Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  22.02.2011 09:11:44

ČS - koment 22.2. - maďarské sazby, jestřábí hlasy z ECB, solidní data z EMU

Region

 

·         HU(D-1) Maďarská centrální banka dle očekávání nezměnila sazby (6%), poprvé od listopadu tak zůstala v klidu. Zdůvodnění bylo klasické – inflační výhled to dovoluje (+pokles inflace v lednu na 4% ze 4,7% nedal moc argumentů pro další hike). Politika se asi navenek neřešila, ale dle mého své mohla sehrát věc kolem nových členů BR. Toto bylo totiž poslední zasedání v původní sestavě, nejbližší pak už bude mít 4 zástupce jmenované vládou (celkem jich je tam 7) → to povede k více holubičí povaze Rady (Fidesz se totiž nechal slyšet, že by CB měla dělat více pro růst...), i když masivní snižování sazeb asi nenastane – to by je forint totiž mohl lehce vytrestat.  CB bude rovněž čekat s rozhodnutím na fiskální balíček, který by měla vláda představit v půlce dalšího měsíce… Možná budou muset i 200 bodů hiknout, pokud se vláda nevyhecuje k něčemu pro trhy potěšujícímu J Náš baseline do konce roku je 5,75%. 

 

Svět

 

·      EMU (D) Dva členové ECB (Oprhanides, Smaghi) včera promluvili, a zněli celkem jestřábě. Ačkoliv ani jeden z nich otevřeně neřekl, že se musí sazby hned rychle zvednout nebo že je jasná inflační hrozba, oba upozornili, že momentální růst cen může být delší a nemusí se jednat o přechodný úkaz. Smaghi, nadto,  už v pátek i pondělí zněl jakože inflace je to jediné, co  ho zajímá (a bez ohledu na to, odkud pochází) a že můžou použít měnovou politiku preventivně. Jako – přiznám se, že když se člověk podívá na EMU jako celek a na ropu a potraviny jako hnací sílu cenového růstu, pak nechápe ty věty. Ano, v Německu je to něco jiného – ale obava, že zde se silný růst a historicky nízká nezaměstnanost protaví do cen má nyní několik trhlin : a) využití kapacit v Evropě nízké b) obecně německá poptávka domácností je neduživá  a růst mezd a pak spotřeby by kromě poptávky v Evropě pomohl i globální nerovnováze (přebytek běžného účtu je stále  velký) c) vyšší inflace v Německu pomůže i postiženým zemím PIIGS k rychlejší obnově konkurenceschopnosti d) poptávkové tlaky není vidět ani v Německu, natož jinde.  Dle nás je inflaceEvropě přeceňována – ale ECB už divně zvedala sazby kvůli ropě i v roce2008, těsně před krachem Lehman Bros., a evidentně se nepoučila…V každém případě, toto jde proti dolaru a s EUR – jsme na 1,37.  

 

·          EMU (D-1) Solidní data z EMU včera však dodala munici jestřábům – únorové německé Ifo je nejvyšší v historii (od 1991), výrobní PMI index skočil na 11-leté maximum (59). Trochu špatnou zprávou je, že vstupní i výstupní ceny rostou rychlým tempem - výstupní ceny trochu pomaleji, ale stejně to ukazuje, že firmy cenový  šok na lidi přenášejí (podobný obrázek je ale v PMIČR už řadu měsíců a inflace nic).  Klíčovým tak bude v dalších měsících pozorovat  co na to inflace…

 

Martin Lobotka
Česká spořitelna, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688