TNBiz (TN.cz)
Finance  |  29.12.2010 17:30:05

Čína možná pomůže Maďarsku financovat dluh

Mediafax

BUDAPEŠŤ (MEDIAFAX) - Čína zváží svou možnou účast na financování různých projektů v Maďarsku a také možnost financování maďarského státního dluhu. Uvedla to ve středu agentura Reuters s odvoláním na prohlášení maďarského ministra pro místní rozvoj Tamáse Fellegiho.

Čínská centrální banka prohlášení maďarského ministra odmítla komentovat. Peking nicméně již v tomto roce několikrát vyjádřil svou ochotu pomoci zemím Evropské unie a společné evropské měně. Čína má totiž ve svých rezervách zásoby v eurech v hodnotě 2,65 bilionu dolarů (50,9 bilionu korun).

Zatím není nicméně jasné, zda se bude chtít Čína skutečně angažovat ve prospěch Maďarska, které není členem eurozóny. Čínští představitelé navíc čelí domácímu politickému tlaku na to, aby země investovala do zahraničních rezerv opatrněji.

Maďarská aktiva zasáhlo hlavně snížení úvěrového hodnocení a místní vláda přijala několik neortodoxních opatření, jako v podstatě znárodnění více než 14 miliard dolarů (cca 269 miliard korun) ze soukromých penzijních fondů, která rozladila investory a vyvolala vlnu mezinárodní kritiky.

Podle Fellegiho prohlášení o možnosti, že Čína pomůže Maďarsku, mluvil premiér Viktor Orbán se svým čínským protějškem Wen Ťia-paem na setkání v Šanghaji na konci října tohoto roku. "Dohodli se na tom, že obě strany prozkoumají možnosti finančně strategické spolupráce," prohlásil maďarský ministr pro místní rozvoj s tím, že rozhovory by měly pokračovat v lednu, kdy by do Maďarska měla dorazit čínská delegace.

"Pokud se rozhodnou, že se budou účastnit financování Maďarska, tak to může mít několik forem, technik a může jít i o různě velké finanční objemy od financování malých projektů až po financování státního dluhu," dodal Fellegi.

Podle maďarského ministra by jedním ze způsobů angažovanosti Číny v maďarském dluhu mohlo být nakupování maďarských státních dluhopisů.

Fellegi také zopakoval, že Maďarsko, které se v tomto roce dostalo do sporu s Mezinárodním měnovým fondem, chce financovat svůj státní dluh z finančních trhů. Současný státní dluh země přitom dosahuje 80 procent hrubého domácího produktu, což je nejvíce ve střední Evropě.

Maďarsko bude muset v příštím roce prodat dluhopisy denominované v zahraničních měnách za čtyři miliardy eur (101,02 miliardy korun), aby mohlo splatit úvěry od Evropské unie a refinancovat končící úvěry v zahraničních měnách.

Kromě toho bude muset Maďarsko najít finanční prostředky na refinancování stávajících dluhu denominovaného ve forintech a také deficit státního rozpočtu pro rok 2011.

Ratingové agentury navíc snížily úvěrové hodnocení země a posunuly jej až do spekulativního pásma, které naznačuje, že úvěrování země je značně rizikové.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688