Saxo Bank (home.saxo)
Akcie ve světě  |  08.03.2011 10:55:12

Equity Update: Trocha úlevy díky mírnějším cenám ropy

Evropské akciové trhy otevřou v úterý o něco výše. Americké indexy našly po uzavření evropských trhů o něco pevnější půdu a vzhledem k nočnímu zmírnění růstu cen surové ropy jsou o něco výše i asijské akcie.

V 6:20 GMT byl futures kontrakt na index S&P 500 s plněním v nejbližším měsíci na úrovni 1 314, tedy asi o 0,4 % výše.

Mírný propad ceny surové ropy akciím pomáhá, avšak geopolitické obavy vyvolané napětím na Blízkém východě nejspíš další zásadnější pokles neumožní – pokud se ovšem nepodaří přimět Kaddáfího, aby se moci v Libyi vzdal. Tento scénář by mohl být průchodnější, pokud se Západ rozhodně skutečně prosadit spornou bezletovou zónu nad Libyí, čímž by zrušil stávající převahu Kaddáfího sil nad rebely. I tak je ovšem otázkou, jak dlouho potrvá, než se na první stránky novin dostane další blízkovýchodní země.

Nepřehlédněte také, že banka Goldman Sachs právě zvýšila svou prognózu ceny surové ropy na druhé čtvrtletí 2011 na 99 USD za barel. Trhy by myslím tuto cenu momentálně více než přivítaly!

Akciovým trhům nepomůže ani včerejší snížení ratingu státního dluhu Řecka, které vystřelilo rozdíl výnosů řeckých státních dluhopisů a německých Bunds do nových maxim. To podle ekonomů Lloyds Bank podnítilo spekulace o dalším záchranném balíku a vyvolalo pozornost o úterní projevy guvernérů Nowotnyho a Webera z ECB. Povšimněte si, že jejich projevy následují poté, co čelní představitelé ECB před klíčovými jednáními o budoucnosti celého bloku 11., 24. a 25. března apelovali na „flexibilní přístup“ k dalším záchranným finančním akcím v budoucnu; a rovněž poté, co podle prohlášení ECB žádnému z členů bloku platební neschopnost nehrozí. Po výbušném prohlášení J.-C. Tricheta minulý týden o nárůstu úrokových sazeb v dubnu se budou v prohlášení guvernérů ECB rovněž hledat další signály snaze dostat inflaci pod kontrolu.

K dalším nočním novinkám patří po schválení příslušné legislativy v Evropském parlamentu krok evropských regulátorů směrem k dalšímu omezení krátkého prodeje cenných papírů, v podstatě včetně zákazu krátkých pozic v CDS navázaných na státní dluhopisy. Příslušné zákonné předpisy nicméně ještě musí schválit jednotlivé členské státy, takže hedgové fondy stále mají jistou naději.

Evropský kalendář ohlašovaných hospodářských výsledků je poměrně nabitý, nicméně s ohledem na geopolitickou situaci zřejmě nemohou výsledky směřování trhu zásadnějším způsobem ovlivnit.

Více informací najdete na www.saxobank.cz.

Peter Garnry, Equity Strategist, Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688