Research (LevelTrading.net)
Finance  |  21.12.2010 13:50:04

Investiční strategie pro r. 2011

Podobně jako letošní rok ani rok 2011, na první pohled, investičně nikterak extra pozitivně nevypadá. Můžeme se však  dočkat podobného překvapení jako letos, kdy trhy oproti mediálně propagovanému očekávání poklesů či i druhého dna nakonec celkem zajímavě posílily a odvážným long investorům, neposlouchajícím kazatele zkázy (a že jich bylo v posledním roce celkem dost) přinesly velmi zajímavé zisky. Americké indexy posílily o 10-15%, německý DAX o 17%. Výrazně posílily Emerging markets (MSCI EE +11%) i trhy zemí BRIC.  Nicméně, zdaleka největších zisků dosáhli investoři na komoditách.

 

Naše investiční doporučení pro letošní 2010 rok (prezentované na podzimních 2009 seminářích a v našich Zpravodajích)  bylo následující:

-          nákup drahých kovů – fyzicky i ETF akcie

-          nákup akcií producentů – těžařů drahých kovů

-          nákup koše agrokomodit

-          nákup ropy

-          nákup plynu

-          nákup asijských indexůČína, Indie, Korea, Vietnam a Rusko

-           

výsledkem našeho obchodování za rok 2010 jsme velmi spokojeni, drahé kovy a především akcie  jejich producentů předvedly nevídanou rallye, kdy průměrné zisky činily více než 100% na pozici, výjimkou ale nebyly ani 300 %-ní nárůsty vybraných titulů (např. AND, UXG, MGH, SUE). Výrazně posilovaly dlouho podhodnocené agrokomodity, ropa dosáhla více než dvouletých maxim. Taktéž část portfolia, zaměřená na Asii, přinesla zajímavé zisky. Zklamáním zůstává pouze plyn, ten se ovšem stává nejslibnějším kandidátem na rekordní růstroce 2011.

 

 

Co očekávat pro rok 2011 ?

 

Pomineme -li nezpochybnitelně tržně prorůstový efekt kvantitativního uvolňování-QE2 (či dalších možných QE3, QE4 atd.), nevypadá to, po letošní podzimní rallye, na nějaké výrazné pokračování akciového růstu v příštích měsících. Existuje hodně neznámých – portfolia bank, vývoj cen nemovitostí, přetrvávání vysoké nezaměstnanosti, geopolitické problémy, měnové války, další problémy v EvropěPortugalsko, Španělsko, Belgie, drahé komodity, náznaky inflace, atd.

 

Velké finanční instituce však předpovídají pro příští rok akciové rally (Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, UBS, CITI), čemuž samozřejmě většina malých obchodníků a retailu nevěří (po zkušenostech s analytickými  předpovědmi z posledních let). Obchodnící zůstanou nadále většinou vystrašeni až  paralyzováni obavami z opakovaně medializovaných problémů kolem nedobré situace se státními dluhy PIIGS, vysokou US nezaměstnaností (což je ale zpožděný makroindikátor), možnými geopolitickými konflikty a vděčnými negativistickým komentáři Roubiniů apd.

 

A právě proto je velmi pravděpodobné pokračování zajímavého růstu akcií i komodit, jehož větší části se menší investoři a obchodníci nebudou účastnit, v horším případě budou stát na špatné straně trhu. Vzhledem k prostředí velmi nízkých úrokových sazeb jsou akcie opravdu atraktivní. Taktéž fundamentálně, na základě různých porovnání (akcie/dluhopisy, historický průměr P/E, dividendový výnos a další), představují akcie i nadále opravdu  zajímavou investiční příležitost. Pokud k tomu připočteme administrativní podpůrné aktivity a aktivitu centrálních bank, existuje jen malá pravděpodobnost dočkat se v nejbližších měsících déletrvajícího výrazného propadu akciových trhů (tedy pokud nedojde k nečekané velmi negativní události).

 

Za nejdůležitější světový benchmark považujeme S&P 500 index, proto naše akciové obchodní výhledy vždy vycházejí z jeho kompletní analýzy (technika, market breadth, sentiment, mean reversion parametry,…).

