Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  28.02.2011 08:43:24

ČS - koment 28.2. - týden plný makra, zasedání ECB, Polsko

USA

O       Makro data: Opět je před námi daty nabitý týden. Pozornost se soustředí především na pátek, kdy budou zveřejněna datatrhu práce. Očekávání jsou po několika zklamáních za sebou opět relativně optimistická. Zlepšování situace na trhu práce potvrzují týdenní data o počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti i subindexy konjunkturálních indexů. Jakékoliv překvapení by patrně vyvolalo silnou reakci, protože trh práce je momentálně kritický jak pro budoucí vývoj ekonomiky jako celku tak pro vývoj měnové politiky. Z konjunkturálních indikátorů budou zveřejněny ISM indexy, chicagský index nákupních manažerů a tovární zakázky. Čeká se stabilita na solidních úrovních a tedy pokračování expanze ekonomiky. Trh by asi více zasáhlo negativní překvapení, které by vyvolalo obavy ze zadrhnutí oživení. Na začátku týdne budou zveřejněny důležité údaje o osobních příjmech a výdajích. Také zde bude patrně trh spíše citlivý na negativní překvapení. Navíc bude zveřejněna Béžová kniha Fedu a tedy zajímavý alternativní pohled na vývoj ekonomiky. Opět promluví několik mluvčích z Fedu, jednoznačně nejdůležitější bude pravidelné pololetní vystoupení prezidenta Fedu Bernankeho před senátem v úterý.

O       FX a FI: Výnosy amerických dluhopisů tlačí dolů zvýšená riziková averze kvůli problémům v Libyi a to by v blízké budoucnosti mělo bránit dalšímu růstu. Výjimkou by mohl být nečekaně silný růst počtu pracovních míst, který by vedl ke spekulacím na relativně brzké zvedání sazeb. Euru pomáhá série jestřábích výroků z ECB. Důležité budou zasedání ECB, dataamerického trhu práce a výsledek irských voleb. Momentálně převládá možnost dalšího posílení eura. 

 

Evropa

O       Makro data: Evropě bude dominovat zasedání ECB. Nikdo si sice nemyslí, že by ECB zvedal sazby už na tomto zasedání, ale velice pečlivě se bude sledovat rétorika na tiskové konferenci. Trichet měl vždycky tendenci změnu sazeb signalizovat, takže se bude čekat, zda nezazní některé známé signální spojení. Zajímavá budou také inflační data, která mají s politikou ECB velmi úzkou provázanost. Hodně může trh ovlivnit také výsledek irských voleb a povolební prohlášení. Nelze vyloučit zhoršení dluhové krize.

O       FI: Evropě se u dluhopisů přetlačuje vyšší riziková averze a spekulace na růst sazeb. Podle našeho názoru by spekulace měly převládnout a výnosy dále růst. Jak moc naznačí hlavně zasedání ECB.

CEE region

O       Makro data: V Polsku bude středa velice zajímavá. Nejdříve statistický úřad zveřejní data za HDP ve 4. kvartálu 2010 – tam čekáme zpomalení dynamiky oproti třetímu kvartálu, pozitivní pro růst bude poptávka domácností a zásoby. Dopad čistých investic by měl být cca neutrální a čistý vývoz naopak z růstu něco ubere. Na straně nabídky je nejdůležitější průmysl, který loni žil z oživení v Německu. V letošním roce se pak růst bude spoléhat na poptávku domácností a postupně se zvedající fixní investice. Naopak příspěvek zásob by měl být o něco slabší a schodek zahraničního obchodu se ještě víc prohloubí. Odpoledne pak centrální banka zveřejní výsledky hlasování o sazbách. Po posledním překvapení v inflaci, která pro leden ukázala +3,8% r/r (nad cílovým pásmem CB) celkově vzrostly očekávání brzkého hiku. Po datech z maloobchodu a poměrně holubičím vyjádření guvernéra Belky (který čeká na sekundární efekty), a jednoho ze výrazných jestřábů Glapinskeho (který nevidí momentálně důvod pro okamžité zvedání sazeb), si však nemyslíme, že CB bude spěchat. Naši prognózu tak prozatím neměníme.. nejbližší hike (o 25bb) čekáme v červnu.

O       FI a FX: Regionální měny budou nadále pod vlivem nepokojů na blízkém východu. V úterý by zejména forintem, druhořadě pak i dalšími měnami mohlo zamávat zveřejnění detailů dalších úsporných opatřeníMaďarsku – a to kterýmkoliv směrem, v závislosti od toho, co vláda dále vymyslí. Ve středu pak hlavně zloty může výrazněji zareagovat jak dopoledne na data (která můžou změnit očekávání ohledně výhledu sazeb), tak odpoledne na případné překvapení ze strany NBP (většina analytiků nečeká změnu sazeb).

 

Ľuboš Mokráš
Česká spořitelna

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

21.02.2011ČS - koment 21.2. - odpočinkový týden, Maďarsko Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
17.02.2011ČS - koment 17.2. - Polsko, makro z USA, minutes FOMC Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
02.08.2010ČS - koment 2.8. - týdenní restart: Makro, zasedání ECB Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
28.06.2010ČS - koment 28.6. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688