Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Finance  |  11.01.2011 10:50:23

Rok 2011 na kapitálových trzích očima optimistů a pesimistů

Loni se předpovědi shodovaly v tom, že budou akciové trhy pokračovat v růstu. Nakonec naplnily, klíčové indexy si připsaly dvojciferné zisky a investice do komodit patřily mezi nejvýnosnější. Cena zlata stoupla téměř o 30 %, stříbro o neuvěřitelných 84 %, bavlna o 90 %. Kdo více riskoval, dokázal více zhodnotit své vložené peníze. Jaký výhled mají na rok 2011 optimističtí, a jaký naopak pesimističtí investoři? Posílí akciové trhy, nebo půjde spíše o poslední šanci na prodej za velmi výhodné ceny?

Nehledejme jednoznačnou odpověď, protože letošní vývoj bude opět závislý na chování centrálních bank (vzpomeňme, co udělal poslední program na výkup aktiv v objemu 600 miliard USD v USA s cenami akcií a komodit v závěru roku 2010) a na stavu veřejných financí (zadlužené ekonomiky eurozóny, Japonska a další).

Podívejme se tedy, jak letošní rok vidí optimisté a pesimisté. Pravda bude, jak už to tak bývá, někde uprostřed.

Optimistický výhled

Optimista není jen ten, který vidí svět přes růžové brýle, ale i ten, kdo si uvědomuje, že současné období, nazývejme ho spíše pokrizové, bude čelit spoustě problémů, které si vyžádají řešení. Na rozdíl od pesimisty je však přesvědčen, že není důvod k obavám a že se vše postupem času uklidní. Shrňme si tedy ve zkratce jeho závěry:

- Akciové trhy v roce 2011 opět zaznamenají nadprůměrné výnosy překračující 8 %.

Bude dařit jak vyspělým trhům, tak emerging markets. Co potáhne ceny akcií výše? Jak technické, tak fundamentální důvody. Mezi ty fundamentální bych zařadil stále pokračující trend růstu ziskovosti firem a zlepšující se marže. Aktuální odhady zisků firem z indexu S&P 500 pro letošní a příští rok ukazují na nárůst ze současných téměř 90 USD na 100 USD v roce 2011 a 110 USD v roce 2012. V roce 2007, kdy byly akciové trhy na maximu, se zisky pohybovaly pod těmito úrovněmi.

Co z toho pramení? Akciové trhy jsou velmi výrazně podhodnoceny a měly by posílit dvojciferným tempem. Index S&P 500 bude atakovat hranici 1 500, Dow Jones překoná 12 700. Hvězdou mezi vyspělými trhy bude japonský trh, který v roce 2010 výrazně zaostával za ostatními. Posílí o 15%.

- Centrální banky ve vyspělých zemích budou pokračovat v prorůstové strategii s cílem pomoci ekonomice s vysokou mírou nezaměstnanosti.

Reálné úrokové sazby tedy zůstanou záporné, což bude zvyšovat apetit po rizikových aktivech v čele s akciemi a komoditami. V roce 2011 tedy nedojde ke zvýšení základní úrokové sazby v USA ani v eurozóně.

- Fed ukončí navyšování své bilance.

V druhém kroku pak přestane recyklovat dolary ze splatných dluhopisových instrumentů – šlo by o začátek ústupové strategie, o které se hovořilo v roce 2010 a ke které nedošlo. Pokud by došlo k nečekanému poklesu akciových trhů, ústupová strategie zůstane pouhou myšlenkou a na výsluní přijde další kolo uvolňování peněz do ekonomiky, tentokrát s pořadovým číslem 3.

- Korporátní dluhopisy překonají výkonností státní dluhopisy.

Pomáhat bude především pokračující pokles rizikové prémie a sestupná tendence míry bankrotů v reálné ekonomice. V tomto scénáři bychom mohli očekávat míru zhodnocení na úrovni 3 až 6 %. Na kreditních trzích bude relativní klid. Klíčové budou bezrizikové výnosy, ale ty díky přítomnosti centrálních bank na trhu zůstanou "přibité" v širokém pásmu.

U státních dluhopisů se budou výnosy držet v širokém pásmu, budou mít tendenci se zvyšovat, ale přestřelení směrem vzhůru nenastane. Dluhové problémy v Evropě se na čas uklidní.

- Turbulence na měnových trzích budou pokračovat.

Vlivem stabilizace státních dluhů v Evropě a prorůstové politice Fedu však bude americký dolar vůči euru oslabovat k 1,45 až 1,5. Čekejme i posilování čínského jüanu a měn na mladých trzích. Česká koruna posílí až k 24 za euro.

- Růst HDP ve vyspělých zemích bude vyšší, než se očekává.

Nejvíce to bude patrné v USA – efekt prodloužení daňových výjimek a oživení investiční aktivity povede k růstu HDP na úroveň 4 %.

- Ropa překročí 100 USD za barel, ceny průmyslových kovů posílí minimálně o dalších 10% díky růstu poptávky ze zemí emerging markets, speciálně z Číny a Indie. Zlato a stříbro posílí o průměrných 10%.


Pokračování článku naleznete na serveru Investicniweb.cz, a to konkrétně 
ZDE

Milan Tomášek, investiční stratég, ČP Invest


 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688