Výběr té nejlepší dominanty obývacího pokoje aneb sedačky a křesla pro každého

Obývací pokoj je centrem snad každého bytu či domu. Právě jemu by měla dominovat sedací souprava. Především v zimním období se každý z nás po únavném tmavém a chladném dni těší do tepla svého domova. Kdo z nás by si nepřál příjemně se uvelebit na pohodlnou sedačku či schoulit se do svého oblíbeného křesla. Ať už vyhledáváte spíše pohodlí nebo raději sáhnete po designovém kousku, podívejte se s námi, jaké jsou současné trendy.

 

Obýváková dominanta

Pohovky nebo chcete-li sedačky, jsou stále častěji brány jako dominantní prvek interiéru. Pokud je to možné, jsou umístěné volně v prostoru, častokrát přímo uprostřed obývacího pokoje. Díky tomu se zdá místnost vzdušnější, prostornější, ale také více útulná. Sedacím soupravám vévodí jednoduché trendy. Většinou se jedná o hranaté tvary bez zbytečných příkras. V poslední době je velmi oblíbený tvar písmene U. Klasikou zůstává kůže, ale stále populárnější jsou nejrůznější druhy tkanin, a to především hrubších typů.   

Hitem poslední doby je hrubá tkanina, tzv. tvíd (viz. sedací souprava Maximo)  

V barevných škálách vítězí přírodní, krémové tóny, případně barevně doplněné další dekorací – např. polštářky). Mezi barvami dále vévodí černá, šedá a dokonce fialová - barva poslední sezóny. Tyto barvy se také velmi dobře kombinují s obývacími stěnami. Sedačky či pohovky jsou většinou jednobarevné a mají spíše neutrální vzory.

Výběr je opravdu široký, takže zcela jistě seženete zajímavý kousek, který vám bude vyhovovat. Cena se samozřejmě liší dle nejrůznějších kritérií (velikosti, použitých materiálů, apod.).

                                                          

Praktické řešení nejen pro návštěvy

Není nad to se na pohovce pohodlně natáhnout. Ať už při sledování televize či čtení oblíbené knížky, dostatečně prostorná sedačka nám umožní pohodlí a relaxaci.

Při výběru sedačky dobře zvažte její umístění v prostoru a velikost vzhledem k počtu lidí v domácnosti. Pokud jste častými hostiteli návštěv, neopomeňte i tuto skutečnost. Pokud se vám do interiéru nevejde větší sedačka, je dobré kombinovat sezení s malými taburety či sedacími vaky.

Moderní sedačky bývají nízké, a tudíž i opěrky nejsou vzhledem ke své velikosti častokrát příliš pohodlné. Aby byl zachován tento trend, ale i pohodlí, některé sedačky mají nejrůznější funkce, které je dělají ještě atraktivnější, pohodlnější a praktičtější. Jedná se například o polohovatelné zádové opěrky (viz sedačka Spike). Ty se dají snadno zdvihnout a sedačka se rázem stává daleko komfortnější. Velmi praktické jsou také polohovatelné područky (viz. pohovka Divano).

Stále vyhledávanějším artiklem jsou rozkládací sedačky a pohovky. Kromě většího pohodlí jsou ideální i do malých interiérů, kdy přes den slouží jako sedačka a v noci jako lůžko na spaní. Zde ale pozor na kvalitu. Takováto lůžka nejsou primárně určena na každodenní spaní, kde byste měli mít kvalitní rošt a matraci. Na příležitostné přespání však funkčnost rozkládacích pohovek a sedaček zcela jistě oceníte. Jedná se také o ideální nábytek do „hostovského“ pokoje, kde ušetří místo, ale v případě návštěvy, která se zdrží déle, poslouží i na přespání.

 

Křesla – pohodlná klasika

Křesla jsou nedílnou součástí sedacích souprav, i když v poslední době je nahrazují rozměrnější pohovky. Pokud ale máte menší interiér, jsou šikovná křesílka a vhodný konferenční stolek tím ideálním řešením. Křesla jsou také vyhledávaná díky své „anonymitě“ jako samostatný kus nábytku. Můžete si sednout v pohodlí kousek dál od sedačky, kterou sdílí někdo jiný a mít tak více své soukromí. Pokud zvažujete koupi křesla, zcela jistě se vyplatí zvážit, zda nekoupit takové, které nabízí nejrůznější praktické funkce. Může být klasické polohovací, rozkládací, elektricky nastavitelné nebo dokonce s funkcí pro snadnější zvedání z křesla – což ocení především senioři či lidé se sníženou pohyblivostí. Elektricky polohovatelná křesla byl ještě do nedávna velmi drahý artikl, ale dnes jej můžete pořídit za opravdu dostupnou cenu. Ať už zvažujete koupit křeslo k jakémukoliv účelu, za pohodlí se zcela jistě vyplatí připlatit. V tomto případě komfort rozhodně stojí za to.

 

Více na www.sconto.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry