Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  18.01.2011 09:02:44

ČS - koment 18.1. - zaměřeno na jednání ministrů eurozóny

Region

·   Regionální měny byly včera relativně klidné, u koruny a forintu se projevil mírný tlak na jejich posílení. Opětovný nárůst nervozity kolem zadlužených států eurozóny v případě nepřesvědčivého výsledku schůzky minstrů financí by mohl opět zvýšit nervozitu a nastartovat korekci, především u zlotého. Svézt by se s ní však mohla i koruna.

Svět

·   Pozornost se včera upínala především na spekulace kolem jednání ministrů financí států eurozóny. Náladu na trhu ovlivnil především německý ministr financí Schauble, který má momentálně pocit, že nebude třeba navyšovat evropský záchranný fond. Minulý týden, před aukcemi v Portuglsku, Španělsku a Itálii on a kancléřka Merklová ovšem mluvili poněkud jinak. Celý problém je v tom, že němečtí představitelé sice chtějí euro, ale pomoc s jeho udržením je v Německu velice nepopulární. Z toho plnou ony časté prudké změny názorů, které ovšem rozhodně nepomáhají stabilizaci situace na trhu. Včerejší Schaublovo prohlášení se také okamžitě projevilo oslabením eura. Trh je nyní skeptický a nevěří, že zasedání ministrů financí přinese vůbec nějaký hmatatelný výsledek. Francouzská ministryně financí Lagardová by chtěla fond pružnější, což znamená možnost používat fond ke krátkodobému financování v případě výkyvů na trzích. K možným změnám v EFSF se vyjádřil i člen bankovní rady Orphanides, který řekl, že by v případě změn v pravidlech poskytování pomoci mohla ECB přestat nakupovat dluhopisy slabých států aby podpořila tržní likviditu. Podobnou funkci by podle některých návrhů totiž měl mít samotný ESFS. Podle zpráv z dnešního rána by neměl být záchranný fond zvětšen a komisař EU pro hospodářství as měnové záležitosti Rehn řekl, že by současné záchranné mechanismy měly být zlepšeny tak, aby „tak zvané tržní síly“ neměly nejmenší pochyby o kapacitě EU konat i v nejobtížnějších scénářích. Euro dnes ráno posílilo z 1,325 na 1,335, takže se zdá, že alespoň prozatím trh přijímá výsledek zasedání pozitivně.

·   Švýcarský frank začal opět posilovat po tom co se ministryně financí Widmer-Schlumpf vyjádřila proti zásahu centrální banky proti posilování franku. Zatímní snaha centrální banky zastavit posilování franku vedla ke ztrátě 21 mld franků v roce 2010. Viceprezident centrální banky Jordan řekl, že posilování franku vytváří mimořádné výzvy pro švýcarské exportéry. Od začátku krizeroce 2007 frank posílil o více než 23%.

·   Dnes bude zveřejněn německý konjunkturální index ZEW. Čeká se stabilita. Index je na jedné straně negativně ovlivňován dluhovou krizí v EMU a na druhé straně pozitivně dobrou výkonností německé ekonomiky. Podle našeho názoru je tento index, kompilovaný podle názorů lidí z finančního trhu, momentálně příliš pesimistický. 

 

Ľuboš Mokráš
Česká spořitelna

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688