Commerzbank (Commerzbank)
Akcie ve světě  |  31.01.2011 10:25:43

Týdenní koment - 4.týden: konsolidace trhů, záchranný fond eurozóny vydal první dluhopis, Fed nemění politiku.

Akciové trhy se počátkem týdne pokusily vydat směrem vzhůru, ale jakmile investoři začali registrovat první ekonomická data rychle z nákupů polevili. Německý index nákupních manažerů za leden a nárůst inflace v eurozóně za prosinec se nesetkaly s ovacemi a burzovní indexy prakticky během celého týdne spíše konsolidovaly kolem aktuálních hodnot.  V chování účastníků trhu je stále patrný stín posledních čísel ekonomického růstu v Číně. Silný růst čínské ekonomiky udržuje předpoklad utahování tamní měnové politiky a tudíž obavy o  vytrvání potenciálu Číny jako hlavního tahouna globálního oživení. Opakované vybírání zisků u akcií navázaných na obor komodit je toho jasnou ukázkou. Rostoucí inflační očekávání v čínské ekonomice navíc přikrmují investiční zápal na čínském realitním trhu, který se snaží místní úřady všemožně ochladit.

Trh se snažil opřít o zveřejňované firemní zisky a údaj o americké spotřebitelské důvěře. Přesto, že kolem 70 procent společností z indexu S&P500, které doposud zveřejnily svá čísla předčilo očekávání analytiků, reakce investorů přichází pouze na výsledky skutečně oslnivé. Uprostřed týdne (po pozitivním návrhu prezidenta Obamy ohledně snížení korporátních daní) trhy zvedly hlavu a index Dow Jones překonal během obchodování psychologickou hodnotu 12000 bodů, poprvé od června 2008. Pozdější americká data z trhu práce (nové žádosti o podporu) a stejně tak údaj o objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby se s potleskem investorů zrovna nesetkaly a do značné míry limitovaly růstové snahy. Podobně zafungovalo i snížení ratingu Japonska na AA- od agentury Standard & Poors.

I když některé seance na trhu státních dluhopisů eurozóny přinesly znovu rozšíření rizikových prémií, všeobecný tón byl celkem pozitivní. Záchranný fond eurozóny (EFSF) vydal první pětiletý dluhopis. Emise se setkala s mohutnou poptávkou a byla devětkrát přeupsána.

Měnové zasedání americké centrální banky nepřineslo žádné překvapení. I přes rostoucí známky ekonomické oživení v americké ekonomice od posledního zasedání se Fed k tomuto zlepšení vyjadřuje pouze velmi obezřetně. Američtí centrální bankéři hodlají pokračovat v kvantitativním uvolňování měnových kohoutů. Stejně jako v posledním prohlášení Fed zdůraznil některé negativní faktory pro soukromou spotřebu jako např. situaci na trhu práce a nízké investice do bydlení.

Od začátku týdne hlavní měnový pár EUR/USD zůstával na cestě k zotavení, když  evropská měna posílila až nad úroveň 1,37 vůči americkému dolaru. Mohlo by se zdát, že naděje na permanentní řešení dluhové krize eurozóny jsou spatřovány jako důvod pro zotavení eura. Tento postoj může být také zaznamenán mezi spekulativními investory. Poslední IMM data z Chicago Mercantile Exchange ukazují, že „krátké pozice“ na euru (euro short) byly minulý týden značně redukovány. Možná, že ale spíš než o sílu eura se jedná o “slabost“ dolaru spojenou s nejistotou úpravy politiky kvantitativního uvolňování ve světle ekonomických dat z poslední doby.

Komoditní trhy se dostávaly opakovaně pod tlak. Zdá se, že protivítr u cen komodit momentálně dorazil  zejména z pokračujícího utahování měnové politiky v asijských rozvíjejících se ekonomikách. Před týdnem reagovaly ceny komodit velmi citlivě  na spekulace o zvyšování sazeb v Číně a nyní zase na  skutečné zvýšení úrokových sazeb v Indii. 

Michal Doležal, Commerzbank

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)
Čt   8:14  Americké indexy posilovaly díky silnému závěru ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)

Přečtěte si také:

25.06.2020Záchranný fond bude tlačit výnosy dluhopisů nahoru (Tématické reporty) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
26.08.2019Politika opět určí, kam se trh vydá (Týdenní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688