Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  15.02.2011 08:56:41

ČS - koment 15.2. - sjednocení DPH, HDP, makro data, Maďarsko

Region + Svět 

 

·          (CZ) Vláda zvažuje jednotnou sazbu DPH a to 20% pro všechno kromě léků a tepla, u kterých by to bylo 10%. Tato reforma by měla vládě pomoci financovat reformu penzijního systému. Z mechanického propočtu plyne, že sjednocení sazby by se projevilo zhruba +2pb na roční inflaci. 

 

·          (PL) Členové měnové rady dále mluví, E. Chojna-Duch (holubice) se vyjádřila proti hiku v březnu. Naopak její kolegyně A. Zielinska-Glebocka se obává rostoucí jádrové inflace a toho, aby CB neutahovala sazby pozdě. V každém případě to teď vypadá, že tento názor je v menšině a CB bude chvíli čekat a pozorovat. Další hike dle nás tak v červnu. 

 

·          (HU) Včera v Maďarsku očekávaný projev V. Orbána. Ten však zklamal, jelikož žádné detaily ohledně plánovaných ekon. reforem neprozradil (kromě toho, že se zaměří na obory práce, vzdělání a zdravotnictví). Navíc se balíček odsouvá prozatím na půlku března. Orbán také poukázal na existenci bezpečnostního buffera v hodnotě 250 mld. HUF, který pomůže vyrovnat se s dopady tržních turbulencí. Nakonec se velice kriticky vyjádřil na adresu EK, které se nelíbí mediální zákon – vypadá to, že Orbán věří, že Maďaři mají patent na demokracii... že to zmiňuje právě v souladu s mediálním zákonem....také se včera mluvilo o změnách v jmenování členů MR, které si „úplně demokraticky“ přebírá nová vláda pod kontrolu. Kromě vlny kritiky se zástupce ekonomického výboru vyjádřil, že se není třeba bát výrazného obratu měnové politiky, po té, co vláda dosadí nové členy... i když jistý posun více holubičím směrem to jistě bude, momentálně to vypadá, že zdravý rozum zvítězí a snad to nebude až také drama, že by najednou sazby v HU dramaticky klesaly. To by pak již měnová politika asi ztratila veškerou důvěryhodnost i smysl. 

 

·          (CEE) Region dnes bohatý na data. V ČR předběžný odhad HDP za 4Q/10, čekáme růst +0,8% q/q, poslední data za maloobchod jsou ovšem spíše rizikem směrem dolů. Co se týče struktury, ta známá nebude, ale dle nás to táhnul export a investice, naopak poptávka domácností zůstala ve slabém růstu a u vlády stagnovala. V Polsku bude inflace. čeká se dlaší růst, jelikož  k vyšším cenám komodit se začínají připájet i domácí faktory, zejména vyšší DPH a i pomalu se budící poptávkové tlaky. Maďarská inflace zůstává na zvýšené úrovni, což je také důsledek hlavně externích faktorů. A konečně, čeká se i co ukážou HDP data za 4. kvartál. Maďarská ekonomika setrvala v mírném růstu, který  je tažen hlavně průmyslem a to díky poptávce z Německa právě to je však důvod pro možné negativní překvapení. Průmysl za prosinec totiž výrazně zklamal a i když to pravděpodobně bylo do značné míry zapříčiněno kalendářním efektem, může se to projevit slabším výkonem ekonomiky 

 

·          (GE) Německý předběžný HDP za 4Q, jen mírně pod očekáváním, rostl o 0,5% m/m a 4,0% r/r (trh: 0,4 a 4,1). Bez struktury.

 

 

Česká spořitelna, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

15.08.2011ČS - koment 15.8. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
01.06.2011ČS - koment 1.6. - Řecké DPH, makro Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
21.02.2011ČS - koment 21.2. - odpočinkový týden, Maďarsko Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
16.02.2011ČS - koment 16.2. - HDP, inflace, pakt konkurenceschopnosti Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688