 

roce 2011 očekáváme hlavní pohyb důležitých akciových indexů postupně nahoru, ve stoupajícím kanálu - viz graf indexu S&P 500 níže. Výrazné extrémy = přestřelení pohybu nad a pod naznačené hranice budou v dalších měsících navráceny zpět do hlavního kanálu.

 

 

Střed očekávaného stoupajícího kanálu pro rok 2011 se bude pohybovat z přibližně 1.150 bodové úrovně zpočátku roku k cca 1.230 bodům v závěru roku. Tato linie je fexibilní férovou hodnotou indexu S&P 500. Horní a dolní hranice kanálu jsou patrny z grafu.

 

 

Další pohled na index - základní analýzou klíčových úrovní a využitím některých technických pomůcek a pravidel  dostáváme pravděpodobný odhad, kam by se index mohl v dalších měsících podívat. Na grafu naznačen pouze hlavní pravděpodobný pohyb, bez nevyhnutelných průběžných menších a větších korekcí.



Důležité supporty a rezisty jsou na následujících úrovních

 

Supporty:    1.000 bodů+-,

Rezistence: 1.300 bodů +-, 1.400-1.450 b. oblast

 

200denní klouzavý průměr nyní u 1.150 bodů

 

 

Na základě všeho výše uvedeného (text i grafy) očekáváme v roce 2011 posun akciových trhů výše. Předpokládáme pohyb S&P 500 indexu v růstovém kanálu z prvního grafu. Neočekáváme dosažení úrovní historických maxim z roku 2007 (ale zároveň to nevylučujeme), velesilným rezistem pro pohyb nahoru je oblast 1.400-1.450 bodů. S růstem a dobrým sentimentem na akciích by ruku v ruce měly posilovat i komodity.

 

 

 

Naše kompletní investiční doporučení pro rok 2011

 

1.       Držet následující Long pozice:

 

-          vybrané české akcie: ČEZ, Erste Bank, NWR, Pegas, Telefonica O2, CETV. 

-          koš energetických komoditETF akcie RJN

-          fyzické zlato a stříbro – mix investičních mincí, slitků i sběratelských mincí

-          zemní plynETF akcie UNG

-          japonský indexETF akcie EWJ

-          čínský yuan – ETF akcie CYB, (lépe ITM call opce na CYB)

 

 

2.       Ke vstupu sledovat:

 

-          koš agrokomodit - po korekci k 9,20 USD akumulovat ETF akcie RJA

-          ropu - po poklesu ropy  k 80 USD akumulovat ETF akcii USO (cca od 34,50 USD)

-          těžaře drahých kovůETF akcie GDX (po poklesu k 55 USD akumulovat) a akcie GDXJ (po poklesu k 38 USD akumulovat)

-          uran – po korekci k 18 USD akumulovat ETF akcii URA

-          Čína – po poklesu k 37 USD akumulovat ETF akcie FXI

-          Vietnam – po poklesu k 25 USD akumulovat ETF akcie VNM

-          Brazílie – po poklesu k 60 USD akumulovat ETF akcie EWZ

 

Roční růstový potenciál uvedených investičních příležitostí je, dle nás, vyšší než 20%. Výstupy z pozic provádíme, po očekávaném posílení držených aktiv, postupným odprodáváním pozic na logických technických úrovních a prodejních signálech.

 

Kromě výše uvedených pozičních střednědobých obchodních příležitostí samozřejmě současně obchodujeme a obchodovat budeme další průběžně se objevující výhodné příležitosti na akciových indexech, komoditách i jednotlivých akciích. Tyto námi vyhledávané a obchodované příležitosti nesou shodné znaky = krátkodobá překoupenost/přeprodanost, výraznější růst či pokles od férových úrovní k silným supportům a rezistencím a přítomnost nákupních/prodejních signálů.


Josef Lukáč, Leveltrading.net

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

15.05.2017Květnová investiční strategie pro české akcie Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
13.05.2017Ověřené investiční strategie pro období, kdy akciové trhy ovládá euforie Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
12.04.2017Dubnová investiční strategie pro české akcie Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
13.09.2014Zářijová investiční strategie pro české akcie Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
17.07.2014Investiční strategie pro dlouhodobé ETF investory Research (Penizenavic.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688