsou podle uděleného ratingu D&B zařazeny v kategorii mírného rizika návratnosti investice (DB3a), Slovensko je dlouhodobě hodnoceno o stupeň lépe (DB2d).

 

Přehled zemí se změnou D&B Ratingu v březnu 2011   

 

Země

Zvýšení D&B Ratingu

Země

Snížení D&B Ratingu

Německo

z DB1d na DB1c

Albánie

z DB4a na DB4b

Kambodža

z DB6a na DB5d

Egypt

z DB3c na DB5c

Tunis

z DB5c na DB5b

Řecko

z DB4b na DB4c

 

 

Uganda

z DB5b na DB5c

 

 

Vietnam

z DB5a na DB5b

 

Zdroj: Zdroj: Dun & Bradstreet

 

D&B Indikátor rizikovosti zemí poskytuje mezinárodní komparativní hodnocení rizika při obchodování v jednotlivých zemích. Tento kompozitní index je výsledkem důkladné analýzy politického, komerčního, makroekonomického a externího rizika, a klade si za cíl predikovat riziko dané země zejména z pohledu návratnosti investic v horizontu dvou let. 

 

Politické riziko

situace interní a externí bezpečnosti, politická kompetence a konzistence, rovněž tak jiné takové faktory, které stanovují, zda země podporuje otevřené podnikatelské prostředí

Komerční riziko

neporušitelnost kontraktu, soudní kompetence, regulační transparence, stupeň systémové korupce a další faktory, které určují, zda obchodní prostředí usnadňuje provádění komerčních transakcí

Makroekonomické riziko

 míra inflace, státní rovnováha, růst zásoby peněz a všechny takové makroekonomické faktory, které určují, zda je země schopna zajistit trvalý ekonomický růst a přiměřenou expanzii obchodních příležitostí

Externí riziko

 stávající účetní bilance, kapitálové toky, devizové rezervy, míra externího zadlužení a všechny faktory, které určují, zda země může generovat dostatečné množství deviz, aby splnila domácí i zahraniční investiční závazky

 

 

D&B Indikátor rizikovosti zemí je rozdělen do sedmi pásem v rozsahu od DB1 po DB7. Každé pásmo je dále rozděleno na čtvrtiny (a-d) s postupným určením kdy „a“ představuje o trochu menší riziko než je označení „b“, atd. Jenom indikátor DB7 není rozdělen na čtvrtiny. Celkově má tedy D&B Rating zemí 25 stupňů hodnocení.

                   

DB1 – nejnižší riziko návratnosti investic        

DB2 – nízké riziko návratnosti investic

DB3 – mírné riziko návratnosti investic

DB4 – střední riziko návratnosti investic

DB5 – vysoké riziko návratnosti investic

DB6 – velmi vysoké riziko návratnosti investic

DB7 – nejvyšší riziko návratnosti investic

 

 

 

Barbora Harakály

Marketing Manager

Alena Seoud

Ředitelka Dun & Bradstreet, spol. s r.o.

 

 

 





 

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

04.10.2022Dun & Bradstreet snížil rating Německu, letos podruhé Dun & Bradstreet (Dun & Bradstreet)
09.01.2015Poprvé po více než šesti letech je euro za více než 28 CZK Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688