Český design 2010 byl oceněn

Český design 2010 byl oceněn

Volné sdružení 53 odborníků z řad kurátorů, teoretiků a publicistů, tedy Akademie designu ČR ocenila dne 12.2.2011 ve Stavovském divadle na slavnostním ceremoniálu nejlepší designérské práce za rok 2010. Ceny byly uděleny již popaté a to v sedmi hlavních kategoriích, doplněných o cenu za celoživotní přínos a cenu, kterou uděluje veřejnost.

 

Za celoživotní přínos v oblasti designu byla oceněná a do Síně slávy vstoupila první teoretička, Alena Adlerová, kurátorka Uměleckoprůmyslového muzea.

Nejvíce ocennění získalo Studio Olgoj Chorchoj(Jan Němeček a Michal Franěk). Obdrželo cenu Designér roku za za sáňky TON, kolekci skla pro Bohemia Machina Glass nebo lampu Teo pro Brookilamp a cenu Grand designér roku za nejvyšší počet nominací.

Fotografkou roku byla zvolena Ester Havlová za podíl na monografii českého architekta Josefa Gočára a za mapu pražského metra.

 

 

 

 

 

 

Grafickým designérem roku se již podruhé stal Robert V. Novák za grafickou úpravu publikace SIAL a grafický design výstavy Bílkova vila.

Módní designérkou roku se stala Hana Zárubová, která se při vytváření své kolekci inspirovala zdravotnickými pomůckami.

Výrobcem roku byla vyhlášena nábytkářská firma TON za svoji kolekci nábytku.

Jako Obchod roku zvítězila Galerie Křehký.

Titul Objev roku obdržel student Jan Plecháč za sedací mobiliář Icons.

Dále byla udělena na základě internetového hlasování Cena veřejnosti za kolekci dřevěných hraček Afrika a lampu Káča René Šulcovi.


Práce vítězů i dalších nominovaných designérů můžete shlédnout v Malé galerii Rudolfina, kde budou vystaveny od 24. února do 20. března 2011.

Zdroj fotografií: http://www.ton.cz/



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry