Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  08.02.2011 12:40:56

ČS: KB držet, testování historických maxim

Komerční banka se v současnosti obchoduje pouze asi 5% pod svým historickým maximem, což je zdaleka nejmenší růstový potenciál z námi pokrývaných bank v regionu. Navíc s 2,1 násobkem účetní hodnoty je Komerční banka oceněna s 40% prémií vůči konkurenci, která u tohoto ukazatele v průměru dosahuje 1,5 násobku. Avšak násobky, konkrétně: 11,6 odhadovaného zisku na akcii v letošním roce a 9,7 odhadovaného zisku v příštím roce; jsou vůči konkurenci mnohem blíže, a tudíž z našeho pohledu ospravedlňují ponechání doporučení Držet spíše než jeho snížení. Proto potvrzujeme naše doporučení Držet a na základě dividendového diskontního modelu zvyšujeme roční cílovou cenu na 4 700 .

O       Sezónně ovlivněné náklady a tvorba oprávek. Očekáváme, že čistý zisk ve 4. čtvrtletí mezikvartálně poklesne o 7% (+25,8% r/r) díky sezónnosti a vyšší tvorbě oprávek. Hlavní důvod pro mírný pozvolný pokles ziskovosti jsou mezikvartálně o 13% vyšší oprávky, čímž se na ně zvedají náklady k rozumnějším úrovním 76 bb. (proti 68 bb. v 3. čtvrtletí). Provozní náklady by měly mezikvartálně vzrůst o 9,6% (-0,9% r/r), ovlivněné především sezónními efekty včetně vyšších marketingových nákladů a přírůstkem bonusů.

O       Očekáváme, že Komerční banka za loňský rok vyplatí dividendu 200 na akcii. V současnosti odhadujeme, že čistý zisk loni meziročně vzrostl o 20%, ovlivněn především o 43% nižší tvorbou oprávek a o 7% nižšími provozními náklady stejně jako růstem poplatků a provizí o 3,7% a 1,4% ročním růstem tržeb.

O       Očekáváme, že růst čistého zisku se v letošním roce zpomalí na jednociferné tempo kvůli výdajům na lidské zdroje a pobočkovým investicím. Zvýšili jsme náš předchozí odhad na celý letošní rok o 5%, z čehož vychází očekávané roční tempo růstu 8,5%.To je především díky podstatným investicím do tréninku zaměstnanců, rekonstrukce poboček a marketingu, což zvyšuje poměr náklady/příjmy z 40,4% (očekávaných na konci loňského roku) na 41,7%. Očekáváme, že se podíl rizikových úvěrů dále sníží na 5,9% a náklady na oprávky dále klesnou z 80 bb. (očekávaných na konci loňského roku) na 58 bb. Kvůli stále slabé poptávce firem letos očekáváme růst objemů půjček 6,3% r/r poháněný především maloobchodními půjčkami a akcelerující firemní poptávkou v průběhu roku.

Martin Krajhanzl
Česká spořitelna, a.s. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688