Grant Capital (Grant Capital)
Akcie v ČR  |  01.03.2011 07:54:51

Čínský index PMI dále klesá, trhy se vracejí k rally.


První den nového týdne a zároveň poslední den měsíce února dopadl pro trhy pozitivně. Většina evropských trhů si připsala kolem 1 % (DAX30, CAC40, EuroStoxx50), pozadu zůstal například londýnský FTSE100 (-0,12 %).

Ani zámořské trhy se nenechaly zahanbit a přes výběr zisků v druhé polovině seance nakonec uzavřely blízko denního maxima. Nejlépe si vedl index Dow Jones (+0,8 %), polepšil si také S&P500 (+0,56 %), pozadu však zůstal tentokrát Nasdaq, který si polepšil jen o 0,04 %.

První obchodní den v měsíci obvykle znamená zveřejnění indexů nákupních manažerů napříč světem. Brzy ráno tento údaj zveřejnili v Číně. Index nákupních manažerů (PMI) ve výrobě za v únoru klesl na 52,2 b. (očekávání 52,1 b.) z předchozích 52,9 b. Svůj údaj zveřejňuje v Číně navíc banka HSBC. Podle této britské banky index nákupních manažerů (PMI) v únoru klesl na 51,7 b. (očekávání 52,5 b.) z 54,5 b. V obou případech se jedná o několikaměsíční minima tohoto údaje. Asijské trhy se dají dnes rozdělit do dvou částí. Jedna skupina se pohybuje kolem nuly (mírně přidávají nebo mírně klesají), patří mezi ně Shanghai Composite, Hang Seng či australský S&P/ASX. Výrazně posílil japonský Nikkei, když si připsal 1,22 %, výrazně roste také indický trh.

Evropu dnes čeká otevření v pozitivním duchu. Futures na evropské indexy naznačují otevření v zelených číslech s přírůstky kolem 0,3 %, nicméně vzhledem k vývoji US futures se dá čekat ještě mírné zlepšení do otevření evropských trhů v 9:00.

Na pražské burze by mělo určité zlepšení čekat akcie CETV či ČEZ, který včera oslabil po zveřejnění výsledků a výhledů. Polepšit by si mohly i akcie NWR. Naopak beze změny nebo mírně v mínusu by mohly otevřít akcie VIG nebo Erste Bank.

Dnes v průběhu dne očekáváme další data z Evropy i USA. Index nákupních manažerů PMI zveřejní eurozóna či Velká Británie, v eurozóně bude dále zveřejněna inflace a nezaměstnanost. Údaje z trhu práce zveřejní také Německo. USA pak odpoledne zveřejní výdaje na výstavbu či index ISM ve výrobě.

 

Miroslav Hlavoň


Společnost GRANT CAPITAL se specializuje na zprostředkování obchodů s akciemi na burzách v ČR a v USA. Pro více informací navštivte www.grantcapital.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688