Víkendový recept + rýže známá i neznámá

Recept na víkend můžete brát jako volnou inspiraci. Také zkuste zjistit, zda vás překvapíme informacemi o stále nedoceněné rýži. Ať s rýží, nebo bez rýže, přejeme, ať je váš nadcházející víkend příjemný na kulinářské i nekulinářské zážitky.

Špízy z kachních kousků s rýží

Recept pro 2 – 3 osoby

Suroviny:

200g rýže basmati, 300 – 350g vykostěných kachních prsou s ponechanou kůží, 1 žlutá a 1 červená paprika, 3 lžíce kvalitního medu, 2 lžíce sójové omáčky, kousek celé skořice a 1 hřebíček, sůl. Dále budeme potřebovat 2 grilovací jehly a plech.

Postup:

Rýži vaříme obvyklým způsobem v dostatečném množství osolené vody spolu s kouskem celé skořice a hřebíčkem pozvolna cca 15 minut. Papriky umyjeme, zbavíme stopek a jádřince, osušíme a nakrájíme na větší kousky. Na zhruba stejné kousky nakrájíme i kachní prsa s kůží. V misce smícháme med se sójovou omáčkou a celé špízy směsí potřeme. Grilovací jehly s potřenými špízy položíme na plech a dáme do trouby grilovat. Špízy grilujeme po jedné straně 5 – 7 minut, poté otočíme, znovu potřeme připravenou omáčkou a pečeme z druhé strany. Špízy jsou hotové, když má maso křupavou kůrku a je měkké. Vypečenou šťávu z masa, která se zachytila na plechu slijeme se zbylou omáčkou z medu a sóji a zahřejeme ji. Rýži (ze které odstraníme skořici i hřebíček) nandáme na talíře na ni položíme jehly se špízy. Omáčku servírujeme na stůl zvlášť v misce, nebo omáčníku.

Rýžové kuličky – receptík z rýže, která vám možná zbude

Recept pro 2 osoby

Suroviny:

200 – 250g vařené rýže (nejlépe se hodí rýže na rizoto), 1 – 2 vejce, kousek nastrouhaného parmazánu (případně jiného tvrdého sýra), 1 - 2 lžíce strouhanky a hladké mouky, kvalitní olej, špetka soli a pepře.

Postup:

Vařenou rýži smícháme s rozšlehanými vejci a nastrouhaným parmazánem, se solí a pepřem. Z této hmoty uděláme menší kuličky, které obalíme ve směsi strouhanky a hladké mouky. Obalené kuličky osmažíme na oleji.

Rýžové kuličky mohou být předkrm, příloha k masu, nebo jen chuťovka.

Tipy, co se zbylou rýží:

- udělat rýžové kuličky (recept uveden výše)
- na pánvi osmažit spolu s čerstvou, nebo mraženou zeleninou a okořenit
- udělat spolu se zeleninou a zálivkou studený rýžový salát
- použít k naplnění paprik, nebo srolovaných zelných listů a zapéci pak v troubě (rýži do náplně můžete kombinovat s mletým masem)
- zbylou rýži smíchat s uvařenou a ochucenou čočkou

Rýže známá i neznámá

V současné době je rýže pro polovinu světové populace základní potravinou. Jedná se o plodinu, která není příliš náročná na pěstování a je bohatým zdrojem energie. Původ rýže je zcela jistě asijský. Je prokázáno, že rýže se pěstovala v Indii i Číně již před mnoha tisíci lety. Klasická rýžová pole, jak je známe dnes, začali používat v Číně. Vodní nádrže s unikátním zavlažovacím systémem neumožňují růst plevele v blízkosti rostlinek rýže, proto rýže dobře roste a je silná. Největší pěstitelé rýže jsou státy Čína, Indie, Indonésie, Vietnam a Thajsko, které samy také nejvíce vyprodukované rýže spotřebují.

Rýže jako rostlina

Rýže je jednoletá  1 - 2 metry vysoká bylina s dlouhými úzkými listy a 30 - 50 cm velkým květenstvím. Rozlišujeme rýži setou a rýži horskou. Setá rýže je nejrozšířenější, ale také náročnější na závlahu. Výnosy jsou vyšší a rýže kvalitnější. Oproti tomu horská rýže není tak náročná na zavlažování a mnohde se pěstuje bez zavlažování, je však méně kvalitní. Podle místa původu známe rýži čínskou, indickou, thajskou, japonskou, pákistánskou a filipínskou, ale i kalifornskou, italskou a mnohé další.

Rýže má velké množství kultivarů a druhů. Ty se liší podle místa pěstování, podle vhodnosti použití a také podle tvaru a velikosti. Jsou druhy se zrny krátkými a dlouhými, jsou zrna podlouhlá, oválná až kulatá, krátká i dlouhá.

V čem je rýže prospěšná

- je nízkokalorická a dietní
- hnědá rýže obsahuje mnoho minerálů a vitamínů
- pomáhá udržovat krevní cukr bez výkyvů
- neobsahuje cholesterol
- je bezlepková
- upravuje zažívání a činnost střev
- rýžové otruby snižují riziko rakoviny tlustého střeva

Nejznámější výrobky z rýže

- rýžový chléb a rýžové pečivo
- rýžové nudle
- rýžové víno (saké)
- destilát z rýže (arrak)
- rýžový papír

Základní dělení

Hnědá rýže
Je rýže, ze které je odstraněna pouze slupka. Po uvaření má mírně tuhou konzistenci a chutná po oříšcích. Je výtečným zdrojem nestravitelné vlákniny. 

Bílá rýže
Je označovaná jako loupaná rýže, slupka i obaly zrna jsou odstraněny při procesu mletí. Bílá rýže se vaří ze všech druhů nejkratší dobu.

Parboiled rýže
Je namáčením a párou upravovaná rýže. Živiny zůstávají uvnitř zrna, ale množství škrobu na povrchu se sníží, proto je vařená rýže více tvrdá a při vaření se nelepí.
Nejznámější a nejoblíbenější druhy rýže u nás

Basmatidlouhozrnná a aromatická rýže používaná v indické a asijské kuchyni, její chuť je plně rozvitá až po roce od sklizně

Jasmínová rýže voňavá rýže s lepivou strukturou používaná nejvíce v čínské kuchyni

Rýže divoká (planá, nebo indiánská)  to jsou ve skutečnosti dlouhá a tmavá semena severoamerické vodní trávy, které obsahují vysoké množství vitamínu B

Arborio kulatozrnná rýže, která vytváří krémovou hmotu, používaná pro přípravu italského rizota

Rýže - zajímavosti

Rituál házení rýže na novomanžele má svůj původ v orientálních kulturách, kde je rýže symbolem plodnosti.

Z rýže vytváří buddhističtí mniši mandaly (mandala - kruh, střed). Klasická buddhistická mandala sestává ze soustředných kruhů, čtverců a dalších symbolů a je formu meditace i snahou o vnitřní i vnější harmonii. 

Informace o rýži nejsou zdaleka úplné, možná i vy znáte nějaké další. Podělte se s námi o své poznatky a zkušenosti s vařením. Zajímá nás, o jaké recepty máte zájem, co můžeme zlepšit v článcích, nebo na stránkách Bydlet.cz.








Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend