Zimní zahrada III.díl - Pěstujeme vánoční stromek

Koupili jste si živý stromeček v kontejneru nebo květináči, protože to byl ideální kompromis mezi řezaným jehličnanem a umělou náhražkou? Bohužel ani vánoční stromeček zasazený v půdě i s kořeny nemusí vydržet o mnoho déle než smrček nebo jedlička ve stojánku. Proč? Poskytnout mu ty správné podmínky pro přežití v bytě je téměř alchymie. A i když se budete snažit sebevíc, pořád je tu možnost, že jste před Vánoci koupili stromek narychlo vsazený do květináče a ne v něm od počátku pěstovaný. Takový stromeček bohužel nemá příliš dobré vyhlídky na přežití. Ale pojďme se na to podívat pozitivně:  co je potřeba pro váš stromeček udělat?

Jak pečovat o živý stromeček?

1.             Vánoce jsou svátky zimy a přesně v tuto dobu jsou všechny jehličnany, přestože jsou stálezelené, v období vegetačního klidu. To znamená, že teplo domu nebo bytu jim zásadně neprospívá, stejně tak je nemůžeme po svátcích jen tak vrátit ven, protože by takovou změnu nesnesly.

2.             V klasickém vytopeném pokoji nevydrží déle než tři dny.

3.             Při jeho přemisťování zpět na zahradu či balkón je nejdůležitější aklimatizace. Tedy přemisťování stromečku po několika fázích do chladnějších teplot. Nejlépe v místnosti od 0 do 5°C, kde ho necháme asi tak měsíc. Tedy ne hned na balkón nebo zahradu.

4.             Pokud venku mrzne opravdu silně, raději nechejte stromeček před přemístěním ještě odpočívat v chladné místnosti, zahradním domku nebo nevytápěném skleníku.

5.             Konečně, na zahradě můžete jehličnan zapustit i s nádobou do země, alespoň nebude mít tendenci se rozrůstat. Stromeček může vegetovat i na balkóně v nádobě chráněné před promrznutím.

6.             Pozor! Pěstujete-li stromeček v nádobě celoročně, je nutné jej hnojit a používat speciální zálivku určenou pro jehličnany.

7.             Stromeček vám takto může vydržet pěknou řádku let, ale po čase začne spíše skomírat. Pro květináč se zkrátka nenarodil - i proto je lepší jej pěstovat spíše jako bonsaj.

Kdo se postará o ptáčky?

Především o ty, kteří přebývají celoročně ve městech a už si zvykli na život společně s lidmi? Za silných mrazů, kdy je město zakryto sněhem, nemá takový malý ptáček mnoho příležitostí k sehnání potravy. Kde taky? Jedním z mála útočišť se pro něj stává zahrádka a krmítko, o které pečuje člověk. Ale i krmení malých zpěváčku vyžaduje zkušenosti. Ročně jich kvůli mrazu, sněhu a nedostatku potravy umřou tisíce, ale věděli jste, že stejně tak mohou zahynout kvůli špatně zvolenému krmivu? Jakých chyb se vyvarovat? A jak pomoci přežít zimu co největšímu hejnu opeřenců?

·        Poloha krmítka je prvním a velmi důležitým krokem. Dostane se k němu kočka, tedy je dostatečně vysoko a daleko od kmene? Nefouká na něj příliš? Je chráněno před deštěm? Nezapadá zrní sněhem? Je připevněno natolik pevně, že se svými návštěvníky nespadne?

·        Ke krmítku neumisťujte nádobku s vodou. S největší pravděpodobností stejně zamrzne a pokud ne, může se stát, že se v ní ptáček vykoupe a následně umrzne on.

·        Do krmítka rozhodně nepatří: drobky z pečiva (kvůli droždí), zbytky těstovin, slané tyčinky (jen malý kousek soli může ptáčka i zabít), margaríny, salámy a žluklé tuky. Rozhodně se vyhněte shnilým, zkaženým nebo plesnivým potravinám.

·        Za co vám ptáčci poděkují: semínka slunečnice, řepky, ořechy, sezam, proso, lněné semínko, mák, pohanku. Také kousky ovoce a zeleniny, tvaroh nebo ovesné vločky a bobule jako jsou jeřabiny a šípky. Vypadá to, že ptáčci žijí zdravěji než my sami.

·        Speciální směsi přímo do krmítek jsou samozřejmě k dostání v potřebách pro zvířata nebo v hobbymarketech jako je OBI. Stejně tak si zde můžete vybrat z řady krmítek v různých provedeních.

·        Chtěli byste z okna do zahrady pozorovat strakapoudy a sýkorky? Zavděčíte se jim především lojovým závěsem. Ten můžete samozřejmě koupit, ale také jednoduše vyrobit zamícháním semínek do rozpuštěného loje. Hmota se dá krásně tvarovat do kuliček a zavěsit do sítěk na větve stromů nebo napěchovat do krmítek s otvory. Takovým krmítkem může být i obyčejný špalíček dřeva s vydlabanými dírkami zavěšený vedle krmítka nebo třeba obrácený květináč.

·        Sypat zrníčka do krmítek ale není všechno. Pravidelná údržba a čištění krmítka jsou nutné zejména kvůli plísním a infekcím, které by se mohly v krmení množit při kontaktu čerstvého zrní se shnilými zbytky nebo trusem ptáků.

·        Jestli jste celou tuto ,,krmítkovou misi” nestihli, ptáčci vám budou vděční i za zrníčka na parapetu. A hlavně - jsou o mnoho zábavnější než monitor počítače nebo televizní obrazovka.

Zdroj: OBI



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada