Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  31.01.2011 10:23:02

Tituly na RM-SYSTÉM ve 4. týdnu v korekci

V úvodu roku se investoři tradičně nenudí a jinak tomu prozatím nebylo ani v roce letošním. Svědky zajímavého vývoje jsme byli nejen na poli burzovních parketů, ale řadu důležitých signálů měly přinést některé makroekonomické ukazatele. Jak ukázaly uplynulé dva týdny, do popředí se pomalu, ale jistě dere ukazatel úrokových sazeb. Po zprávách o možné monetární restrikci čínské centrální banky investoři zpozorněli u dat vyhlašovaných směrem na západ od našich hranic. Německý import dosáhl vyššího růstu dovozních cen, než se kterým se původně počítalo a zároveň způsobil růst ukazatele indexu spotřebitelských cen, jenž se používá pro měření dalšího důležitého ekonomického ukazatele – inflace. Představitelé Evropské Centrální Banky se nechali slyšet, že konec krize klepe na dveře a inflační tlaky bude zapotřebí tlumit již na jejich počátku. Zprávy o možném zvýšení úrokových sazeb se tak staly, po Číně, módní záležitostí i na evropském kontinentu a v jejich důsledku dochází k posilování Eura. Úrokové sazby a jejich pohyby zatím nejsou na pořadu dne v zámoří, což ve středu večer deklarovala americká centrální banka (FED) s komentářem, že střednědobá inflace nepředstavuje výraznější hrozbu a FED nadále zůstane u měnově expanzivní politiky. Výprodeje pokračovaly na trzích s drahými kovy, když investoři začali stahovat prostředky z ETF fondů investujících do zlata a cena se přiblížila až 1300 USD za unci. Spolu se zlatem zamířil dolů také investiční hit loňského rokustříbro a stejným směrem se vydala cena ropy, která se po dlouhé době obchodovala za cenu blízkou 85 USD za barel. S krátkodobými mírnými korekcemi se obchoduje na akciových trzích, světové indexy však nadále pokračují v započatém rostoucím trendu. V podobném duchu si vede také burza RM-SYSTÉM, která v uplynulém týdnu prošla menší korekcí.

New World Resources vyhlašovalo prodejní ceny uhlí a koksu pro nadcházející rok
Mezi společnosti korigující předchozí růsty patřila v uplynulém týdnu také těžební firma NWR. Kurz akcií společnosti se v průběhu dne pohyboval nahoru i dolů. Po korekci v úvodu týdne nastal návrat k hranici 300 , aby se v pátek titul vrátil zpět k 280 . Společnost oznámila, že k 24.2. vyhlásí hospodářské výsledky za poslední čtvrtletí roku 2010. Na výroční zprávu si pak budeme muset počkat až do poloviny března. V uplynulém týdnu se doslova roztrhl pytel s novým doporučením a jednotlivé společnosti se předháněly v tom, která přidělí NWR vyšší cenový cíl. Za největší fanoušky titulu lze považovat analytiky švýcarské Credit Suisse, kteří doporučují titul prodávat nejdříve na ceně 400 . Zároveň byly v pátek uveřejněny informace o prodejních cenách uhlí a předpokládané produkci na příští rok. NWR předpokládá, že v roce 2011 vyprodukuje 11 miliónů tun uhlí a 800 tisíc tun koksu. Průměrná cena energetického uhlí sjednaná na rok 2011 činí 71 EUR za tunu, což je oproti průměrné ceně v roce 2010 o 13 % více. Ceny dodávek koksovatelného uhlí společnost sjednává na čtvrtletní bázi a pro 1. čtvrtletí roku 2011 si společnost dohodla průměrnou cenu 165 EUR za tunu, což je oproti ceně posledního čtvrtletí roku 2010, zhruba o 7 % více. Pokud jde o cenu koksu, pak jeho cena byla na 1. čtvrtletí tohoto roku dohodnuta na cenu 339 EUR za tunu. Zdá se, že investoři očekávali mnohem vyšší ceny a poslali v pátek titul dolů.  Závěrečná cena tedy činila 279,30 a oproti pondělnímu úvodu titul oslabil  o 1,13 %.     

Nové zprávy z automobilky Volkswagen
Jednou ze zahraničních společností obchodovaných na burze RM-SYSTÉM v rámci duálního listingu (primárně je titul obchodován na německé burze Xetra) je Volkswagen AG. Zástupci tohoto automobilového koncernu nedávno prohlásili, že by se společnost měla stát největší automobilkou světa v počtu prodaných vozů do roku 2018. Podle statistiky prodeje vozů si v roce 2010 udržela nejsilnější pozici japonská Toyota, která v minulém roce prodala 8,4 milionů vozů. Prodej vozů Volkswagen meziročně vzrostl o 14 % zejména díky novým trhům v Asii či Rusku a dosáhnul počtu 7,14 milionů vozů. Do portfolia koncernu patří celkem devět značek, mezi kterými je kromě Audi, Seat či Bentley také tuzemská Škoda. V uplynulém týdnu společnost informovala, že součástí výše uvedeného cíle bude zamýšlené zdvojnásobení prodejů automobilů značky Škoda. Pro naplnění tohoto ambiciózního plánu chystá automobilka postupný nábor několika stovek nových zaměstnanců. Zároveň byla zveřejněna statistika prodeje vozů v Indii, ze které vyplývá, že v  roce 2010 se zde celkem prodalo 53 341 automobilů.  V roce 2009 se prodalo 19 001 vozů, což implikuje meziroční impozantní růst o 180,7 %. Podle posledních informací by chtěla společnost rozšířit výrobu vozů v Rusku a na spolupráci by se měla v příštích dnech či týdnech dohodnout s firmou OAO Gaz. Akcie společnosti uzavřely týden na ceně 2 750 a v uplynulém týdnu oslabily o 0,90 %.

Dobré hospodářské výsledky pojišťovací skupiny Vienna Insurance Group za rok 2010
Skupina Vienna Insurance Group, do které patří například pojišťovna Kooperativa, a.s., představila investorům předběžné, neauditované hospodářské výsledky za rok 2010. Předepsané pojistné, které v uplynulém roce klienti zaplatili, dosáhlo podle předběžných výsledků 8,7 miliard EUR, což je oproti předchozímu roku o 6,1 % více. Na tomto růstu se výrazně podílelo zvýšení předepsaného pojistného v oblasti životního pojištění, kde došlo k nárůstu o 11,7 % na hodnotu 3,9 miliard EUR. Předepsané pojistné v oblasti životního pojištění dosáhlo 4,8 miliardy EUR. Hrubý zisk společnosti před daněmi (EBT) by měl dosáhnout 505 milionů EUR, což by oproti roku 2009 znamenalo růst o 15 %. Současně s deklarovanou dlouhodobou dividendovou politikou, v jejímž rámci chce společnost vyplácet okolo 30 % čistého ziskudividendách, existuje prostor pro růst dividendy na 1 EUR, oproti předchozím 0,9 EUR. Ve svém výhledu na rok 2011 společnost předpokládá mírný růst předepsaného pojistného. V rámci zmíněných cílů chce však i přesto dosáhnout růstu hrubého zisku okolo 10 %. Zároveň společnost dodává, že těchto cílů může být dosaženo za předpokladu, že dramaticky neporoste počet pojistných událostí v důsledku nenadálých přírodních katastrof. Akcie společnosti v uplynulém týdnu posílily o 0,93 %.

Celkově ve 4. týdnu roku 2011 index RM oslabil o 2,86 %. V úvodu týdne činila jeho hodnota 2 583,83 bodů, při pátečním závěru pak 2 509,71 bodů. Minimální hodnoty bylo dosaženo ve čtvrtek, kdy index dosahoval 2 504,17 bodů. Maximální hodnoty bylo naopak dosaženo již v pondělí, kdy se hodnota indexu RM krátce zastavila na 2 587,56 bodech. Objem obchodů byl oproti minulému týdnu nižší, když se průměrně zobchodovaly akcie za 38,37 miliónů za den. V minulém týdnu to bylo 47,7 milionů .

Martin Hloušek
RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688