Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  04.01.2011 09:15:45

ČS - koment 4.1. - Maďarsko, PMI, polská inflace

ČR + Region

·          (HU) Maďaři včera zase poutali pozornost médií. Jednak se zvedla vlna odporu vůči novému zákonu který vstoupil do platnosti začátkem roku a který podle významných maďarských denníků ohrožuje svobodu tisku. Jednak EK oznámila, že vyšetřuje podání skupiny zahraničních investorů, kterých se přímo dotkne nová maďarská daň. Ta bude retroaktivně a progresivně uvalena na sektory telekomunikací, energií a maloobchodu, prozatím sice „jenom dočasně,“ při součastné politické (ne)kultuřeMaďarsku však těžko říci, co bude po roku 2013. EK by mohla napadnout právě progresivnost daně a tudíž rozdílný dopad na různé firmy v rámci každého postiženého sektoru. Forint dopoledne mírně oslabil, odpoledne však korigoval.

·          (CEE) PMI indexy v celku dobře. Český vzrostl na 58,4 a je momentálně na nejvyšší hodnotě od vypuknutí krize. Dále data ukázala, že nové objednávky vzrostly poprvé od září a také se dále zvýšil tlak na ceny vstupů, což dle nás ukazuje na rostoucí riziko pro inflaci. Polský PMI vzrostl na 56,3, což je nejvyšší hodnota od května 2004 a celkově třetí nejvyšší v historii indexu. Růst nových objednávek sice mírně zpomalil, průměr za čtvrtý kvartál však nadále ukazuje nejsilnější dynamiku od druhého čtvrtletí r. 2004. V obou případech je rostoucí aktivita výrobního sektoru tažena Německem. Maďarský PMI naopak ubral a to z 54,8 na 52,9 bodů, nadále se však drží nad hranicí expanze.

·          (PL) MinFin včera oznámil svůj odhad prosincové inflace na 3,1% r/r, což vyvolalo reakci centrálních bankéřů. Andrej Kazmierczak z holubičího křídla řekl, že inflace nad 3%, navíc s perspektivou udržet se na zvýšených hodnotách, je nebezpečná pro polskou ekonomiku a měnová rada by proto měla zvážit utahování sazeb. Pak jeden z jestřábů (který však v poslední době párkrát názor změnil), Adam Glapinski, řekl, že pokud se nic dramatického nestane, rada by měla zvážit utažení sazeb již tento měsíc. Celkově však těžko přikládat velkou váhu jednotlivým vyjádřením, jelikož minimálně jistá část rady v poslední době mění názor poměrně často, v podstatě vždy když překvapí některé z měsíčních dat. Dle nás již polská ekonomika na vyšší sazby rozhodně má, rada však zůstává velice opatrná a bojí se příliš skorého zásahu do pokračujícího oživení. Čekáme hike ve 1Q, může však dojít k dalším odkladům.

Svět

·          (US) ISM index, ukazující růst průmyslové aktivity USA, v souladu s očekáváním mírně přidal na 57,0 bodů a drží se tak bezpečně nad hranicí expanze. Dnes budou tovární zakázky, ty by kvůli silné korelaci s objednávkami zboží dlouhodobé potřeby neměly překvapit. Pak ještě bude trh sledovat poznámky z posledního zasedání FOMC a to hlavně kvůli případné diskusi kolem kvantitativního uvolňování a hodnocení ekonomiky.

 

Jana Krajčová
Česká spořitelna, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

01.04.2022Polská inflace vzrostla (1.4.2022) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
20.07.2011ČS - koment 20.7. - polské zklamání, řecká krize Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
07.07.2011ČS - koment 7.7. - polské sazby, ECB, Rumunsko Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
24.05.2011ČS - koment 24.5. - euro, makro, polské sazby Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688