Dan Karpíšek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  24.08.2001 14:02:24

Akcie: Akcie na pražské burze posilovaly již druhý týden v řadě, ale tentokrát již s menší intenzitou.

Týdenní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 24.8.2001

      Akcie na pražské burze posilovaly již druhý týden v řadě, ale tentokrát již s menší intenzitou. Index PX-D si v tomto týdnu připsal mírných 0,3%, ale od začátku roku stále ztrácí výrazných 31,8%. Trh opět nejvíce podpořily telekomunikační tituly. Především České radiokomunikace výrazně vzrostly o 13,5% a prolomily hranici 400 za akcii, poté co ministerstvo financí prohlásilo že nic již nebrání v dokončení privatizace společnosti. Český Telecom posílil o 1,3% a Unipetrol získal 1,5%. Naopak, přírůstky trhu byly korigovány ztrátami akcií ČEZu a Komerční banky. Ty dosáhly 1,3% u ČEZu a 3,2% u Komerční banky.

       Příští týden opět zasedá česká vláda, která by měla projednat zprávu o bezpečnosti jaderné elektrárny Temelín. Jedná se o politicky velmi citlivé téma, které je i kritizováno největšími odpůrci elektrárny v Rakousku a Německu. Jedná se i velmi důležité téma pro ČEZ vzhledem k tomu, že teoreticky může být donucen investovat dodatečné prostředky v řádech miliard korun, aby uvedl bezpečnostní opatření v Temelíně do souladu s požadovanými standardy. Nelze ani vyloučit, že by vláda mohla projednat privatizaci Českých radiokomunikací a také nabídky mobilních operátorů na koupi licencí UMTS. Závěry jednání vlády na toto téma bude velmi důležité pro akcie telekomunikačních operátorů. Pokud vláda přijme požadavky operátorů jednalo by se o pozitivní zprávy pro akcie společností. Podobně jako v předchozích dnech bude i pražská burza ovlivněna děním na okolních trzích. Sledováno bude například zasedání ECB, kde se očekává snížení úrokových sazeb o 25bps. Očekáváme, že si burza v příštím týdnu zachová mírně pozitivní trend.

       FNM dospěl k dohodě s konsorciem TelSource na společném prodeji akcií, které drží v Českém Telecomu. Na prodej by tak mělo být 78% akcií společnosti. Podle vyjádření FNM se nejednalo o akciích, které v Telecomu drží KPN Telecom přímo, což představuje 6,5% podíl a tedy přibližně 21m akcií. Společnost stále pokračuje v expanzi prostřednictví akvizic. V tomto týdnu oznámila, že získala majoritní podíl ve společnosti asp1000, která poskytuje internetové aplikace. Celá akvizice jejíž detaily nebyly zveřejněny podléhá schválení antimonopolním úřadem. Český Telecom potvrdil, že jednal i se společností Samba Digital Media.

       Ministerstvo financí oznámilo, že již došlo k vyřešení veškerých detailů privatizace Českých radiokomunikací a že privatizaci společnosti tak nic nebrání.

       V tomto týdnu byla zahájena privatizace energetického sektoru a vláda plánuje, že bude dokončena ještě v tomto roce. Očekává se, že výnos z privatizace ČEZu a distribučních společností dosáhne 200mld a prodej Transgasu až 100mld.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)
St 16:46  Akciové trhy: Evropa slabší, za mořem táhnou akcie technologie - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St   9:08  PM ČR: PMI potvrdilo slabost domácího trhu i pro 1Q24 Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688